Lajmi tronditës i Guardianit: Zbulohët se çfarë fshihet pas mbylljes për pandeminë

Guardian Britanik nxiti aksidentalisht dyshimet e një numri të madh të teoricienëve të konspiracionit me një artikull që sugjeronte se një bllokim global (bllokim) nevojitet çdo dy vjet për të përmbushur qëllimet e Marrëveshjes së Klimës së Parisit. Titulli i artikullit u ndryshua shpejt, por provokoi reagime të dhunshme.

Nëse emetimet e dioksidit të karbonit nuk bien në masën e regjistruar gjatë bllokimit global (bllokimit) afërsisht çdo dy vjet për dekadën e ardhshme, Toka do të ngrohet në nivele apokaliptike, paralajmëroi një ekip studiuesish nga Universiteti i Anglia Lindore, sipas një artikull në revistën “Natyra”.

Kjo padyshim i entuziazmoi fanatikët e klimës të punësuar nga Guardian aq shumë sa ata fillimisht botuan një artikull me titull “Kërkim: Një bllokim global çdo dy vjet është i nevojshëm për të arritur qëllimet e Marrëveshjes së Parisit në lidhje me dyoksidin e karbonit”, shkruan RT

Kritikat u pasuan nga mbjellja e frikës, kështu që titulli u ndryshua në “Kërkim: Çdo dy vjet është e nevojshme një rënie në emetimet e dioksidit të karbonit si ajo gjatë kurorës”, duke shpjeguar se ekspertët thonë se një rënie e tillë do të ishte e nevojshme për të frenuar ngrohjen globale një dekadë.

Udhëheqësi i hulumtimit Corinne Lecwer këmbëngul se ndryshimi i klimës nuk mund të jetë një çështje anësore dhe duhet të jetë në zemër të çdo qeverie.

“Çdo strategji dhe çdo plan i çdo qeverie duhet të jetë në përputhje me luftën kundër ndryshimit të klimës,” tha ajo.
Megjithëse ajo nuk sugjeroi që njerëzit të burgoseshin në mënyrë arbitrare çdo dy vjet për të përmbushur modelin e klimës, veprimet e tjera strategjike që ajo përmendi për të mbajtur disa nga përfitimet e pandemisë janë zbatuar tashmë – dhe në shumë raste janë zbatuar me vite. Nga qytetet e planifikuara për të inkurajuar “transportin aktiv” (ecjen dhe çiklizmin) dhe përdorimin e transportit publik, për të promovuar telecommuting ku është e mundur, propozimet e saj nuk janë saktësisht të reja – dhe nuk ka gjasa të bindin askënd se ato janë të mjaftueshme.

“Ekziston një kontradiktë e vërtetë midis asaj që qeveritë thonë se bëjnë dhe asaj që ata bëjnë,” i tha Lekver Guardian, duke e quajtur fenomenin “shumë shqetësues”.

Bashkëpunëtori i saj Glen Peters këshilloi shtetet të ndalojnë përdorimin e lëndëve djegëse fosile, duke bërë thirrje për ndryshime strukturore për të kaluar në burime të ripërtëritshme të energjisë.

Titulli i parë i artikullit të botuar nga “Guardian” provokoi një reagim të stuhishëm nga shumë përdorues në rrjetet sociale. Kërcënimi për tu mbyllur për shkak të ndryshimit të klimës është prezantuar dhe “ekspozuar” në mediat kryesore për muaj me radhë.

Disa menduan se ishte një satirë, sepse askush nuk do të botonte diçka të tillë, përveç ndoshta Forumi Ekonomik Botëror, i cili në të vërtetë më parë lavdëronte atë që flokët bënin në qytete – i ktheu ato në shporta të padurueshme të snitches në të cilat as teatri nuk mund të vizitohet më . Sidoqoftë, nën presionin e publikut, ajo cicërimë u fshi.

Forumi Ekonomik Botëror gjithashtu publikoi një video duke lavdëruar heshtjen dhe ajrin më të pastër – dhe mungesën e njerëzve, megjithëse ata nuk e thanë atë pjesë me zë të lartë, thuhet në tekst.

Kategoritë
Lajme