‘Një ide se koha e kujt ka ardhur’: Pse java katër ditore është e ardhmja

Studimet tregojnë se një javë më e shkurtër e punës rrit produktivitetin dhe ka një ndikim pozitiv në mirëqenien dhe mjedisin. Çfarë nuk të pëlqen në lidhje me të?

Me pandeminë globale duke e kthyer botën e punës mbi kokën e saj dhe duke shkaktuar një valë të paparë të papunësisë, një zhvendosje e mendimit rreth asaj që llogaritet si ‘punë’ dhe ekuilibri i jetës dhe punës ka filluar të zë vendin e parë.

Kohët e krizave, në fund të fundit, kanë një tendencë të sfidojnë dogmat dhe sistemet e ngulitura, duke futur idetë dikur radikale në fushën e mundësive.

Njëri prej tyre është java katër-ditore. Me më shumë njerëz që veprojnë nga shtëpitë e tyre se kurrë më parë, praktikat revolucionare të punës janë duke u bërë më të realizueshme dhe disa po bëjnë thirrje për të përfituar nga kjo dritare e re e fleksibilitetit për të rimenduar sesi ne konceptualizojmë punën.

Në rastin për një javë katër-ditore, autor i studiuesve nga fondi i ri New Fundation, një javë pune më e shkurtër duhet të jetë në zemër të një rikuperimi paspandemik.

Por, a jemi ne të gatshëm të varrosim bluarjen pesë-ditore, 9-në-5 dhe të fusim një javë më të shkurtër pune?

“Dy vjet më parë, shumica e bizneseve do të thoshin jo, nuk mund ta bënit atë,” tha sipërmarrësi dhe filantropi Andrew Barnes, një nga pionierët pas javës katër-ditore.

“Ajo që ka bërë pandemia na ka treguar se modeli tradicional nuk është i nevojshëm për funksionimin e biznesit. Ajo sfidoi mashtrimin e kohës në zyrë duke u barazuar me produktivitetin.”

Një nga problemet me qasjen e shkaktuar nga pandemia, duke punuar nga shtëpia është se orët po bëhen më të gjata, tha Barnes, duke shtuar se java katër ditore do të funksiononte si një ndërprerës qarku shumë i nevojshëm.

Pika më e mirë është që të punosh më gjatë nuk të bën më produktiv, pasi studimet kanë dalë vazhdimisht. Dhe me më shumë kohë të disponueshme, njerëzit kanë më pak të ngjarë të kënaqen me ushqime të shëndetshme jo të shëndetshme ose aktivitete intensive të karbonit.

Një model katër-ditor do të shihte 560 milion milje më pak që drejtohen çdo javë, duke bërë një ndikim të matshëm në ndotje.

Të qenit i mbingarkuar në mënyrë kronike është një shqetësim gjithnjë e më i zakonshëm. Me miliona që vuajnë nga kushtet e shëndetit mendor të lidhura me punën çdo vit, ulja e javës së punës mund të ketë përfitime të prekshme për punonjësit duke kursyer në kostot e shëndetit publik. Vetëm në Mbretërinë e Bashkuar, mbi 15 milion ditë pune humbasin në vit për shkak të stresit të lidhur me punën.

Në mes të pandemisë, disa kompani kanë filluar testimin e modelit në një përpjekje për të parandaluar djegien e punonjësve dhe për të ruajtur ekuilibrin midis jetës dhe punës.

Një prej tyre është Elephant Ventures, një kompani me bazë në Nju Jork dhe firma e inxhinierisë së të dhënave.

“Ekipi ynë Filipine ishte në një javë 4 ditore për katër-pesë vjet tashmë dhe ne i perceptuam ata që kishin një efikasitet të madh si rezultat,” tha themeluesi dhe presidenti Art Shectman për TRT World. Për shkak të pandemisë, firma hoqi dorë nga zyrat e tyre globale marsin e kaluar dhe me një ekip të shpërndarë plotësisht nuk kishte më pengesa për ta provuar atë në SHBA.

Sondazhet e ndërmarrjeve para dhe pas-pilot zbuluan se punonjësit menduan se u dha atyre një ekuilibër më të shëndetshëm të jetës dhe punës dhe fokusit të shtuar gjatë javës së punës. Java e kompresuar u prit aq mirë në fund sa që kompania e ka miratuar atë përgjithmonë.

Një trend në rritje?

Vetëm matjet e mirëqenies dhe qëndrueshmërisë nuk janë të mjaftueshme që bizneset të marrin hapin e duhur, përveç nëse ka një ndikim pozitiv në përfitimin.

Barnes ka njohuri të dorës së parë për zbatimin e një jave katër-ditore si themelues dhe CEO i Perpetual Guardian. Firma e shërbimeve financiare të Zelandës së Re ishte një nga kompanitë e para private në botë që e përqafoi atë më 2018.

Gjatë një gjykimi tetë-javor, 240 stafi i firmës kaloi nga një javë pesë-ditore në një katër-ditore dhe mbajti pagën e tyre. Rezultatet ishin domethënëse: jo vetëm që pati një rritje prej 20 përqind të produktivitetit dhe asnjë rënie të prodhimit të punës, por punonjësit ndiheshin më pak të stresuar, më të lumtur dhe më krijues.

Lëvizja ishte aq e famshme sa menaxhmenti përfundoi duke i lejuar punonjësit të zgjedhin politikën për të punuar 30 orë në vend të 37.5, vetëm disa muaj pasi mbaroi gjyqi. Kujdestari i Përhershëm është dy herë më produktiv mbi bazë banori sesa konkurrenti i tij më i afërt sot.

Një numër i korporatave dhe bizneseve të NVM-ve kanë ndjekur shembullin që prej asaj kohe.

Microsoft Japan dhe Shake Shack prezantuan prova katër-ditore më 2019, duke shpresuar të rrisin kënaqësinë e punonjësve dhe të tërheqin talent. Microsoft tha se pa prodhimtarinë e rritur me 40 përqind, duke kompensuar rënien e pjesëmarrjes së stafit për 20 përqind.

Toyota miratoi orë të reduktuara në disa prej fabrikave të saj; Shopify në Kanada i dha stafit të Premten pushim midis qershorit dhe gushtit të vitit të kaluar; Zyra e Zelandës së Re të Unilever njoftoi në nëntor se do të niste një gjyq njëvjeçar.

Muajin e kaluar, Spanja bëri tituj ndërsa qeveria e saj ra dakord të nisë një pilot në mbarë vendin për kompanitë e interesuara të eksperimentojnë me një javë pune katër-ditore.

“Me javën e punës katër-ditore (32 orë), ne po fillojmë debatin e vërtetë të kohërave tona”, tha Inigo Errejon, nga partia e majtë Mas Pais që paraqiti planin. “Një ide, koha e së cilës ka ardhur.”

Gjyqi pritet të fillojë në shtator dhe tre vitet e fundit, me 50 € (60 $) milion në fondet e BE-së në çast për të kompensuar rreth 200 kompani për uljen e javës së punës së punonjësve të tyre pa ulur pagat.

Koncepti pas javës katër-ditore nuk është aq i ri. Disa mendimtarë të njohur kishin profetizuar një zvogëlim të kohës së punës: ekonomisti John Maynard Keynes argumentoi gati një shekull më parë se deri në vitin 2030 të gjithë do të punonim pesëmbëdhjetë orë javë, ndërsa Karl Marx e bëri atë thelbësore për vizionin e tij post-kapitalist në të cilin një punë e shkurtuar java do të ishte një “parakusht themelor” për të realizuar lirinë.

Mundësia e një efikasiteti më të madh që çon në më shumë kohë të lirë supozohej të ishte pasojë e teknologjisë. Automatizimi zvogëlon kohën e punës, që do të thotë më pak orë pune pasi më shumë vlerë krijohet nga puna në më pak kohë.

Zvogëlimi i orëve të punës historikisht erdhi si rezultat i presionit shoqëror dhe politik; fundjava tetë orëshe dhe dy ditore u fituan kryesisht për shkak të përpjekjeve sindikale për të përmirësuar të drejtat e punës dhe betejat mbi legjislacionin e fabrikës.

Ndoshta nuk është për t’u habitur që që kur fuqia e sindikatave u shtyp në vitet 1980, ka pasur pak ose aspak ulje të javës mesatare të punës pavarësisht nga përshpejtimi i automatizimit. Ndërsa produktiviteti u rrit, pagat reale stagnuan.

Siç argumentoi antropologu i ndjerë David Graeber, arsyeja pse fitimet e produktivitetit nuk kanë çuar në një javë pune 15-orëshe është sepse automatizimi nën kapitalizëm ka çuar në më shumë “punë pa mend”: ngritja e punës së pakuptimtë që thith shpirtin në industritë e shërbimeve që ka gërryen krijimtarinë.

“Gjithnjë e më shumë punonjës e gjejnë veten…duke punuar 40 ose madje 50 orë javë në letër, por duke punuar në mënyrë efektive 15 orë ashtu siç parashikoi (Keynes),” shkroi ai.

‘Mirëqenia vjen e para’

Një nga pyetjet në zemër të debatit është ajo që përcakton produktivitetin në radhë të parë. Ndërsa qasjet menaxheriale kanë theksuar tradicionalisht stimujt e pagesave, një rrjedhë në rritje e literaturës së sjelljes sugjeron të kundërtën.

“Për mua, produktiviteti është interesant, por dytësor. Unë jam më i interesuar se si mund të përmirësosh cilësinë e jetës”, tha Dr. Jan-Emmanuel De Neve, drejtor i Qendrës së Kërkimit të Mirëqenies në Universitetin e Oksfordit. Qendra ka grupin më të madh të studiuesve që punojnë në anën empirike të mirëqenies dhe vendi i punës është një nga katër temat e tyre kërkimore.

Për De Neve, lidhja midis mirëqenies së punonjësve dhe produktivitetit është thelbësore për të kuptuar pse një javë katër-ditore mund të funksionojë. Ai tha se qendra kërkimore ka prodhuar provat e para në shkallë të gjerë shkakësore në terren për lidhjen midis mirëqenies së punonjësve dhe performancës së punës.

Në bashkëpunim me British Telecom (BT), performanca e punonjësve të qendrës së thirrjeve BT u studiua me anketat e lumturisë së punonjësve të mbledhura në baza javore përgjatë gjashtë muajve, për të kuptuar efektin e lumturisë në shitje të ndryshme.

“Kur një punonjës kishte një javë të mirë dhe mirëqenia ishte më e lartë se normalja, ajo kishte një rritje prej 13 përqind të produktivitetit,” tha De Neve.

“Mirëqenia është e para, dhe produktiviteti rrjedh prej saj”.

 Rruga përpara

Me rritjen e adoptimit në botën e biznesit dhe evidencën e përfitimeve për mirëqenien, politikëbërësit kanë filluar të marrin vëmendjen.

Në vitet e fundit, qeveritë kanë miratuar ligje për të mbështetur kohën e reduktuar të punës në Francë, Hollandë dhe Belgjikë. Sindikata më e madhe e Gjermanisë, IG Metall, negocioi një javë me 28 orë më 2018.

Por provat katër-ditore kanë qenë pothuajse ekskluzivisht të drejtuara nga kompania deri më tani, duke e bërë eksperimentin spanjoll një hap të rëndësishëm në fazën tjetër të fushatës globale të javës katër-ditore, vuri në dukje Barnes.

“Problemi është se nuk ka pasur një provë të rastësishme në shkallë të gjerë të javës katër-ditore nga e cila mund të nxirrni përfundime makro,” tha ai.

Kur bëhet fjalë për legjislacionin e punësimit qeveritë qëndrojnë prapa tetë topave, pasi për mbrojtjen ligjore të punëtorëve është rënë dakord në kontekstin e një mjedisi konvencional të punës.

“Legjislacioni nuk parashikon orët e ndryshueshme nëse jeni një punonjës. Nuk kam nevojë që qeveria të mandatojë një javë katër ditore, gjithçka që ata duhet të bëjnë është të ndryshojnë legjislacionin për ta bërë atë neutral për mua që të ofroj një të tillë. ”

De Neve është optimist se një tranzicion ka filluar të bashkohet.

“Aty ku po shoh shumë kilometra është aty ku takohen poshtë-lartë dhe lart-poshtë: një udhëheqës vizionar duke marrë iniciativën dhe duke treguar se funksionon në terren, i krahasuar me një udhëheqës vizionar në qeveri që kërkon të vendosë kornizën e politikave për të koordinuar një javë më të shkurtër pune dhe për ta bërë më të lehtë për bizneset,” tha ai.

Tani për tani, përparimi ka të ngjarë të fillojë në nivelin lokal. Në Spanjë, ishte qeveria e Valencias ajo që miratoi gjyqe që stimuluan interesin në nivelin kombëtar. Në SHBA, një pjesë e vogël e rretheve shkollore janë zhvendosur në një javë katër-ditore. Ish kandidati presidencial Andrew Yang, tani ballë për kryetarin e bashkisë së New York, është një mbrojtës i idesë.

Barnes thekson se fushata e strukturuar mirë e Irlandës aktualisht po merr tërheqje. Provat po shqyrtohen në një moment më 2021, dhe gëzojnë mbështetjen e një koalicioni të gjerë biznesesh dhe qeverie.

Pasi krijoi 4 Day Week Global me partneren e tij Charlotte Lockhart, e cila është shndërruar në fushata në të gjithë botën, Barnes është vendosur në mes të një lëvizjeje në zhvillim për të ardhmen e punës. Fillimi i fushatës në SHBA është vendi ku do të vendosen pamjet e tij të ardhshme.

“Ne kishim parë se çfarë u kishte bërë njerëzve tanë [te Perpetual Guardian] dhe cilat ishin përfitimet dhe ne e ndienim se ishte një detyrim për të marrë mesazhin,” tha ai.

“Ju nuk merrni shumë shanse për të ndryshuar botën”. /Gazeta e Re.

 

 

 

Kategoritë
Të ndryshme