Kushti i “Bosnjës” për anëtarësimin e Finlandës në NATO nga presidenti kroat

Presidenti kroat Zoran Milanovic ka bërë thirrje për miratimin e vendit të tij për anëtarësimin e Finlandës në NATO për të kërkuar miratimin e një ligji zgjedhor në Bosnje dhe Hercegovinë që do t’u jepte privilegje të veçanta votuesve kroatë.

Milanovic, St. Ai tha se përfshirja e Finlandës, 50 km larg Shën Petersburgut, në NATO do të ishte një shaka e rrezikshme, por Kroacia nuk mund t’i thoshte jo. Milanovic tha: “A është Finlanda më e rëndësishme për ne se Kroacia apo kroatët në Bosnje dhe Hercegovinë? Le të hyjnë në NATO dhe t’i fusin gishtin në sy ariut të inatosur. “Por parlamenti ynë nuk mund të miratojë hyrjen e askujt në NATO derisa çështja e ligjit zgjedhor të zgjidhet dhe Bakir Izetbegoviç të detyrohet të ndryshojë ligjin zgjedhor,” tha ai.

Milanovic tha, “Kjo është një çështje jetike për Finlandën, por për ne, përfaqësuesit kroatë në Hercegovinë mund të zgjidhen nga kroatët. Tani do të dëgjohen gjëra që nuk ishin dëgjuar më parë. Sepse mjaft”, tha ai.

I njohur për debutimet e tij skandaloze, Milanoviç u emërua politikani më popullor kroat, me 55 përqind të publikut që e mbështet atë në mënyrë të favorshme, sipas rezultateve të një sondazhi të kryer këtë muaj nga Ipsos.

Partia nacionaliste e Bashkimit Demokratik Kroat (HDZ) në Bosnje dhe Hercegovinë po kërkon reformë zgjedhore në të cilën përfaqësuesit kroatë mund të zgjidhen vetëm me votat kroate, duke kërkuar që boshnjakët të mbeten në hije nga boshnjakët për shkak të popullsisë së tyre të ulët.

Kërkesa për reformë, e cila mbështetet edhe nga Kroacia, refuzohet nga partitë boshnjake, pasi bie ndesh me vendimet e Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut dhe përbën bazë për diskriminim etnik.

Kategoritë
BotaLajme