Lloje të reja të balenave të lashta me katër këmbë u zbuluan në Egjipt

Shkencëtarët në Egjipt kanë identifikuar një specie të re të balenës me katër këmbë që jetonte rreth 43 milionë vjet më parë.

Fosili i amfibit Phiomicetus Anubis u zbulua fillimisht në Shkretëtirën Perëndimore të Egjiptit.

Kafka e saj ngjan me atë të Anubis, perëndia e lashtë egjiptiane me kokë çakalli e të vdekurve, sipas së cilës u emërua.

Paraardhësit e balenave moderne u krijuan nga gjitarë të ngjashëm me dre, të cilët jetuan në tokë gjatë 10 milionë vjetëve.

Duke pasur një peshë rreth 600 kg dhe tre metra (10 metra) në gjatësi, Phiomicetus anubis kishte nofulla të forta për të kapur pre, sipas studimit të botuar nga Proceedings of the Royal Society B të mërkurën. Balena ishte në gjendje të ecë në tokë dhe të notojë mbi ujë.

Skeleti i pjesshëm u gjet në Departamentin Fayum të Egjiptit dhe u analizua nga shkencëtarët në Universitetin Mansoura. Edhe pse zona tani është e shkretë, ajo dikur ishte e mbuluar nga deti dhe është një burim i pasur fosilesh.

“Phiomicetus anubis është një specie e re kryesore e balenave dhe një zbulim kritik për paleontologjinë egjiptiane dhe afrikane,” tha autori kryesor i studimit, Abdullah Gohar, për agjencinë e lajmeve Reuters.

Ndërsa kjo nuk është hera e parë që fosili i një balene me këmbë është gjetur, Phiomicetus anubis besohet të jetë lloji më i hershëm i balenave gjysmë ujore që u zbulua në Afrikë.

Balenat e para mendohet se kanë evoluar për herë të parë në Azinë Jugore rreth 50 milionë vjet më parë. Në vitin 2011, një ekip paleontologësh në Peru zbuluan një fosil balene 43 milionë vjeçar me katër këmbë dhe thundra.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme