Mësuesi i shkollës gramatikore është pezulluar për ‘tregimin e karikaturave të Profetit Muhamed nxënësve’ në mësimin RE

Mësuesi i shkollës gramatikore është pezulluar për ‘tregimin e karikaturave të Profetit Muhamed nxënësve’ në mësimin RE – kreu kërkon falje për ‘fyerje të madhe ndaj komunitetit’ ndërsa policia qetëson prindërit e zemëruar myslimanë jashtë portave transmeton Gazeta e Re.

Policia zbriti në një shkollë sot ndërsa dhjetëra prindër të furishëm myslimanë protestuan jashtë pasi një mësues dyshohet se tregoi karikaturat e Profetit Muhamed gjatë një mësimi të edukimit fetar.

Shkolla Grammar Batley në West Yorkshire duhej të vononte hapjen e saj dhe u tha nxënësve të qëndronin në shtëpi mes skenave kaotike në portat e saj, pasi drejtori i shkollës Gary Kibble ‘sinqerisht kërkoi falje për shkeljen e madhe të komunitetit’.

Prindërit filluan të mblidheshin nga ora 7.30 e mëngjesit të sotëm jashtë shkollës falas bashkë-arsimore dhe mund të dëgjoheshin duke kënduarme rreth 20 deri në 30 nxënës gjithashtu që bluanin te portat, njëri prej të cilëve mbajti një fjalim.

Nga pasdite, turma mbeti jashtë shkollës, e cila u themelua më 1612 nga një i krishterë, Reverend William Lee, dhe policia filloi të kërcënonte protestuesit me gjobë Covid ndërsa një rrugë ishte mbyllur në të dy drejtimet.

Myftiu Mohammed Amin Pandor, një dijetar mysliman lokal, u tha atyre që mësuesi ishte pezulluar, gjë që u konfirmua më vonë nga shkolla, ku pothuajse tre të katërtat e nxënësve të saj janë nga grupe etnike minoritare.

Myslimanët përbëjnë 41 përqind të popullsisë në Batley, një treg historik dhe qytet mulliri në rajonin Kirkless i cili ishte elektorati i deputetit të Punës Jo Cox i cili u vra nga një ekstremist i ekstremit të djathtë në qershor 2016.

Protesta e sotme vjen pesë muaj pasi mësuesit të historisë Samuel Paty iu pre koka në rrugë pranë shkollës së tij në Paris nga një ekstremist islamik tetorin e kaluar pasi u tregoi karikaturat e Profetit Muhamed studentëve të tij.

Vrasja tronditi vendin dhe çoi në një debat të ri rreth lirisë së fjalës dhe integrimit të popullatës së madhe myslimane të Francës. Ai gjithashtu riktheu kujtimet e një vale të dhunës islamike që filloi me masakrën e Charlie Hebdo, shkaktuar nga të njëjtat karikatura në revistën satirike më 2015 kur njerëz të armatosur vranë 12 njerëz.

Planprogrami më i fundit RE për Calderdale, Kirkess dhe Leeds, i cili zhvillohet nga viti 2019 deri më 2024, thotë se nxënësit duhet të jenë në gjendje të ‘japin arsyet pse përfaqësimi vizual i Zotit dhe profetëve është i ndaluar – haram – në Islam’ deri në fund të fazës kryesore dy – por nuk përcakton specifikisht nëse mësuesit duhet të tregojnë ndonjë nga këto imazhe.

Udhëzimi kombëtar nga Departamenti i Arsimit gjithashtu nuk adreson në mënyrë specifike karikaturat e Profetit Muhamed, por thotë se RE duhet të mësohet në përputhje me “ose planprogramin e rënë dakord lokalisht, ose në përputhje me fenë e caktuar ose shkollën fetare, ose në raste të caktuara akti i besimit ka të bëjë me shkollën”.

Alumni nga shkolla, i cili shërben ushqim të aprovuar nga Halal në mensë, përfshin themeluesin e Smoothies të pafajshëm Richard Reed, pronarin e Ginetta Cars, Lawrence Tomlinson dhe teologun e shquar të shekullit të 18-të Joseph Priestley.

Kibble u tha në një letër prindërve: “Shkolla dëshiron të falënderojë prindërit që na kontaktuan të hënën, 22 mars duke theksuar shqetësimet me një burim të përdorur në një mësim të RS (studimeve fetare0 atë ditë”.

“Pas hetimit, ishte e qartë se burimi i përdorur në mësim ishte plotësisht i papërshtatshëm dhe kishte kapacitetin për të shkaktuar shkelje të mëdha për anëtarët e komunitetit tonë shkollor për të cilat ne do të dëshironim të kërkojmë një falje të sinqertë dhe të plotë”.

Ai shtoi se shkolla kishte ndërmarrë ‘veprim të menjëhershëm’ për të hetuar atë që kishte ndodhur, duke përfshirë heqjen e burimeve nga materialet dhe pezullimin e përmbajtjes së mësimit nga skema e punës.

  1. Kibble vazhdoi: “Si një masë paraprake shtesë, ne do të ndërmarrim një rishikim zyrtar të kurrikulës së RS për të siguruar që asnjë burim ose deklaratë tjetër nuk është e përshtatshme dhe të ndërmarrim veprimet e duhura siç është e nevojshme”.

Ai gjithashtu tregoi se si shkolla po hetonte çështjen ‘duke përdorur procese zyrtare dhe ne jemi mirënjohës për mbështetjen e autoritetit lokal’.

Me prindërit që mblidheshin jashtë shkollës, u dërgoi të gjithë një mesazh me tekst: “Për shkak të shqetësimit jashtë shkollës, nëse fëmija juaj nuk është nisur tashmë, mbajini në shtëpi pasi shkolla do të fillojë në orën 10 të mëngjesit”.

 

Një zëdhënës i shkollës më vonë shtoi: “Shkolla pa mëdyshje kërkon falje për përdorimin e një burimi krejtësisht të papërshtatshëm në një orë të fundit të studimeve fetare. Anëtarët e stafit gjithashtu kanë kërkuar faljet e tyre më të sinqerta”.

“Anëtari i stafit është pezulluar në pritje të një hetimi zyrtar të pavarur. Shkolla po punon ngushtë me bordin drejtues dhe drejtuesit e komunitetit për të ndihmuar në zgjidhjen e kësaj situate”.

Protestuesit po kërkonin dorëheqjen e mësuesit, me organizatorët që kërkonin nga cilido që merrte pjesë ta bënte këtë në automjetin e tyre nëse ishte e mundur. Oficerët po ruanin të gjitha hyrjet e shkollës. por protesta u duk të ishte paqësore.

Në një video të filmuar nga Huddersfield Examiner, Myftiu Mohammed Amin Pandor, një dijetar mysliman i shquar lokal i cili është drejtor i Institutit të Paqes, i tha turmës jashtë këtë mëngjes: “Ajo që ka ndodhur në shkollë, na ka tmerruar”.

“Shikoni se çfarë bëjmë ne si komunitet dhe do ta kuptoni qëndrimin tonë. Ajo që ka ndodhur është krejtësisht e papranueshme dhe ne jemi siguruar që shkolla ta kuptojë atë. Shkolla po përgatit një deklaratë”.

“Kështu që ai është pezulluar, në rregull, ai është pezulluar. Tani ne kemi kërkuar një hetim, një hetim të jetë i pavarur, dhe ne gjithashtu kemi kërkuar që disa prej nesh të futen në panelin e hetimit”.

“Pra, kjo është ajo që ne kemi kërkuar. Pra, nëse e bëjnë apo jo, ne nuk mund t’i detyrojmë, por ata po hetojnë. Dhe pastaj do të punojmë me shkollën për t’u siguruar që në të ardhmen gjëra të tilla të mos ndodhin”.

Duke komentuar situatën, një grua rreth të 30-ave me një fëmijë në shkollë tha: ‘Ne po vazhdojmë të presim jashtë shkollës për të provuar dhe për të folur me drejtuesin e shkollës, ne duam të dëgjojmë atë se çfarë ka për të thënë”.

“Ai duhet të dalë, të shpjegojë se çfarë ka ndodhur, të kërkojë falje për këtë dhe të na tregojë se si do të sigurohet që asgjë e tillë të mos ndodhë më kurrë”.

“Ne ndihemi sikur ai po fshihet dhe kjo nuk është mjaft e mirë, ai duhet të tregojë fytyrën e tij. Shumë prej nesh kanë pyetje për të në lidhje me atë se si ka ndodhur kjo, diçka qartë shkoi shumë keq”.

“Ky imazh është kaq fyes për ne dhe, për mendimin tim, nuk ka asnjë mënyrë që të ketë qenë pjesë e kurrikulës. Ajo që ndodhi është shumë e rrezikshme dhe na duhen përgjigje”.

Por Dr. Paul Stott, bashkëpunëtor në Institutin e Shoqatës Henry Jackson, tha: “Shkollat ​​e mesme kanë për detyrë t’i njohin nxënësit me idetë dhe debatet e diskutueshme, si pjesë e një procesi të mësimit të fëmijëve se si, më tepër se çfarë, të mendojnë”.

“Qasja censuruese e shkollës duket të jetë e kundërta e saktë e qasjes në Francë, ku kërkesat për të pastruar diskutimet në klasë nga aktivistët islamikë u refuzuan me vendosmëri nga qeveria, pas vrasjes së tmerrshme të mësuesit Samuel Paty.”

Carole Pattison, anëtare e kabinetit për të mësuar në Këshillin e Kirkless, tha: “Batley Grammar është një shkollë akademie kështu që këshilli ka një rol shumë të kufizuar në drejtimin e tij, por ne jemi të vetëdijshëm për çështjet e ngritura nga prindërit këtë javë”.

“Ne jemi të kënaqur të shohim që shkolla ka ndërmarrë veprime të shpejta për të zgjidhur çështjet krahas komunitetit lokal. Ata kanë kërkuar falje, kanë ndërmarrë veprime të menjëhershme në lidhje me materialet mësimore dhe ata janë duke shqyrtuar proceset përkatëse”.

Një zëdhënës i Policisë West Yorkshire tha rreth mesditës: “Ne jemi në dijeni të një demonstrate të vogël në shkollë, e cila është ende në vazhdim. Oficerët lokalë të lagjes janë të pranishëm”.

Policia rrethoi kodrën Carlinghow në të dy drejtimet dhe shërbimi i autobusit 213 u devijua përmes Batley Field Hill.

Më vonë, zëdhënësi i forcës shtoi: “Demonstrata tani ka përfunduar. Ne e mbyllëm rrugën për një kohë të shkurtër. Nuk është lëshuar asnjë arrestim ose FPN (Njoftim Ndëshkimi Fiks)”.

Shkolla, e cila ka 990 nxënës, u vlerësua ‘e mirë’ në inspektimin e fundit të Ofsted. Dikur ishte një shkollë për të gjithë djemtë derisa vajzat u pranuan në formën e saj të gjashtë më 1988 dhe më pas u bë plotësisht bashkë-arsimore më 1996. /Gazeta e Re.

 

Kategoritë
BotaLajme