Ndryshimet që do të ndodhin në Zvicër gjatë shkurtit

Kemi vetëm një muaj nga 2021, por tashmë disa gjëra po ndryshojnë. Nga ngjitësit e makinave te alarmet – dhe natyrisht koronavirusi – janë disa ndryshime të rëndësishme për shkurt 2021, shkruan The Local.

Ngjitëse makinash

Keni gjithë muajin janar për të blerë ngjitësen e autostradës 2021 për ta vendosur në xhamin tuaj. Nëse nuk e keni bërë ende, atëherë që nga 1 shkurti mund të gjobiteni me 200 franga nëse kapeni duke vozitur në një autostradë pa të.

Testimi i sinjalit të alarmit

Sinjali i përgjithshëm i alarmit do të testohet në të gjithë vendin, siç është çdo vit, më 3 Shkurt në 1.30 pasdite. Kantonet gjithashtu do të transmetojnë një njoftim në kanalet Alertswiss.

Sinjali i përgjithshëm i alarmit – një sirenë e qëndrueshme lëkundëse që zgjat një minutë – ka për qëllim të lajmërojë popullatën për një emergjencë ose katastrofë të afërt.

Gjobat për mosrespektimin e masave të koronavirusit

Kushdo që shkel një masë të koronavirusit në Zvicër është përgjegjës për një gjobë midis 50 dhe 200 franga.

Gjobat u vendosën në një takim më 27 Janar dhe do të vendosen nga 1 Shkurt.

Ato janë përveç gjobave ekzistuese deri në 10,000 franga për dështimin në karantinë.

Kushdo që nuk arrin të veshë maskë në transportin publik, stacione ose zona të tjera ku kërkohen maska, rrezikon një gjobë deri në 200 franga.

Gjobat mund të lëshohen gjithashtu për këdo që merr pjesë në një ngjarje të ndaluar ose që organizon një ngjarje ose mbledhje që shkel masat e koronavirusit të vendit.

Sipas Aktit të Zvicrës për Epidemitë, njerëzit mund të gjobiten deri në 5,000 CHF për sjellje neglizhencë ndaj masave të koronavirusit dhe 10,000 CHF për sjellje të qëllimshme.

Këto gjoba kërcënohen më shpesh për njerëzit që shkelin rregullat e karantinës.

Karantinat më të shkurtra

Nga 8 shkurt, Zvicra do të shkurtojë karantinën e zbatueshme të koronavirusit nga dhjetë ditë në shtatë.

Kjo do të thotë se ata që u thuhet të vetë-izolohen mund të dalin nga karantina pas shtatë ditësh, në vend të 10, me një rezultat negativ të testit.

Rregulli i karantinës zbatohet gjithashtu për udhëtarët që vijnë nga një vend me një rrezik të lartë të infeksionit, përcjell albinfo.ch.

Testimi falas i koronavirusit

Zvicra ka prezantuar falas programin mbarëkombëtar të testimit të koronavirusit për njerëzit pa simptoma në një përpjekje për të parandaluar shpërthimet në shkallë të gjerë.

Nga 28 janari, “qeveria federale paguan për persona pa simptoma që do të testohen në mënyrë që ata që janë veçanërisht të prekshëm të mbrohen më mirë dhe shpërthimet lokale të infeksionit të mund të përmbahen herët”, njoftuan autoritetet të Mërkurën.

Qeveria tha se ishte e përgatitur të shpenzonte më shumë se një miliard dollarë skemën, duke thënë se njerëzit asimptomatikë ishin ndoshta përgjegjës për shumicën e infeksioneve të reja.

Test i detyrueshëm PCR për të gjitha arritjet ajrore

Përveç kësaj, kushdo që mbërrin me avion do të duhet të paraqesë një test negativ PCR nga 1 shkurt.

Kjo vlen për njerëzit nga vendet me rrezik të lartë dhe jo me rrezik të lartë. Ata që nuk arrijnë në rrugë ajrore do të duhet të tregojnë një test PCR vetëm nëse vijnë nga një vend me rrezik të lartë.

Forma elektronike e nevojshme për të hyrë në Zvicër

Të gjithë ata që hyjnë në Zvicër përveç me makinë kërkohet të plotësojnë një formë elektronike përpara se të hyjnë nga 8 Shkurt e tutje.

Masa u njoftua të Mërkurën, 28 Janar, nga qeveria Zvicerane.

Të gjithë që hyjnë me aeroplan, anije, autobus dhe tren – por jo me makinë – do të kërkohet të plotësojnë formularin elektronik të hyrjes.

Sipas këshillës zyrtare të qeverisë në lidhje me kërkesën e re, “kjo do të thotë që infeksionet mund të gjurmohen më shpejt dhe më lehtë dhe zinxhirët e infeksionit mund të prishen herët”.

Fundi i mbylljes

Nëse situata epidemiologjike e lejon atë, masat aktuale të mbylljes së koronavirusit, të tilla si mbyllja e restoranteve, bareve dhe bizneseve jo-thelbësore, duhet të përfundojnë në ditën e fundit të muajit – 28 Shkurt.

Këto biznese janë mbyllur që nga 18 janari në një përpjekje për të frenuar përhapjen e varianteve të reja të koronavirusit nga MB dhe Afrika e Jugut.

Kategoritë
BotaLajme