Lideri kryesor i opozitës greke, Tsipras: Turqia është një fuqi kritike gjeopolitike

“Turqia po forcohet. Ajo po shfaqet si një fuqi kritike gjeopolitike. Është një fuqi e rëndësishme rajonale”, tha kreu i Aleancës së Majtë Radikale (SYRIZA), partia kryesore opozitare në Greqi, Aleksis Tsipras.

Kreu i Aleancës së Majtë Radikale (SYRIZA), partia kryesore opozitare në Greqi, Aleksis Tsipras, kritikoi politikën e jashtme të qeverisë greke ndaj Ukrainës dhe deklaroi se Turqia është vlera në rritje pavarësisht të gjitha përpjekjeve të Greqisë.

Duke folur për një kanal televiziv lokal në Kretë, Tsipras bëri vlerësime për zgjedhjet e politikës së jashtme të Greqisë.

– “Turqia po forcohet”

Tsipras deklaroi se nuk janë të vlefshme pretendimet e qeverisë greke dhe disa qarqeve në vend se “Turqia dhe presidenti Recep Tayyip Erdoğan janë të izoluar, Turqia po forcohet. Ajo po shfaqet si një fuqi kritike gjeopolitike. Është një fuqi e rëndësishme rajonale”.

Duke theksuar se kryeministri grek, Kiryakos Mitsotakis pret që Turqia të mos ngrihet në sytë e Perëndimit në këmbim të ndjekjes së një politike anti-ruse, pro-perëndimore, Tsipras tha: “E kundërta po ndodh, teksa ne shfaqemi, Turqia po ngrihet”.

Tsipras kritikoi gjithashtu ndihmën e armëve të Greqisë për Ukrainën dhe tha se ai nuk e mbështet ndihmën e armëve për Ukrainën pasi mund të simbolizojë se Greqia është palë në konflikt.

Kur kujtoi shpëtimin e popullatës civile në Mariupol me mbështetjen e Turqisë, Tsipras tha se rreth 140 mijë shtetas ukrainas me origjinë greke jetojnë në Mariupol. “Ne nuk kemi qenë të suksesshëm në krijimin ose dhënien e një mundësie për të shpëtuar këta njerëz”, tha ai.

Duke theksuar se ata duan që mosmarrëveshjet ekzistuese midis Turqisë dhe Greqisë të zgjidhen në bazë të së drejtës ndërkombëtare, Tsipras tha: “Prandaj, ne duam një kërkesë të mundshme në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë për përcaktimin e shelfit kontinental dhe Zonës Ekonomike Ekskluzive zonat (EEZ)”.

– “Ne jemi në humbje në çdo mënyrë”

Lidhur me tërheqjen e mbështetjes së SHBA-së nga gazsjellësi EastMed, Tsipras tha: “Këtu po shoh që ne po i japim gjithçka Perëndimit dhe Turqia po merr gjithçka. Në fund të fundit, ne jemi në humbje në çdo aspekt”.

Kategoritë
BotaLajme