Nxënësit shqipëtar dhe boshnjak bojkotuan himnin e Serbisë

Udhëzimi i ministrit serb të arsimit Branko Ruzic për të kënduar himnin kombëtar serb “Bože pravde” (Drejtësia e Zotit) në të gjitha klasat në ditën e parë të vitit shkollor në vend nuk u zbatua në shkollat ​​me shumicën e boshnjakëve dhe shqiptarëve.

Presidenti i Këshillit Kombëtar Shqiptar, Ragmi Mustafa, deklaroi për mediat serbe se udhëzimi i ministrit të Arsimit Ruzic ishte i paligjshëm, ndërsa Këshilli Kombëtar i Bosnjës, në një deklaratë që publikoi, deklaroi se boshnjakët e shohin himnin kombëtar serb si himn të kombit serb, jo himnin e shtetit. Këshilli Kombëtar Boshnjak (BNV) njoftoi se imponimi i këtij himni që do të luhet në shkolla u konsiderua si një provokim kundër joserbëve.

Shkollat ​​në shumë rajone të mbizotëruara nga shqiptarët nuk morën pjesë në praktikën e interpretimit të himnit kombëtar serb në ditën e parë të vitit shkollor.

Boshnjakët nga Sanxhak gjithashtu reaguan ndaj këtij vendimi. Në një shkollë në rajonin e sanxhakut, në vend të himnit kombëtar serb “Bože pravde”, u këndua himni kombëtar i Bosnjës dhe Hercegovinës i kohës së luftës “Ja sin sam tvoj” (Unë jam djali juaj).

Bojkoti i himnit kombëtar serb në shkollat ​​ku arsimohen fëmijët boshnjakë dhe shqiptarë, shkaktoi reagimin e presidentit serb Aleksandar Vuçiç. Vuçiq shtoi se kjo situatë është e turpshme dhe se disa grupe, politikanë dhe media ofendojnë pa kuptim himnin dhe flamurin kombëtar, të cilët përfaqësojnë unitetin e vendit.

Vuçiq u bëri thirrje të gjithëve që të jenë të bashkuar, të lënë mënjanë dallimet dhe të bashkohen në “flamurin trengjyrësh” dhe himnin kombëtar “Bože pravde”.

 

Kategoritë
LajmeRajoni