Një tërmet që zgjat 94 minuta është zbuluar në Mars

Duke zbuluar sesi Marsi është tronditur nga tërmetet, Insight ka identifikuar dy tërmetet më të mëdha në planet.

Anija kozmike InSight e NASA-s, e dërguar në Mars, zbarkoi me sukses në planetin e kuq në fund të vitit 2018.

Anija kozmike, e cila uli me sukses sizmometrin e saj në sipërfaqe për të zbuluar aktivitetet sizmike në Mars dhe më pas filloi shpimin për të shpuar, zbuloi dy tërmetet më të mëdha.

I pari nga këta tërmete ka ndodhur më 25 gusht 2021, ndërsa tjetri më 18 shtator.

Është bërë e ditur se magnituda e tërmetit që ka ndodhur në gusht ka qenë 4.2 ballë, ndërsa tërmeti i shtatorit ka qenë 4.1 ballë.

U konstatua se lëkundjet e para nga këto, që janë dy tërmetet më të mëdha të zbuluara në Mars, ka zgjatur për disa sekonda, ndërsa tërmeti i dytë ka zgjatur plot 94 minuta.

Studiuesit thanë se sizmografët në InSight kanë regjistruar qindra tërmete të Marsit deri më sot, dhe automjeti luan një rol të rëndësishëm në kuptimin e aktiviteteve nëntokësore në Mars.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme