Lufta i ndau babën dhe vajzën siriane, pas 12 vite u takuan në Stamboll

Ammar Haydar, 58 vjeç, i lindur në Hama të Sirisë, filloi të kundërshtonte familjen Assad për shkak të praktikave të tij anti-demokratike që nga rinia e tij. Haydar, i cili filloi aktivitetet e tij politike në fillim të viteve 1980, u dënua me burg shumë herë për këto punë.

Haydar u burgos në 2009 dhe u burgos për 2 vjet. Duke mos qenë i kënaqur me vendosjen e Haydar në burg, regjimi i Asadit filloi të ushtronte presion mbi vajzën dhe gruan e tij.

Ammar Haydar, i cili është një kontraktor në Siri dhe ka një gjendje të mirë financiare, dërgoi gruan dhe vajzën e tij në Jordan për shkak të presionit.

Haydar, i cili u la i lirë me amnistinë e lëshuar pas fillimit të luftës civile në 2011, vendosi të luftojë përsëri kundër regjimit të Asad me opozitarë të tjerë në Siri në vend që të shkonte te familja e tij. Haydar, i cili vazhdoi luftën e tij deri në 2014 dhe u arrestua përsëri në të njëjtin vit dhe u burgos për një kohë të shkurtër, erdhi në Turqi në 2015 sepse Jordania nuk pranonte refugjatë politikë.

Vajza e saj, Merve Haydar, e cila tani është 28 vjeç, u detyrua të shkonte në Jordan me nënën e saj kur ajo ishte një nxënëse 16-vjeçare e shkollës së mesme.

Haydar tha se ai mori pjesë në një takim të mbajtur në Liban në 2009 me shumë njerëz nga vende të ndryshme dhe se ai u arrestua gjatë kthimit në vendin e tij për të folur për shkeljet e të drejtave të njeriut në vendin e tij.

Haydar tha, “Unë qëndrova në burg deri në vitin 2011. Pasi dola në 2011, filloi lufta. Të gjithë politikanët u lanë të lirë sepse Asad lëshoi ​​një amnisti të përgjithshme. Prandaj unë dola. Të gjithë njerëzit filluan të kundërshtojnë regjimin e Asadit. Unë gjithashtu luajti një rol aktiv atje. Unë e bleva atë ”

Duke deklaruar se ai u arrestua përsëri në 2014, Haydar tha, “Unë qëndrova brenda për 1 muaj. Ky 1 ​​muaj ishte më i vështiri. Unë pashë shumë burgje, por këtë herë ishte shumë keq. Ata torturuan shumë. Kishte 17 persona në një zonë prej 2 metrash. Lavaman ishte në të njëjtin vend. Në një periudhë 1-mujore. 3-4 njerëz u vranë para syve të mi çdo ditë. Njerëzit atje nuk ishin njerëz normal. Edhe regjimi nuk mund të kontrollonte ata ishin njerëz shumë mizorë. Pas 1 muaji, gjendja ime shëndetësore u keqësua shumë dhe me pak fat, unë isha në gjendje të dilja jashtë. Pas kësaj, unë shkova në Liban. Unë shkova në Liban. “Kur shkova atje, Shpresoja se mund të luftoja më shumë, por kushtet ishin të këqija edhe në Liban. Hezbollahu po i bënte shumë dëm popullit Sirian. Kishte shumë diskriminim dhe u përballa me një presion të madh. Qëndrova në Liban për 1 viti “. tha ai.

Duke deklaruar se ai dëshironte të shkonte në Evropë nga Turqia, Haydar tha se nuk mund të kishte sukses edhe pse u përpoq 12 herë, dhe se ai ishte kapur dhe dërguar nga Greqia sa herë që provonte.

Merve Haydar deklaroi se i mungon shumë babai i saj dhe tha se është shumë e vështirë të jetosh pa baba në një vend të huaj, dhe ngushëllimi i saj i vetëm është shpresa për të parë babanë e saj përsëri.

Haydar tha, “Për 12 vjet, unë ëndërrova të shihja babanë tim”. Ai i shprehu ndjenjat e tij me këto fjalë:

“Unë u kujdesa shumë për fëmijët kur ata ishin duke udhëtuar me baballarët e tyre.” Unë do të shkoj me babanë tim. Kjo më bëri të lumtur të ëndërroja. Ne biseduam në telefon dhe bisedë video herë pas here gjatë këtyre 12 viteve. Çdo herë kishte një mundësi takimi, por disi këto plane u prishën. Ndodhi kaq shumë herë. Çdo herë që ishim duke bërë të gjitha llojet e përgatitjeve, por kishte një pengesë. Këtë herë kur biseduam për planin e takimit, u ndjeva sikur e pashë babanë tim këtë herë. Kur pashë babanë tim në derën e daljes, e përqafova fort. U largova pak dhe shikoi fytyrën e tij dhe e përqafoi përsëri. Ishte babai im dhe ai ishte me shëndet të mirë. Pastaj për 3 ditë ‘Kjo situatë është e vërtetë, unë u takova me babanë tim.’ Unë u përpoqa të bindja veten se ai e bëri ”.

Merve Haydar shtoi se ajo nuk dëshiron të kthehet në Jordan dhe po pret ndihmë nga autoritetet për të jetuar me babanë e saj në Turqi.

 

Kategoritë
BotaLajme