Miqtë zbulojnë një METEORIT katër miliardë vjeçar gjersa ishin në një udhëtim për gjueti ari

Dy shokët më të mirë kanë fituar 200,000 dollarë pasi kanë shitur një meteorit që besohet të jetë i vjetër katër miliardë e gjysmë, të cilin ata e gjetën gjatë kërkimit të arit transmeton Gazeta e Re.

Në 2016 Paul McRae dhe John Miller ishin duke ecur në shtëpi pas një dite për gjueti ari në një vend kullotës bagëtish pranë Georgetown në veri të Queensland kur detektori i metaleve i Paul u nis.

Ishte gati një vit para se shokët  të vendosnin të merrnin shkëmbin prej 25 kg në Geoscience Australia gjatë një udhëtimi pune dhe ata zbuluan se ishte një nga gjashtë yjet e rënë të këtij lloji.

Kur shkencëtarit Steven Petkovski iu tha që dy burra nga Queensland kishin një gur në bagazhin e makinës që ai duhet ta shikonte, ai nuk kishte shpresë.

“Shpesh njerëzit vijnë, anëtarë të publikut, vetëm për të na treguar disa nga shkëmbinjtë që ata kanë ose flasin për të tjera”, tha ai.

“Ne dolëm në parkun e makinave dhe ata hapën bagazhin e tyre dhe e shikuan atë, dhe ishin mjaft të sigurt në atë kohë se ata me të vërtetë kishin një meteorit hekuri me të vërtetë të madh”.

Çdo meteorit – copa shkëmbi që dikur ishin pjesë e asteroideve, por që kanë zbritur në Tokë – janë gjithmonë emocionuese, por kjo pjesë e veçantë hekuri-nikeli është veçanërisht e rrallë.

Sistemi diellor besohet të jetë formuar 4.6 miliardë vjet më parë, që do të thotë se meteori mund të jetë i vjetër sa vetë Toka.

“Është një lloj me të vërtetë i rrallë meteoriti që përmban hekur që është i pasur me sulfide, i cili gjithashtu ka një mineral vërtet të rrallë të quajtur troilit”, tha Z. Petkovski.

Pjesë të tjera të të njëjtit meteorit janë gjetur në të njëjtin rajon North Queensland dhe shkencëtarët po përpiqen të zbulojnë se kur ai goditi Tokën.

Miqtë Paul dhe John mund të kishin fituar shumë më shumë para nëse ndanin shkëmbin e veçantë në copa, por ata donin që ai të përdorej për shkencë dhe arsim.

Përveç rëndësisë shkencore, kuratori i muzeut tha se minerali dukej si një vepër arti dhe tani është i ekspozuar në Geoscience Australia në Canberra dhe në internet./Gazeta e Re.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme