Muslimanët malazezë, gati partinë e tyre: Koha na thërret!

Të inkurajuar nga fakti se rreth 45,000 muslimanë malazezë, të cilët e deklarojnë veten si muslimanë ose malazezë të besimit islam, pa përfaqësim adekuat politik, filluan një iniciativë për krijimin e një partie politike që fillimisht do të përfaqësojë muslimanët malazezë dhe të gjithë të tjerët që ndajnë vlerat qytetare, tha kreu i bordit inisiator Hazbi Skenderoviç.

Siç tha Skenderoviç, myslimanët malazezë deri më tani kanë qenë kryesisht aktivë në partitë qytetare dhe janë përpjekur të ushtrojnë të drejtat e tyre përmes tyre.

“Por në dritën e ngjarjeve të fundit, ne jemi të vetëdijshëm se ngadalë po bëhemi rangut të dytë. Në periudhën e mëparshme, ne ishim të përfaqësuar në mënyrë të pamjaftueshme në jetën politike dhe publike të Malit të Zi, kështu që jemi gjithnjë e më shumë në një situatë ku ‘terreni nuk na njeh’, dhe anëtarët e parlamentit shpesh anashkalojnë muslimanët kur rendisin pakicat kombëtare”, thuhet në deklaratë.

Për shkak të kësaj dhe arsyeve të tjera të shumta, ata filluan një iniciativë për të formuar një parti të popullsisë muslimane të Malit të Zi, e cila do të ketë kryesisht karakterin e saj qytetar, sepse, siç shton Skenderoviç, karakteristikë e muslimanëve malazezë është pikërisht shenja qytetare që i ka zbukuruar me shekuj.

“Kjo parti do të përpiqet të kompensojë mungesën e përfaqësimit adekuat të muslimanëve malazezë të cilët janë të margjinalizuar në ushtrimin e të drejtave thelbësore dhe të garantuara me kushtetutë, të cilat ata i kanë kërkuar deri më tani përmes partive të tjera”, tha deklarata.

Kjo parti do të konsiderojë Malin e Zi si shtetin e saj të vetëm, sepse duket se muslimanët malazezë janë të vetmit që nuk kanë asnjë shtet tjetër ose rezervë përveç Malit të Zi.

“Ne nuk shkojmë në Beograd, Sarajevë, Zagreb apo Tiranë për mendime, ne i drejtojmë zemrat dhe shpirtrat vetëm te Cetinje, Podgoricë, Tivarë, Bijelo Polje, Rumija, Lovćen, Hajla, Bjelasica, Prokletije. Për ne, nuk ka asnjë vend tjetër, as më të mirë se Mali i Zi, dhe vetëm për të përpiqemi”, thotë Skenderoviç.

Muslimanët malazezë besojnë se do kontribuojnë për një jetë më të mirë të tyren dhe të çdo qytetari në Mal të Zi. /tesheshi.com/

Kategoritë
LajmeRajoni