Ministri gjerman i shëndetësisë, Spahn: Ballkanasit sollën coronavirusin në Gjermani

Ministri gjerman i Shëndetësisë, Jens Spahn pretendon se vizitat tek të afërmit në Ballkan dhe Turqi verën e kaluar filluan valën e dytë të coronavirusit në Gjermani.

Gazeta Welt analizoi shifrat në detaje dhe hodhi poshtë përfundimin e Spahn. “Ne morëm mësime nga vera e kaluar”, tha Ministri gjerman i Shëndetësisë për tabloidin Bild.

Sipas tij, kishte një periudhë kur “rreth 50 për qind” e infeksioneve të reja me virus u importuan në Gjermani – dhe Spanja përmendi në mënyrë specifike largimin e njerëzve që jetojnë dhe punojnë në Gjermani dhe kanë familje në Ballkan dhe Turqi.

Këto infeksione, tha ai, kontribuuan në shpërthimin e një vale të dytë të madhe të kurorës në Gjermani. Deklarata u ndesh me dënim. Komuniteti turk në Gjermani thotë se bëhet fjalë për stigmatizimin e grupeve të tëra qytetarëve.

“Është një skandal që një ministër gjerman vë hapur Ballkanin në shtyllën e turpit dhe kështu poshtëron njerëzit me rrënjë migruese”, i tha Bild, kryeministri shqiptar, Edi Rama.

Kur u pyetën nga e përditshmja Welt, ata thonë se deklarata e ministrit bazohet në dy raporte nga Instituti “Robert Koch”. Njëra, e botuar në fund të gushtit, analizoi se ku njerëzit u infektuan në katër javët e mrekullueshme të verës midis 27 korrikut dhe 23 gushtit të vitit të kaluar. Gazeta Welt tani ka analizuar ato shifra në detaje.

Në të vërtetë, kishte gjithsej 10,387 infeksione jashtë vendit në ato javë – më shumë se gjysma e tyre në Kosovë, Kroaci dhe Turqi. Përveç Spanjës dhe Turqisë, të gjitha vendet e tjera të Ballkanit janë midis dhjetë të parëve.

Siç shkruan gazeta, pa llogaritur Spanjën dhe Kroacinë, gjermanët nuk shkojnë me pushime në vende të tjera në masë, kështu që mund të supozohet se këta janë njerëz që jetojnë në Gjermani dhe vijnë nga Serbia dhe vendet fqinje.

Sidoqoftë, gazetarët e Welt e quajnë deklaratën e Spahn një “përrallë” sepse, siç shkruajnë ata, rritja eksponenciale e numrit të infeksioneve, domethënë vala e dytë e kurorës në Gjermani, filloi shumë më vonë – në fillim të tetorit.

“Incidenca në Turqi dhe Ballkan ka rënë në mënyrë dramatike kohët e fundit, ashtu si në Gjermani. Në Serbi, Bosnje-Hercegovinë dhe Kosovë është edhe më e ulët se këtu, dhe në Kroaci dhe Turqi pak më e lartë. Përveç kësaj, Serbia është një nga evropianët më të shpejtë të vaksinuar vendet”.

Kategoritë
BotaLajme