Minjtë danezë të mbledhur për shkak të COVID-it po ndotin tokën

Autoritetet u drejtuan për vrasjen masive të kafshëve me gëzof pasi lindi frika se një farë mutacioni i koronavirusit, e zbuluar në qindra ferma, mund të pengonte procesin e vaksinimit. Është raportuar se minjtë ishin të vetmet kafshë që ishin në gjendje të kontraktonin COVID-19 dhe t’ia kalonin atë njerëzve.

Kufomat e miliona vizonjave po ndotin tokën ku ishin varrosur, tha agjencia e Danimarkës për mbrojtjen e mjedisit në një deklaratë. Në një vendvarrim, ndotja u zbulua në 3 nga 32 gropa të shpuara, ndërsa në një tjetër ishte 1 në 26. Ndotësit kryesorë ishin azoti dhe amoniaku, të cilat lëshohen gjatë dekompozimit.

“Substancat nga vizonjat e varrosura janë gjetur nën varret e vizonjave. Hapat e parë po merren tani për të mbledhur dhe pastruar ndotjen”, tha agjencia në një deklaratë.

Megjithatë, raporti i qeverisë hodhi poshtë shqetësimet e shprehura dhjetorin e kaluar se kafshët me gëzof mund të kenë ndotur gjithashtu ujërat nëntokësorë. Agjencia tha se nuk kishte rrezik që të ndodhte, por shtoi se uji nga vendet e varrosjes duhet të derdhet dhe të pastrohet.

Danimarka, udhëheqësi botëror në industrinë e gëzofit të vizonit, u hodh në qendër të vëmendjes nëntorin e kaluar kur u zbulua një farë e mutuar e koronavirusit në disa kafshë. Për të parandaluar përhapjen e sëmundjes, autoritetet urdhëruan të shkatërronin të gjithë popullsinë e minjve, e cila thuhet se ishte midis 15 dhe 17 milion.

Ndërsa gazërimi i miliona kafshëve ishte një vendim i vështirë, varrosja e gjitarëve në të vërtetë provoi të ishte një sfidë edhe më e frikshme. Pas një shqyrtimi të gjatë, autoritetet vendosën t’i fusnin kafshët në gropa në një zonë ushtarake. Sidoqoftë, u shfaq një problem i ri: kafshët e ngordhura ngriheshin prej varreve të tyre dhe gazi i përdorur për të vrarë vizonjat bëri që trupat e tyre të fryheshin dhe të dilnin në sipërfaqe.

Tani autoritetet po planifikojnë të zhvarrosin të gjitha kufomat për t’i djegur ato.

Kategoritë
BotaLajme