Në Francë u mbyllën 21 xhami, ministri francez krenohet me këtë veprim

Darmanin tha se kanë kryer inspektime në 99 xhami. Ministri francez, krenar për numrin e objekteve të kultit që mbyllën, tha se inspektimet do të vazhdojnë.

Në Francë, e njohur si “djepi i demokracisë”, xhamitë mbeten një objektiv.

Vendet e adhurimit që u përkasin myslimanëve në vend janë përballur me presionin e administratës së Parisit.

Ministri i Brendshëm francez Gerald Darmanin njoftoi se 21 xhami “që tregojnë shenja ekstremiste” u mbyllën në vend.

Darmanin, në televizionin francez LCI, ku ishte i ftuar, tha se së fundmi kanë bërë kontrolle në 99 xhami nën dyshimin për ekstremizëm.

Darmanin kritikon republikanët dhe ekstremistët e djathtë për dështimin për të votuar ligjin separatist dhe u mburr se falë ligjit, ky numër xhamish u mbyll për herë të parë në historinë franceze.

Duke deklaruar se nuk i prekën 36 xhamitë e inspektuara në Francë, sepse nuk bien ndesh me ligjet e Republikës, Darmanin tha se disa prej tyre nuk marrin fonde të jashtme dhe një xhami e shkarkoi imamin që akuzohej për ekstremizëm.

Darmanin theksoi se inspektimet në xhami do të vazhdojnë.

Duke iu drejtuar myslimanëve në vendin ku po afrojnë zgjedhjet presidenciale, Darmanin argumentoi se ka pak vende adhurimi që lidhen me ekstremizmin në vend dhe se ata nuk kanë problem me myslimanët në Francë në përgjithësi.

Projektligji, i cili u shpall nga Presidenti Emmanuel Macron në Francë si një ligj “separatist” më 2 tetor 2020 dhe ndryshoi emrin në “Parimet që forcojnë respektimin e ligjeve të Republikës”, u pranua në gusht.

Projektligji është kritikuar nga bashkësia ndërkombëtare, organizatat joqeveritare dhe organizatat për të drejtat e njeriut, veçanërisht nga Kombet e Bashkuara, me arsyetimin se ai synon dhe margjinalizon myslimanët.

Kategoritë
BotaLajme