Luftëtari i gjeneratës së ardhshme detare i Marinës Amerikane është një dështim shumë miliardë dollarësh

E dëmtuar nga çdo e metë që mund të përballet një anije luftarake, është e vështirë të shihet se si anija luftarake Littoral supozohej të ripërcaktonte ngecjen detare të SHBA-së me Kinën transmeton Gazeta e Re.

Pasi u përshëndet si anije të së ardhmes, anija luftarake kinse e lirë luftarake (LCS) shënon një nga dështimet më të mëdha të shpenzimeve ushtarake amerikane në dy dekadat e fundit, duke eklipsuar deri tani avionin e kushtueshëm F-35 i cili ende punon ashtu siç është menduar.

Fillimisht, buxheti i Marinës vlerësoi se çdo anije do të kushtonte vetëm 220 milion dollarë për njësi. Sot, prodhimi i anijes kushton 600 milion dollarë. Por edhe kjo zbehet pranë kostos vjetore të funksionimit prej 70 milion dollarësh. Për ta vënë atë në perspektivë, luftëtari sipërfaqësor i armatosur lehtë 3,400 tonë metrikë kushton gati sa më shumë për të vepruar si një shkatërrues i armatosur rëndë 9,400 ton metrikë.

Duke shfaqur një dizajn të ri të katamaranit që synonte të ngrihej nga uji dhe ta linte të lundronte në ujërat e cekëta, anija luftarake bregdetare supozohej të niste një revolucion në çështjet ushtarake.

Ndërsa Kina dhe kombet e tjera të botës investuan në Mohimin e Hyrjes Anti-Zonë (A2 / AD), Shtetet e Bashkuara zbuluan se forcat e saj të konsiderueshme detare po mbylleshin për të mos qenë në gjendje të krijonin majë plazhi nga strategjia.

Të quajtura bub A2 / AD bubbles ’në zhargonin ushtarak, vendet më pak të përparuara teknologjikisht zbuluan se një shënjestër e madhe e një anijeje që lëvizte ngadalë ishte akoma e prekshme nga fuqia e lirë e zjarrit e grumbulluar.

Ra mbi forcat speciale dhe njësitë elitare që të ishin në gjendje të kalonin përmes këtyre flluskave të mbivendosura të sensorëve dhe fuqisë së zjarrit, për të bërë zbarkimin. Pasi të ishin atje, ata do të kryenin operacione për të degraduar aftësinë e kundërshtarëve të tyre A2 / AD dhe për t’u përgatitur për një ulje më të madhe të pushtimit.

Llogaritja u bë asimetrike. Raketat me një fraksion të kostos së një anije detare shumë milionëshe ofruan papritmas shanse të mira të fitores. Strategjia e kundërt e pasuar ishte për të ndërtuar një anije të artit që mund të lundronte me hijeshi në zonat e cekëta bregdetare.

Armatosur deri në dhëmbë

Ajo kishte për qëllim të çonte në të ardhmen.

Supozohej të ishte vdekjeprurëse, e adaptueshme dhe e rregulluar nga misioni. Më shumë se një e treta e bykut të saj ishte e hapur për të mirëpritur instalimet modulare që kujdesen për misionin e saj specifik. Duke u ngacmuar me teknologjinë më të përparuar, anija mund të vendosë mina, të kryejë gjueti anti-nëndetëse dhe të dërgojë dronë ajrorë dhe detarë si të drejtuar ashtu edhe pa pilot.

LCS ishte i rëndë edhe për automatizimin. Projektuar për të pasur nevojë vetëm për 8 oficerë dhe 32 detarë, kontraktorët privatë morën shumicën e detyrave të tjera. Kjo është shumë larg vijës në bordin e anijeve të tjera detare të së njëjtës klasë peshe.

Por ndërsa çështjet po vinin drejt një deti në Detin e Kinës Jugore, SH.B.A. bëri një veprim të habitshëm dhe njoftoi pensionimin e katër anijeve luftarake bregdetare në Shkurt 2020. Për anijet mezi 12 vjeç më së shumti, dhe 6 vjeç të paktën, dalja në pension e këtyre anijeve ishte një pranim i dështimit. Normalisht, anijet kanë një jetëgjatësi të shërbimit që varion nga 30 në 40 vjet.

Vendimi për të dalë në pension në mënyrë efektive anije të reja nuk u mor me lehtësi, dhe u konsiderua i domosdoshëm vetëm pasi kuptoi se rregullimi i anijeve në diçka të largët nga deti do të kushtonte 2 miliardë dollarë për një periudhë pesë vjeçare.

Planet e dështuara

LCS kurrë nuk arriti përparimet e pritura prej tij. Rezultatet e një hetimi të kongresit të lëshuar më 26 shkurt 2021, rendisin shqetësime të mëdha në lidhje me anijen luftarake bregdetare. Në raport, pyetjet thelbësore u ngritën, duke përfshirë nëse plani i Marinës po lëvizte shumë shpejt, dhe nëse teknologjia e përdorur në anije ishte mjaft e pjekur për përdorim të besueshëm.

Sidoqoftë, hetimi vjen vetëm pas gati dy dekadave të zhvillimit të dështuar dhe miliarda dollarëve në tejkalimin e kostos.

Jerry Hendrix, një historian ushtarak argumenton se anija u zhvillua në mungesë të kërcënimeve, duke bërë ndryshime për hir të strategjisë së marinës. Me fjalë të tjera, aksionet ishin të ulëta. Për vendet si Kina, hutuesi që konkurron me përparësinë amerikane të deteve, aksionet ishin shumë më të larta.

Anije me dhoma

Flopsat detare nuk janë të kufizuara në LCS. Supermarkeri i fundit i klasit Ford në SHBA dhe shkatërruesit e tij DDG-1000 Zumwalt janë përballur me pengesa të shtrenjta që mund të gjurmohen në të meta serioze konceptuale. Në thelb, kjo bën që çështja të mos jetë me LCS, por me procesin e prokurimit, planifikimit dhe ekzekutimit të marinës amerikane.

Në atë që është bërë një shënim humoristik i satirës për anëtarët e shërbimit amerikan dhe flotat kundërshtare, superkarburant 100,000 tonë metër amerikan Navy USS Ford, që kushton gati 13 miliardë dollarë për njësi dhe 37 miliardë dollarë në zhvillim, gjithashtu ka një problem tualeti.

Në vend që të përdorte një sistem të rregullt të ujërave të zeza, marina amerikane donte të përdorte një sistem të ri tualeti të ngjashëm me ato që gjenden në aeroplanët komercialë. Zyra e Përgjegjësisë e Qeverisë së SHBA raporton se u përball me “bllokim të papritur dhe të shpeshtë”. Zgjidhja? Një rrjedhje e rregullt e acidit në të gjithë sistemin e ujërave të zeza që kushton 400,000 dollarë çdo herë.

Sidoqoftë, çfarë ishte e gabuar me LCS, saqë dhjetëra miliarda dollarë investime u fshinë efektivisht?

Për një, një mungesë e rrezikshme e uniformitetit. LCS u krijua nga dy kompani të ndryshme konkurruese, përkatësisht Lockheed Martin dhe Austal. Kthesa e komplotit? Marina Amerikane kurrë nuk zgjodhi një, në vend të kësaj bleu dy anije të papajtueshme, rrënjësisht të ndryshme për të përmbushur të njëjtin rol.

Të dy modelet ranë në mënyrë drastike nga presionet e realitetit. Për shembull, trimaran i krijuar nga Austal, Pavarësia USS, ishte bërë nga alumini, një metal nënparësh për një luftanije detare. Në korrik të vitit 2020, kjo u njoh pasi USS Bonhomme Richard mori flakë, me çatinë e saj prej alumini të shkrirë. Riparimi i anijes do të kushtonte 250 milion dollarë shtesë.

Të dy variantet ishin gjithashtu shumë të ndjeshme, me mungesë të sistemeve standarde të shpërndara dhe të tepërta të gjetura në luftanije moderne për të vepruar si mbrojtës në rast se dëmtohet ndonjë gjë. Në një raport testimi të vitit 2017, Pentagoni zbuloi se sistemet jetësore dhe pjesët ishin mbushur afër së bashku, që do të thotë se një goditje e vetme mund të dëmtojë anijen.

Gjetjet e Pentagonit ishin të qarta. Të dy variantet nuk ishin “të mbijetueshme në luftime me intensitet të lartë”. Për Pentagonin, anija luftarake detare supozohej të ripërcaktonte luftën moderne detare, posaçërisht përgjatë bregut lindor kinez, shpesh të përshkruar si toka më e mbrojtur dhe e ngulitur në botë.

Pasi shpenzoi gati 7.6 miliardë dollarë për të rregulluar problemet e saj, Marina do të braktiste modelin modular që përcaktoi anijen. Po sikur të kishte funksionuar qasja e romanit? LCS do të kishte qenë në gjendje të tregtonte role lehtësuese, mbrojtëse dhe mbështetëse me lehtësi.

 Me të meta në zemër

Përkundër qëllimeve të saj ambicioze, historia e anijes luftarake bregdetare ka ardhur për të shërbyer si një përrallë paralajmëruese moderne për marinat në të gjithë botën.

Mësimet janë të thjeshta. Mos u përpiqni të paketoni anijet tuaja luftarake detare me çdo teknologji të re që mund të mendoni. Mos filloni ndërtimin e një anijeje derisa të keni zhvilluar dhe finalizuar tashmë sistemet dhe teknologjinë e saj.

Alternativa? Tejkalimet dhe vonesat me kosto të lartë. Ka edhe një çështje më të thellë, dhe rrjedh nga Departamenti i Mbrojtjes i SHBA. Me një fjalë: konkurrencë.

Konkurrenca është një praktikë e zakonshme e kryer nga organet e prokurimit ku sistemet, anijet ose armët blihen para se të përfundojnë. Kjo shpesh çon në përshtatje të mëtejshme të kushtueshme, pasi vetë modeli ndryshohet për të adresuar problemet e zbuluara pasi produkti përfundimtar të jetë i plotë. Konkurrenca është ekuivalente e blerjes së një makine bazuar në specifikimet e shtypura në një fletushkë, pa provë.

Për të kompensuar debaklin, Flota Detare e SHBA-së ka në plan të blejë 20 fregata të reja të dizajnuara nga Italia, me një kontratë të dhënë Lockheed Martin për t’i veshur ato me teknologjinë më të fundit në armë dhe sensorë. Çmimi për secilën fregatë? 940 milion dollarë

Njoftimi ka ligjvënësit dhe taksapaguesit që pyesin, pse nuk e bënë atë në radhë të parë? /Gazeta e Re.

 

Kategoritë
BotaLajme