Macron: Disa forca duan të destabilizojnë Evropën përmes Ballkanit

Presidenti francez Emmanuel Macron njoftoi sot se fokusi do të jetë në Ballkan kur vendi i tij të marrë presidencën e Këshillit Evropian.

– Ballkani Perëndimor është më shumë se një lagje. Ballkani është zemra e Evropës, tha Macron.

Macron e justifikon fokusin e tij në Ballkan duke thënë se rajoni është mbushur sërish me tensione dhe se BE-ja ka një përgjegjësi të veçantë ndaj tij.

Ai shtoi se në 50 vjet nuk do të jetë e mundur të flitet për një Evropë të paqes nëse zona e Ballkanit është ende në situatën në të cilën është tani ose më keq.

– Duhet të ndjekim një politikë riangazhimi dhe investimi me qëllim të integrimit ekonomik të këtij rajoni. Ne duhet të luftojmë kundër manipulimeve të disa fuqive rajonale që duan të destabilizojnë Evropën përmes Ballkanit. Puna politike dhe ekonomike në Ballkanin Perëndimor është punë për sovranitetin e Evropës, theksoi Macron.

Macron tha gjithashtu sot se Franca do të përdorë presidencën e saj të rradhës të Këshillit Evropian për të forcuar aftësinë e Evropës për të kontrolluar kufijtë e saj të jashtëm.

Macron tha se kriza e emigrantëve në kufijtë lindorë të Bashkimit Evropian tregoi nevojën për veprim, raporton Reuters.

Kategoritë
BotaLajme