Kreu i NATO-s thotë se “shumë aleatë” janë të gatshëm të strehojnë afganë

Jens Stoltenberg falënderoi Turqinë, SHBA-në dhe Mbretërinë e Bashkuar për rolin e tyre “kyç” në garantimin e sigurisë së aeroportit të Kabulit

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, tha se aleatët janë gati të presin afganët në vendet e tyre “ose përkohësisht, ose si një zhvendosje e përhershme”, raporton Anadolu Agency (AA).

Duke folur në një konferencë për media pas takimit të jashtëzakonshëm virtual mbi Afganistanin me ministrat e vendeve anëtare të NATO-s, Stoltenberg tha se shumë aleatë kanë bërë oferta për të pritur afganët në vendet e tyre.

“Pra, nëse i nxjerrim jashtë, ka shumë aleatë të NATO-s që do t’i marrin përkohësisht ose si një zhvendosje të përhershme në vendet e NATO-s. Shumë aleatë gjithashtu kanë dërguar aeroplanë në rajon, fluturojnë dhe nxjerrin njerëz nga aeroporti”, tha Stoltenberg.

“Sfida e madhe është t’i marrim njerëz në ato aeroplanë. Faktori kufizues nuk është mungesa e avionëve, është aftësia për t’i futur njerëzit në procesin e aeroportit dhe në aeroplanë. Kjo ishte një çështje e diskutuar në takimin e sotëm. Paradoksi është se ne kemi më shumë aeroplanë sesa kemi njerëz”, tha Stoltenberg.

Ai tha se Turqia për shumë vite ka qenë përgjegjëse për Aeroportin Ndërkombëtar “Hamid Karzai” në Kabul dhe ende luan një rol kyç.

“Unë veçanërisht do të doja të falënderoja Turqinë, SHBA-në dhe Mbretërinë e Bashkuar për rolin e tyre jetësor në garantimin e sigurisë së aeroportit të Kabulit”, tha ai.

Stoltenberg gjithashtu tha se Pakistani ka një përgjegjësi të veçantë për të siguruar që Afganistani të përmbushë detyrimet e tij ndërkombëtare dhe të mos bëhet “një shtëpi për terrorizmin ndërkombëtar” edhe një herë.

Stoltenberg shtoi se ata presin që talebanët të respektojnë angazhimet e tjera, përfshirë respektimin e të drejtave të njeriut dhe të drejtave të grave.

“Disa aleatë të NATO-s nuk e kanë njohur qeverinë e re pjesërisht sepse nuk ka një qeveri të re për t’u njohur, por disa aleatë kanë kontakte taktike operacionale me talebanët për të siguruar kalimin e sigurt për të menaxhuar situatën jashtë aeroportit. Ne duhet të bëjmë dallimin midis këtij lloji të kontaktit taktik operacional me talebanët, i cili mendoj se është i nevojshëm dhe i rëndësishëm, dhe njohjes diplomatike që janë dy gjëra të ndryshme”, shtoi ai.

Talebanët morën kontrollin e Afganistanit pasi morën Kabulin më 15 gusht, duke detyruar presidentin dhe zyrtarë të tjerë të lartë të largoheshin nga vendi.

Pushtimi i papritur ka shkaktuar një nxitim për të ikur nga Afganistani, përfshirë civilët që ndihmuan ushtarët ose grupet e huaja dhe tani kanë frikë nga hakmarrja e talebanëve.

Kategoritë
BotaLajme