Kryqi i Kuq: Evakuimi i civilëve nga qyteti ukrainas Mariupol “dështoi”

“Përpjekjet e dështuara nënvizojnë mungesën e një marrëveshjeje të detajuar dhe funksionale midis palëve në konflikt”, tha grupi humanitar global.

Evakuimi i civilëve në qytetin ukrainas Mariupol të përfshirë nga luftimet “dështoi”, tha Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq (ICRC).

“Përpjekja e sotme për të nisur evakuimin e rreth 200.000 njerëzve ka dështuar”, tha ICRC në Twitter.

Njerëzit po jetojnë në terror në qytetin port juglindor dhe janë në nevojë të dëshpëruar për siguri, paralajmëroi organizata.

“Përpjekjet e dështuara nënvizojnë mungesën e një marrëveshjeje të detajuar dhe funksionale midis palëve në konflikt”, tha grupi humanitar global.

Ai tha se palët duhet të bien dakord për detajet e evakuimit të sigurt të civilëve, si koha specifike, vendndodhjet dhe rrugët.

Njerëzit kanë nevojë për ujë, ushqim dhe strehim, dhe grupi i ndihmës ka nevojë për garanci sigurie për të ofruar ndihmë për ta, tha ICRC.

Organizata humanitare tha gjithashtu se nuk mund të marrë përsipër detyrën e të qenit “garantues” i zbatimit të marrëveshjes së armëpushimit midis Rusisë dhe Ukrainës.

“Si një ndërmjetës humanitar neutral dhe i paanshëm, ne kemi lehtësuar dialogun midis palëve për kalimin e sigurt të civilëve”, tha grupi.

Të shtunën, zyrtarët ukrainas njoftuan se evakuimet nga qytetet Mariupol dhe Volnovaha u ndaluan për shkak të shkeljes së armëpushimit nga forcat ruse.

Lufta e Rusisë ndaj Ukrainës ka shkaktuar zemërim ndërkombëtar, ku Bashkimi Evropian, SHBA-ja, Britania dhe vende të tjera kanë vendosur sanksione të ashpra financiare ndaj Moskës.

Qindra civilë kanë humbur jetën dhe qindra janë plagosur që nga fillimi i sulmeve ruse.

Më shumë se 1,5 milion njerëz kanë ikur nga Ukraina në vendet fqinje, sipas agjencisë së OKB-së për refugjatët.

Kategoritë
BotaLajme