Linja të reja ajrore të vendosura mbi Kosovën me mbështetjen e NATO-s

Linjat ajrore civile tani mund të përdorin linja të reja ajrore jug-perëndimore në hapësirën ajrore mbi Kosovën, një arritje kjo e rëndësishme në normalizimin e hapësirës së ulët ajrore mbi Kosovën, e cila është kryer me mbështetje përmes procesit të NATO-s për Normalizimin e Aviacionit në Ballkan.

Në një komunikatë për media të NATO-s thuhet se një gjë e tillë do të ndihmojë përmirësimin e ndjeshëm të trafikut ajror civil drejt dhe nga aeroporti i Prishtinës me përfitime të shumta duke përfshirë udhëtime më të shpejta, konsum më të ulët të karburantit dhe ndotje të zvogëluar.

NATO ka mbështetur procesin e normalizimit të përdorimit të hapësirës ajrore mbi Kosovën që nga viti 1999, duke udhëhequr Takimet e Normalizimeve të Aviacionit në Ballkan.

Këto takime marrin pjesë rregullisht nga përfaqësues të vendeve Aleate, autoritete të navigimit ajror, autoritete ushtarake kombëtare dhe organizata përkatëse ndërkombëtare, përfshirë Organizatën Ndërkombëtare të Aviacionit Civil, Agjencinë Evropiane të Sigurisë së Aviacionit dhe EUROCONTROL.

Hapësira e sipërme ajrore mbi Kosovën u rihap më 2014, falë kontributeve të ofruara nga Hungaria dhe rolit të ofruesit të shërbimit të saj të Navigacionit Ajror HUNGAROCONTROL) i cili mori përsipër përgjegjësinë për të kontrolluar fluturimet në lartësi mbi 21.000 metra.

Në vitet e fundit, NATO përmes Takimeve të Normalizimit të Aviacionit në Ballkan ka lehtësuar zyrtarizimin e një marrëveshje kornizë midis KFOR dhe Islandës.

Agjencia e Sigurisë së Transportit të Islandës (ICETRA) tani po vepron si një Funksion i Mbikëqyrjes së Sigurisë në mbështetje të komandantit të KFOR-it, i cili mban autoritetin kryesor për përdorimin e hapësirës ajrore mbi Kosovën. Ai kryen shqyrtimin e të gjitha zgjidhjeve teknike që lejojnë krijimin e rrugëve të reja të drejtpërdrejta, në hapësirën e ulët ajrore, midis Prishtinës dhe qyteteve të tjera.

Përmes kontributit të Agjencisë Islandeze të Sigurisë së Transportit, marrëveshjet teknike janë nënshkruar gjithashtu ndërmjet Ofruesit të Shërbimeve të Navigacionit Ajror Shqiptar (Albcontrol) dhe Ofruesit të Shërbimit të Navigacionit Ajror në Prishtinë (ASHNA), për krijimin e linjave të reja të drejtpërdrejta për në Prishtinë përmes Shqipërisë.

Kjo lejon linja më të shkurtër për linjat ajrore që vijnë nga veriu, me përfitime nga koha dhe kursimet e karburantit dhe ndotje më të ulët të ajrit, përfundon komunikata e NATO-s.

Kategoritë
BotaLajme