Loja 1,500-vjeçare përsëri hit në botë

Viti prapa nesh na ka sjellë një rritje të jashtëzakonshme të popullaritetit të një sporti që shumë pretendojnë se nuk është një sport – shahu.

Popullariteti i shahut është rritur aq shumë gjatë vitit 2020 sa që luhet pesë herë më shumë përmes aplikacioneve në internet se më parë.

Shahu ka përfituar plotësisht nga pandemia e virusit corona dhe pamundësia për të luajtur sporte drejtpërdrejt dhe e rriti popullaritetin e saj në një nivel të ri.

Në fund të vitit 2020, faqja e njohur “Ches” numëronte pak më shumë se nëntë milion lojëra të luajtura në një ditë.

Dhe, ndërsa kompanitë po garojnë në “epokën online” se kush do të shpikë diçka më inovative, interesante dhe moderne – një lojë që u shpik rreth 1500 vjet më parë (data e saktë e origjinës nuk dihet) ka përjetuar një rini të re.

Platforma e transmetimit të drejtpërdrejtë (transmetimi në kohë reale) Twitch, së bashku me YouTube dhe rrjete të ngjashme sociale, ndihmuan shahun për të arritur më shumë numra të pabesueshëm.

Grandmasters, siç quhen lojtarët më të mirë të shahut në planet, jo vetëm që kohët e fundit zbuluan Twitch dhe filluan transmetimin, por numri i tyre është dyfishuar ose trefishuar në krahasim me periudhën para kurorës.

“Njerëzit që vijnë në rrjedhën time janë shumë të rëndësishëm për mua. “Ato dy ose tre orë argëtim, miqësi dhe ndërveprim i ndihmojnë vërtet që të kapërcejnë monotoninë e karantinës”, tha Daniel Naroditski, madhështor shahu.
Hikaru Nakamura, një nga Grandmastiratët më të mirë në botë, është gjithashtu një nga transmetuesit më të njohur të shahut në botë.

Ai ka grumbulluar mbi gjysmë milioni anëtarë të pajtuar (pajtimtarë të njohur) në YouTube, në Twitter me pak më pak se 250 mijë, ndërsa në Twitter me rreth 750 mijë ndjekës.

Ai gjithashtu kohët e fundit mori një punë nga organizata TSM, e cila ka qenë një nga udhëheqësit në botën e sporteve elektronike (sportet popullore) për vite me radhë, nga e cila do të fitojë një shumë të madhe parash në këmbim të nevojave të marketingut.

“Ju nuk duhet të pyesni dikë si Hikaru diçka në lidhje me shahun (gjatë transmetimit), por ju mund ta pyesni atë gjithçka – dhe ai do t’ju përgjigjet”, tha Nick Barton, drejtori i zhvillimit të faqes së Ches.

Spektatorët në Twitch shpesh vijnë për t’u çlodhur gjatë një dite të ngarkuar dhe lojtarët e shahut zakonisht japin përshtypjen e qetësisë gjatë lojërave të tyre.

Gruaja më e popullarizuar që transmeton shah është padyshim Aleksandra Botez, e cila fitoi popullaritet të madh gjatë periudhës së përmendur dhe ka rreth 240 mijë ndjekës në Twitter, pak më shumë se 200 mijë në YouTube dhe rreth gjysmë milioni në Twitch.
Dhe pastaj, ndryshe nga shumë kolegë nga Twitch, ai nuk ka pse të përdorë letrat e tij të tjera atu për të tërhequr vëmendjen – ai thjesht duhet të luajë shah.

Vajzat, dhe mbi të gjitha vajzat, janë një pakicë jo vetëm në shah, por edhe në botën online, dhe Botez shërben si dikush që rrit ndjeshëm vlerësimin e të dy kategorive.

“Vajzat luajnë shah në shkollën fillore, kështu që papritmas ndalen në shkollën e mesme. Kjo sepse askush nuk i inkurajon ose ‘i shtyn’ ata. “Nëse në një farë mënyre mund ta ndryshojmë atë në këtë mënyrë, nëse mund t’u provojmë atyre se ato mund të jenë ndër më të mirat duke parë vajza të tjera që luajnë me të vërtetë mirë, kjo do të ishte një ndryshim i madh, pozitiv,” tha Botez.

Platformat Ches dhe Twitch kohët e fundit organizuan një lumë bamirësie për të ndihmuar Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH) për të luftuar virusin korona.

Kishte rreth 5,000 shikues në transmetim gjatë gjithë kohës, dhe në fund, $ 2,000 u mblodhën vetëm nga dhurimet e shikuesve. Shuma që është një sasi e madhe për shahun, por për streaming dhe Twitch në përgjithësi – një shifër krejt e papërfillshme.

Gjatë historisë, Serbia ka pasur disa shahistë cilësorë, por kurrë nuk ka pasur kushtet për t’i zhvilluar ata.

Paraja ishte problemi kryesor dhe, aq sa ata i dëshironin, talentet e rinj duhej të ndërtonin karriera larg figurave bardh e zi në mënyrë që të siguronin jetën dhe funksionimin normal.

Epoka e internetit në të cilin jetojmë ka aftësinë për të bërë gjënë më të parëndësishme diçka për të cilën do të flasë e gjithë bota. Shahu nuk është i rëndësishëm, por popullariteti i tij ka qenë në rënie të vazhdueshme.

Tani, edhe në Serbi, nëse ndonjëherë vini në një kafene, mund të shihni dy njerëz që luajnë shah në telefon. Ose duke parë dikë që luan shah.

Kush do të kishte menduar se një pandemi e virusit koronal do të përfitonte ashpër – shahu.

Kategoritë
BotaLajmeSport