Një e treta e të gjitha grave përjetojnë dhunë seksuale ose fizike

Një raport i ri zbulon shkallën e tmerrshme të dhunës ndaj grave në të gjithë globin, e cila vetëm është përkeqësuar me pandeminë tranmseton Gazeta e Re.

Të dhëna të reja nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) zbulojnë se një në tre gra përjetojnë dhunë fizike ose seksuale nga një partner intim, dhunë seksuale nga një jo-partner, ose të dyja gjatë jetës së tyre, një numër që është rritur gjatë pandemisë Covid-19.

Gratë e reja ishin në rrezikun më të lartë të dhunës së partnerit intim dhe dhunës seksuale, dhe çereku i grave të reja (mosha 15-24) që kanë qenë në një lidhje do të kenë përjetuar dhunë nga një partner deri në mes të të njëzetave, thuhej në një raport .

Agjencia e KB i bëri thirrje udhëheqjes politike për të trajtuar dhunën ndaj grave përmes mekanizmave parandalues dhe shërbimeve mbështetëse, duke përfshirë sistemet shëndetësore me në qendër të mbijetuarit; ndërhyrjet e synuara të arsimit, investimet në strategjitë e parandalimit të bazuara në prova dhe politikat transformuese, përfshirë ligjet e barabarta për pagën dhe barazinë gjinore.

“Dhuna ndaj grave është endemike në çdo vend dhe kulturë, duke shkaktuar dëm në miliona gra dhe familjet e tyre, dhe është përkeqësuar nga pandemia COVID-19″, tha dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së.

“Por ndryshe nga COVID-19, dhuna ndaj grave nuk mund të ndalet me një vaksinë. Ne mund ta luftojmë atë vetëm me përpjekje të rrënjosura dhe të qëndrueshme – nga qeveritë, komunitetet dhe individët – për të ndryshuar qëndrimet e dëmshme, për të përmirësuar qasjen në mundësi dhe shërbime për gratë dhe vajzat, dhe për të nxitur marrëdhënie të shëndetshme dhe të respektueshme reciprokisht”.

Prevalenca gjatë gjithë jetës së dhunës së partnerit intim është më e larta me 37 përqind midis “Vendeve më të Zhvilluara”, të cilat përfshijnë rajone të Oqeanisë, Azisë Jugore dhe Afrikës Subsahariane.

Edhe në zonat me normat më të ulëta, numrat janë shkatërrueshëm të lartë: Azia Qendrore (18 përqind); Azia Lindore (20 përqind), Azia Jug-Lindore (21 përqind); dhe Evropa (16 deri në 23 përqind), gjatë gjithë jetës.

Globalisht, 6 përqind e grave raportojnë sulme seksuale nga një person tjetër përveç burrit ose partnerit të tyre, por numri aktual ka të ngjarë të jetë shumë më i lartë për shkak të stigmës që lidhet me abuzimin seksual dhe nën-raportimin, thotë raporti.

Më pak se 40 përqind e grave që përjetojnë dhunë kërkojnë ndihmë të çdo lloji, sipas KB, me shumicën e grave që u drejtohen familjes dhe miqve për mbështetje.

Raporti shqyrtoi dhunën e partnerit intim dhe dhunën seksuale jo-partnere, të cilat janë format më të zakonshme të dhunës ndaj grave, megjithëse gratë në të gjithë globin gjithashtu durojnë forma të tjera të dhunës, përfshirë dhunën fizike nga të afërmit dhe punëdhënësit; femicide (një term i krimit të urrejtjes me bazë seksi, i përcaktuar gjerësisht si “vrasja me dashje e grave ose vajzave vetëm sepse ato janë femra”); dhe trafikimi i qenieve njerëzore.

Rreth 49 përqind e viktimave të trafikimit njerëzor janë gra, dhe me përfshirjen e vajzave të reja, kjo shifër rritet në 72 përqind.

“Pandemia hije”

Raporti, i cili bazohet në të dhëna midis viteve 2000 dhe 2018, është studimi më i madh për dhunën ndaj grave, i kryer nga OBSH.

Meqenëse të dhënat shkojnë vetëm deri në vitin 2018, ato nuk përfshijnë të dhëna nga pandemia Covid-19, e cila ka parë një rritje dhe intensifikim të dhunës në familje në të gjithë botën.

Thirrjet për në linjat e ndihmës janë rritur pesëfish në disa vende ndërsa normat e raportuara të dhunës së partnerit intim u rritën këtë javë.

Dhuna ka efekte të konsiderueshme mendore dhe fizike mbi gratë, madje edhe shumë kohë pasi akti mund të ketë mbaruar. Gratë përjetojnë depresion, çrregullime ankthi dhe çrregullime të tjera të shëndetit mendor; dëmtime të ndryshme fizike dhe sëmundje, përfshirë nivele më të larta të infeksioneve seksualisht të transmetueshme si HIV. Dhe ndikimi jehon në shoqërinë në tërësi.

KB përcakton dhunën ndaj grave si “çdo veprim i dhunës me bazë gjinore që rezulton ose ka të ngjarë të rezultojë në dëmtim fizik, seksual ose mendor ose vuajtje të grave, përfshirë kërcënime për veprime të tilla, detyrim ose privim arbitrar i lirisë, nëse ndodhin në jetën publike ose në jetën private”.

“Ne e dimë që ndikimet e shumta të Covid-19 kanë shkaktuar një ‘pandemi hije’ të dhunës së raportuar të të gjitha llojeve kundër grave dhe vajzave”, tha Drejtori Ekzekutiv i Grave të KB Phumzile Mlambo-Ngcuka.

“Çdo qeveri duhet të ndërmarrë hapa të fortë, proaktivë për t’i adresuar këto çeshtje, dhe duke përfshirë gratë që të veprojnë në këtë mënyrë”. /Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaLajme