‘Krenaria’ e nënës për të parë djalin e Gardës Grenadier duke mbajtur arkivolin e Princit Philip gjersa bota shikonte varrimin e tij – gjashtë vjet pasi ai u takua me Dukën në parade

Nëna e një Garde Grenadier ka ndarë krenarinë e saj pasi djali i saj u zgjodh të ishte një nga ndihmësit zyrtar që mbanin arkivolin e Princit Philip në funeralin e tij të shtunën.

Dan Coghlan ishte një nga ushtarët e ngarkuar për të transportuar arkivolin e Dukës së Edinburgut në një Land Rover të ndërtuar me porosi që më pas e çoi Dukën në Kapelën e Shën Gjergjit në Windsor përpara shërbimit të varrimit.

Anëtarët e Marinsave Mbretërore më pas çuan arkivolin deri në Shkallët Perëndimore të kapelës.

Nëna e Gardës, Dawn Monk, shkoi në Facebook për të ndarë një foto të djalit të saj që mbante arkivolin dhe ndau krenarinë e saj.

Ajo tha se ishte një moment shumë krenar për familjen, ku djali i saj ishte në shpatullën e majtë të Filipit. GDSM D Coghlan që mbante arkivolin e Princit. Dhe ngushëlloi që Princi Philip, Duka i Edinburgut, të prehet në paqe.

Gardiani më parë kaloi shtigjet me Dukën më 2015 kur Philip vizitoi Kazermat e Wellington, ku ishte vendosur.

Një foto nga vizita tregon Philip ulur në rreshtin e parë me Gdsm Coughlan qëndruar në rreshtin e pasmë.

Gdsmn Coghlan ishte një nga disa ushtarë që kishin për detyrë të transportonin Dukën në vendin e tij të fundit të pushimit.

Zëvendës-koloneli i komandantit të pushkave, gjeneral majori Rupert Jones, djali i Herbert ‘H’ Jones, i cili u dha një Kryq Victoria pas vdekjes nga Mbretëresha për heroizmin e tij gjatë Luftës së Falklands, ishte një tjetër fallimtar.

H Jones, siç ishte i njohur për të gjithë shokët e tij, u vra ndërsa drejtoi Batalionin e dytë, Regjimentin Parashut, në betejë në ishujt e okupuar Britanike në Atlantikun Jugor. Ai u plagos për vdekje nga zjarri i automatikut ndërsa ai personalisht udhëhoqi sulmin pranë Goose Green.

Djali i tij, gjeneralmajori Jones, është një oficer kryesor në The Rifles.

Filipi, i cili shërbeu heroikisht në Marinën Mbretërore gjatë Luftës së Dytë Botërore ishte Kryetar i Kolonelit të regjimentit, një nga 42 emërimet që ai gëzoi në forcat e armatosura britanike dhe Komonuelthin.

Lt Alec Heywood, një Gardë Grenadier, gjyshi i të cilit shërbeu si në varrimin e George VI dhe kurorëzimin e Mbretëreshës, ishte në komandë të partisë bartëse që mbante arkivolin e Princit Philip.

Lt Alec Heywood drejtoi njësinë nga Kompania e Mbretëreshës, Gardat e Batalionit të 1 Grenadier ndërsa zhvendosi arkivolin nga kishëzja private e Kalasë së Uindsorit në sallën e brendshme përpara fillimit të procesionit të varrimit.

Si brez i tretë, familja e Grenadier Guard, Lt Heywood, ka një histori të gjatë shërbimi në Ushtrinë Britanike. Gjyshi i tij ishte kapiten i Kompanisë së Mbretëreshës në varrimin e George VI dhe Kurorëzimin e Mbretëreshës më 1953.

Detarët e dashur Mbretëror të Dukës së Edinburgut shoqëruan arkivolin e tij në udhëtimin e tij të fundit.

Gjeneral Komandanti Marinsa Mbretërore Gjeneral Majori Matthew Holmes eci së bashku me kufomën gjatë procesionit.

Famulltarë të tjerë përfshinin Brigadier Ian Mortimer, Kolonel i Hussars Mbretërore të Mbretëreshës, Gjeneral Lejtnant Roland ‘Roly’ Walker, Nënkolonel Regjimental i Gardave Grenadier dhe Brigadier James Roddis, Nënkolonel i Regjimentit Mbretëror të Skocisë.

Gjeneral Lejtnant Paul Jaques, Master i Përgjithshëm i Korpusit të Inxhinierëve Elektrik dhe Mekanikë Mbretëror (REME), regjimenti që ndihmoi Philip-in të projektonte makinën e tij Land Rover, gjithashtu ndihmoi në bartjen e arkivolit, ashtu si edhe Gjeneral Lejtnant Sir James Hockenhull, Komandant i Kolonelit të Inteligjencës Korpusi, dhe Kapiteni i Grupit Nick Worrall, Komandanti i Stacionit RAF Northolt Group.

Detyrat ushtarake filluan disa orë para varrimit në 3 pasdite të shtunën, me arkivolin e Filipit – të mbuluar me standardin e tij personal dhe të kapërcyer me shpatën, kapelën e tij detare dhe një kurorë me lule – lëvizur në 11 të mëngjesit nga një Parti Bartëse e gjetur nga Kompania e Mbretëreshës, 1 Gardat e Grenadierit të Batalionit, nga kapela private në sallën e brendshme të Kalasë së Windsor.

Deri në orën 2.15 pasdite, detashmentet e shërbimit që njihnin marrëdhëniet e veçanta ushtarake të Filipit ishin në pozicion në Katërkëndësh, i cili gjithashtu rreshtohej nga Kalorësia e Familjes dhe Rojet e Këmbës.

Banda e Gardave të Grenadierit, nga e cila Philip ishte Kolonel për 42 vjet, udhëhoqi procesionin për në Kapelën e Shën Gjergjit.

Ata u ndoqën nga Partia e Gjeneral Majorit, dhe më pas Shefat e Shërbimeve, të cilat përfshinin Shefin e Shtabit Ajror, Shtabin Detar dhe Shtabin e Mbrojtjes.

Filipi kishte një karrierë të shquar në Marinën Mbretërore dhe ndërsa ai hoqi dorë nga shërbimi aktiv më 1951, ai qëndroi i lidhur ngushtë me të dhe elementë të tjerë ushtarakë gjatë gjithë jetës së tij publike.

https://videos.dailymail.co.uk/video/mol/2021/04/17/3047213549373638060/640x360_MP4_3047213549373638060.mp4

 

Kategoritë
BotaLajme