Mali i Zi i kërkon ndihmë BE-së për shlyer kredinë 1 miliard dollarë ndaj Kinës

Mali i Zi i ka kërkuar Bashkimit Evropian ndihmë për të shlyer një hua kineze  1 miliard dollarë për një projekt të paplotë autostrade që ka dëmtuar financat e Malit të Zi.

Saga e projektit jo të plotë të rrugës, e cila është duke u ndërtuar nga “China Road and Bridge Corporation”, është pjesë e një beteje më të madhe gjeopolitike për ndikim në periferinë e BE.

Si i përgjigjet Brukseli kërkesës së Podgoricës – dhe nëse do ta shpëtojë vendin nga një projekt që konsiderohet i pavlefshëm prej kohësh – do të ndihmojë në formësimin e marrëdhënieve të bllokut me rajonin.

“Mali i Zi është aq i vogël sa duhet të jetë një vendim i lehtë” për BE për të ndihmuar në rifinancimin e huasë,” tha Milojko Spajiç, ministri i financave i Malit të Zi në Financial Times në një intervistë.

“Kjo është një fitore e vogël, por e lehtë për ta,” shtoi ai.

Stefan Vladisavljev, analist i politikës së jashtme për Fondin e Beogradit për Përsosmëri Politike tha: “Kjo është hera e parë që Mali i Zi ose ndonjë vend tjetër nga Ballkani perëndimor bën këtë lloj ndihme nga Brukseli për të luftuar rritjen e ndikimit kinez .

“Ne nuk kemi dëgjuar që dikush ka kërkuar nga Brukseli ndihmë  kaq hapur për ta luftuar këtë së bashku.”

Mali i Zi ngriti në vitin 2014 nënshkroi një marrëveshje me “ExIm Bank” të Kinës për të financuar 85 përqind të kostos së një rruge me një hua të shprehur në dollar me vlerë gati 1 miliard dollarë.

Seksioni i parë 41 km, një e katërta e gjatësisë totale, kushtoi 20 milion € për km, duke e bërë atë një nga autostradat më të shtrenjta për km në botë, tha Spajic.

“Për infrastrukturën, aktualisht jemi duke u mbështetur në Kinë. Situata është dramatike nga pikëpamja gjeopolitike, ”tha ai, duke shtuar se industria e saj e  turizmit mbështetet tek vizitorët nga vendet që nuk janë pjesë e BE-së të tilla si Rusia.

“Ne duhet të lidhemi më afër me aleatët tanë të BE-së. Ne kemi nevojë për përafrim me ekonominë. ”

Mali i Zi, i cili u bë një vend i pavarur kur u nda nga Serbia në 2006, u bashkua me NATO në 2017, pavarësisht kundërshtimeve të forta nga Moska. Rusia ka qenë tradicionalisht një investitor i madh në Malin e Zi, i cili shpreson të marrë një dritë jeshile për t’u bashkuar me BE deri në 2024.

Spajiç tha se qeveria do të kërkonte ndihmë financiare nga një sërë organizatash perëndimore, duke përfshirë Komisionin Evropian, Bankën Evropiane të Investimeve dhe Bankën Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim.

BE ka treguar gatishmëri për të ndihmuar, por një zyrtar i komisionit tha se do të ishte e vështirë të gjesh instrumentet e duhura financiare.

“Politikisht ne duam të ndihmojmë. . . Por madhësia e kredisë është joproporcionale me madhësinë e ekonomisë, kështu që mekanikët nuk janë ende të dukshëm, ”tha zyrtari.

Mali i Zi gjithashtu do të duhet të angazhohet për reformat fiskale, shtoi zyrtari, duke theksuar se projekti i autostradës nuk përputhej me standardet e BE.

Pekini ka bërë ndërhyrje të qëndrueshme në Ballkan përmes projekteve të infrastrukturës dhe energjisë, dhe së fundmi shtrirja  e tij e ” diplomacisë së vaksinave ” në prag të pandemisë Covid-19. Kina i dhuroi 30,000 doza të vaksinës Sinopharm Malit të Zi dhe i shiti disa miliona Serbisë .

Kontrata për ndërtimin e autostradës u nënshkrua nga qeveria e mëparshme e Malit të Zi e udhëhequr nga Partia Demokratike e Socialistëve, e cila u rrëzua në gusht pas 30 vjetësh në pushtet.

Kina ka një të katërtën e borxhit të Malit të Zi dhe pavarësisht vonesave masive në ndërtimin e autostradës, ripagimi i parë pritet në korrik. Nëse Mali i Zi nuk do të paguajë, kushtet e kontratës i japin Kinës të drejtën për të hyrë në tokën e Malit të Zi si kolateral.

Vëzhguesit thanë që lutja e Malit të Zi ishte një mundësi për Brukselin.

“BE duhet të ndërhyjë,” tha Tena Prelec, një studiuese në Universitetin e Oksfordit që studion rajonin. “Mali i Zi është në oborrin e shtëpisë së BE: do të ishte, së fundmi, një mënyrë konkrete për të treguar që BE është me të vërtetë një lojtar, një aktor i vërtetë gjeostrategjik,” raporton Financial Times.

Kategoritë
LajmeRajoni