Kush janë anëtarët e lëvizjes QAnon që hynë dje në ndërtesën e Kongresit Amerikan

Mbështetës të shumtë të Donald Trump hynë dje në ndërtesën e Kongresit Amerikan dhe kërkuan anulimin e zgjedhjeve. Sidoqoftë, të gjithë po pyesin se kush janë saktësisht njerëzit që udhëhoqën masat e qytetarëve të pakënaqur.

Sipas analizës së mediave perëndimore, një numër protestuesish kishin veshur bluza dhe shenja me shkronjën Q e cila në të vërtetë është një shenjë e lëvizjes QAnon. Disa aktivistë të shquar të lëvizjes u vunë re brenda ndërtesës, ndërsa të tjerët qëndruan përpara me flamuj dhe shenja të tjera.

Çfarë saktësisht është lëvizja QAnon?

Anëtarët dhe aktivistët e lëvizjes QAnon e shohin Presidentin në largim Donald Trump si një hero, dhe është vetë Trump ai që i ka përshkruar aktivistët si njerëz që i duan Shtetet e Bashkuara. Në zemër të besimit të aktivistëve të QAnon është teoria se Presidenti Trump po zhvillon një luftë të fshehtë kundër një elite që respekton kultin e Satanit. Prandaj, aktivistët e kësaj lëvizje, përveç politikanëve, kanë edhe një listë të mediave që ata i konsiderojnë si pjesë të komplotit kundër Donald Trump.

Tifozët e QAnon besojnë se lufta e Donald Trump kundër të ashtuquajturës elita çon në një përballje përfundimtare ku njerëz të shquar si ish-kandidatja për president Hillary Clinton do të arrestohet dhe ekzekutohet. Aktivistët e lëvizjes drejtojnë fushata në internet kundër politikanëve demokratikë, kryejnë sulme hakerash në profilet e tyre në rrjetet sociale, të gjitha me qëllim për ta bërë më të lehtë për Donald Trump për të luftuar. Gjithashtu më shqetësuese është numri në rritje i sulmeve në botën reale ku politikanë të shumtë kanë raportuar në polici se aktivistët e kësaj lëvizje janë përpjekur të kryejnë sulme ndaj tyre.

Lëvizja filloi aktivitetet e saj në 2017 kur një përdorues anonim postoi një seri statusesh të quajtura “Q” në rrjetin 4chan. Temat që ai u drejtoi anëtarëve të tjerë të komunitetit kishin të bënin me karakterin dhe punën e Donald Trump dhe ai pretendoi se kishte miratimin e Shërbimit të Sigurisë Kombëtare të Presidentit të SHBA për të gjitha informacionet që postoi në këtë rrjet social.

Njoftimet vinin nga dita në ditë. Kishte fjalë për arrestimin e Hillary Clinton, një “luftë e fshehtë” kundër një grupi pedofilësh në “shtetin e thellë”. Çdo ditë, postimet bëheshin gjithnjë e më të lexueshme dhe së shpejti u organizua një rreth njerëzish që filluan të besonin në të gjitha këto informacione edhe pse ishin në shumicën e rasteve të rreme. Ndërsa Q u shfaq në forume të ndryshme, ndjekësit e tij ishin më shumë në platforma më të njohura: Facebook, Twitter, YouTube dhe Telegram.

Megjithëse rrjetet sociale janë këmbëngulëse në fshirjen e llogarive që promovojnë teoritë e konspiracionit të QAnon, lëvizja po bëhet gjithnjë e më e popullarizuar në mesin e qytetarëve të SHBA çdo ditë. Që nga fillimi i pandemisë së koronavirusit, Qanon ka fituar gjithnjë e më shumë ndjekës. Sipas të dhënave të caktuara, numri i njerëzve që janë në grupin QAnon në Facebook është rritur në 1.7 milion, ndërsa numri i profileve në Twitter që shkruajnë me etiketa QAnon është rritur me 85% në 400,000.

Përveç Shteteve të Bashkuara, ku filloi lëvizja, një numër i madh i mbështetësve të QAnon janë aktualisht në Mbretërinë e Bashkuar dhe Gjermani, ku ata gjithashtu janë të organizuar në grupe në mediat sociale. Temat e trajtuara nga grupi në vendet e tjera gjithashtu kanë të bëjnë me politikanët në pushtet por edhe pandeminë e koronavirusit, e cila ata besojnë se do të përfundojë me ardhjen e “ushtrisë së shpëtimit” që do të luftojë për të shpëtuar qytetarë “të lirë” siç përcaktohet nga anëtarët e kësaj lëvizje.

Kategoritë
BotaLajme