Paragjykimi i vendit të punës dhe algoritmit vrasin përmbajtjen e Palestinës në Facebook dhe Twitter

TRT World intervistoi disa aktivistë, përfshirë një ish-punonjës në Facebook dhe aktivistë të shumtë, të cilët përshkruan se si gjigandët e teknologjisë po mbyten me përmbajtjen e lidhur me Palestinën.

Ambasadori palestinez në Mbretërinë e Bashkuar Husam Zomlot u takua me Ebele Okobi më 14 maj, Drejtori i Politikës Publike të Facebook, për të protestuar ndaj censurës së postimeve dhe llogarive Palestineze, ndërsa la nxitjen Izraelite të paprekur nëpër platformat e tyre.

Për Khalid Harith, një aktivist 22-vjeçar palestinez që koordinon mbulimin palestinez në mediat sociale, nuk është asgjë më pak se racizmi strukturor.

“Duhet ta kuptoni, nuk është vetëm shtypje. Izraeli po përdor haptazi rrjete të llogarive të rreme dhe robot për të ndryshuar opinionin publik në rrugën e tij. Ata synojnë aktivistët dhe raportojnë postimet ose llogaritë e tyre në një numër dërrmues,” tha Harith për TRT World.

“Ata postojnë komente nën postimet ndërkombëtare të lajmeve dhe komentet e tyre tingëllojnë të gjitha njësoj. Këto llogari nuk kanë ndjekës dhe nuk ndjekin askënd. Ata nuk kanë asnjë postim.”

Instagram në pronësi të Facebook ka qenë nën kritikën e rëndë për heqjen e përmbajtjes në lidhje me Palestinën që postohet nga e gjithë bota. Shumë histori, momente kryesore dhe arkiva që prekin konfliktin janë zhdukur për shkak të asaj që Instagram e përshkruan si një “anomali”. Çuditërisht, të dy Twitter dhe Instagram pretenduan se një defekt ishte përgjegjës, megjithëse ato janë në pronësi të dy kompanive të ndryshme.

Pengesa të vazhdueshme

Platformat e mediave sociale po bëhen shpejt fusha e re e betejës për aktivizmin në internet, e nxitur nga një brez i të rinjve me teknologji që marrin natyrshëm krijimin dhe angazhimin e përmbajtjes.

Për shkaqe si Black Lives Matter, të drejtat e grave, zgjedhjet dhe ndryshimet klimatike, media sociale është ndryshimi midis errësirës dhe fillimit të ndryshimit sistemik. Për aktivistët palestinezë, kjo do të thotë të kesh një zë përkundër ngurrimit të mediave tradicionale për të transmetuar pikëpamjet e tyre.

Por edhe Big Tech, veçanërisht platforma si Facebook, Instagram dhe Twitter, janë përballur me kohë me kritika për shtypjen e hapur të zërave palestinezë.

TRT World intervistoi disa aktivistë dhe ekspertë të mediave sociale për të kuptuar se sa partiak janë Facebook, Instagram dhe Twitter kur bëhet fjalë për të lejuar kritikat e abuzimit izraelit të të drejtave të njeriut në platformat e tij.

Rezultatet ishin në mënyrë tronditëse joliberale dhe unanimisht të qëndrueshme në rajone të ndryshme, prejardhje dhe lloje të llogarive.

Të gjithë këta ekspertë dhe aktivistë vazhdimisht raportojnë shikueshmëri që zvogëlohet me të paktën një të tretën ose gjysmën e përmbajtjes së lidhur me Palestinën, dhe jo përkohësisht, por përgjithmonë.

Ata kanë numrat dhe pamjet e ekranit për ta provuar atë. Llogaritë e Instagram-it ruajnë histori të skaduara në arkiva, kështu që është një detyrë relativisht e lehtë të gjurmosh rënien e papritur të përmbajtjes disa ditë pasi protestat kundër konfiskimit me forcë të pronave palestineze filluan në Jeruzalemin Lindor.

Kontrolli i Fjalës Inc.

Pra, çfarë nëse audienca e tyre thjesht humbet interesin? Mbi të gjitha, djegia dhe desensitimi i mediave sociale është një fakt.

Shumica e përqeshën sugjerimin. Ata thanë se përmbajtja e Palestinës vazhdon të japë një angazhim të lartë, duke përfshirë ribashkime dhe pëlqime nga ndjekësit që shohin postime ose shkojnë t’i kërkojnë ato. Por ju nuk mund të pëlqeni atë që nuk shihni.

Në disa raste, llogaritë janë hequr të gjitha nga listat. Mënyra e vetme për t’i gjetur është të shkruani emrin e plotë të përdoruesit. Ejani një letër të shkurtër dhe kërkimi nuk do t’ju sugjerojë llogarinë.

“Është shumë e qartë se çfarë po ndodh”, thotë Abdallah Masri, një aktivist palestinez dhe ekspert gjeopolitik.

“E gjithë bota është mobilizuar tani. Nuk ka asnjë kuptim që vetëm përmbajtja palestineze e medias sociale të performojë dobët, kur një histori e një mace fiton më shumë tërheqje. Ka diçka që nuk shkon atje dhe në dritën e trupave që grumbullohen, nuk është e pafajshme. Askush nuk lë një defekt për kaq gjatë në sistemin e tij kur kjo do të thotë të kufizosh aftësinë e civilëve për të dokumentuar dhunën dhe për ta ndarë atë me botën,” shton ai.

“Ata nuk mund të na thonë se kjo është një gabim sepse për ditët e para të protestave, ne po ndanim të njëjtat gjëra dhe po merrnim pikëpamje normale. Diçka ndryshoi rreth ditës së dytë ose të tretë. Kjo ishte e qëllimshme. Le të fundoset Kush po punon me kë këtu? Nëse ka një gjë për të cilën jemi të sigurt, është që Facebook dhe Twitter nuk mund të kujdesen më pak për atë që po ndodh në Palestinë,” shton Masri.

“Ekziston një alternativë. Se ata janë duke u përkulur ndaj presionit nga Izraeli, është lobi ose po punojnë me ta. Nuk ka asnjë rezultat të mundshëm kur kjo nuk është e paligjshme dhe shkelje e çdo të drejte themelore të njeriut në rastin më të mirë, ose bashkëpunim i plotë në pastrimin etnik në rastin më të keq “, përfundon ai i zymtë.

Një hije i referohet një çregjistrimi ose çrregullimi të padeklaruar të një llogarie që lejon arritjen e saj pa informuar përdoruesin. Përdoruesi i mediave sociale vazhdon të postojë dhe të ndajë, por arritja e tyre është e penguar rëndë.

Kompanitë e mediave sociale nuk e pranojnë ekzistencën e një hije, e cila në mënyrë efektive ndëshkon përdoruesit pa njoftim zyrtar ose arsye. Por praktika është mjaft e pranishme kudo që është tashmë një pjesë e zakonshme e fjalës së mediave sociale në Twitter, Facebook dhe Instagram.

Kompanitë e mediave sociale janë thellësisht të fshehta në lidhje me algoritmet që vendosin angazhimin, arritjen dhe ndikimin, me pak në mënyrën e rregullimit dhe mbikëqyrjes që rregullojnë sjelljen e tyre. Ata janë edhe më të rezervuar në praktikat e tyre të biznesit dhe privatësisë. Por a mund të luhet diçka më cinike?

Komplikimi në aparteid

Zeyad Ibrahim nuk të godet si aktivist. Ai është një entuziast i Tesla-s që ka punuar për Facebook si Lead Product Operations Lead dhe një ish-Analist i të Dhënave për Google, sipas profilit të tij në LinkedIn.

Në një postim në instagram që shkaktoi valë polemikash, Zeyad përshkroi përvojën e tij duke punuar si rregullator dhe zbatues i politikave për Instagram dhe Facebook.

“Unë do të thërrisja vazhdimisht paragjykimin dhe favorizimin kur bëhej fjalë për të shprehur mendimin politik. Kushdo që shprehte mendime duke kritikuar Izraelin ose duke treguar krimet e tyre do të kishte kufijtë e tyre të kufizuar, postimet e tyre të censuruara dhe të fshira për të qenë ‘fyese’ edhe nëse vetëm deklaronin fakte në mënyrë objektive. Nëse kritikoni ndonjë vend tjetër, nuk do të kishte censurë, ”tha Zeyd në një postim që ndau në Instagram.

Për të ngritur çështjen e paragjykimit të vetëdijshëm kundër Palestinës, Zeyd takoi menaxherë të shumtë me shqetësimet e tij. Për zhgënjim të tij, përpjekjet e tij i kundërshtuan. Në fund iu mohua një ngritje në detyrë që pretendonte se e meritonte dhe u mënjanua.

Intervistat me aktivistë dhe ekspertë tregojnë për një mungesë të dukshme transparence në punën e brendshme të korporatave që në fund të fundit veprojnë për përfitim. Kjo mungesë transparence ka implikime në botën reale.

Twitter i aktivistes pro-palestineze Hebh Jamal u shënjestrua me ankesa mbi një postim që detajonte një bisedë emocionuese midis burrit të saj dhe kushëririt të tij të vogël në Gaza. Kushëriri i ri pranoi se donte të lante flokët para se të flinte nga frika se zjarri izraelit mund ta vriste atë në gjumë. Ai tha se dëshironte të dukej mirë në rast se do të vdiste. Postimi i Hebh u shënua për fshirje dhe u kufizua nga Twitter.

Meqenëse qeveria gjermane ka zbatuar masa ligjore për t’i bërë kompanitë e mediave sociale të përgjegjshme para përdoruesve, Twitter më vonë rrëfeu për Hebh se ankesat kundër postimit të saj ishin të pabaza. Sipas ligjit gjerman, Twitter duhet të informojë përdoruesin nëse postimi ose llogaria e tyre po hetohet. Kjo vlen vetëm sepse Hebh dhe familja e saj banojnë në Gjermani. Për shumicën e palestinezëve që përshëndesin nga Gaza City, ekziston një grup i ndryshëm rregullash, dhe një grup krejtësisht i ndryshëm i të drejtave.

Hebh e përshkruan atë si “të çuditshëm dhe të pavendosur”.

Duke folur për TRT World, Hebh thekson se asgjë që ajo poston nuk shkel udhëzimet e komunitetit.

Marrja e një përgjigjeje nga kompanitë e mediave sociale është jashtëzakonisht e vështirë. Menutë e automatizuara trajtojnë ankesat dhe për shumicën e aktivistëve, ata nuk do të dinin se ku të kontaktonin me dikë përgjegjës edhe nëse do të provonin. Heqja ose shënjimi i postimeve tuaja është thjesht diçka që e merrni me zell.

Hebh tani përballet me një rishikim video për çdo postim që ajo bën. Ajo është raportuar gjithashtu në TikTok gjithashtu, me llogarinë e saj të fshirë më parë. Emri i saj është renditur gjithashtu në faqet e internetit pro-Izraelit. Me hir karakteristik, ajo thekson se të tjerët e kanë shumë më keq.

Buthayna Ishtaiwi, një redaktore shtypi në Agjencinë Ndërkombëtare Hols-Press foli për TRT World, duke paralajmëruar se situata është shumë më e rëndë sesa duket.

“Këto politika janë pasqyrime të politikave amerikane ndaj Izraelit në fund të ditës,” vëren ajo.

“Për palestinezët e mbyllur në burgje në ajër të hapur si Gaza, mediat sociale janë gjithçka që kanë. Kushdo që përdor fjalë si okupim ose martir, ndëshkohet për të paktën tre ditë, gjë që më ndodhi mua, ose përballet me ndalimin e videove drejtpërdrejt për një muaj,” përshkruan ajo.

Videot e drejtpërdrejta në mediat sociale dikur vlerësoheshin si karakteristika revolucionare që lejonin krijimin e përmbajtjes nga toka në kohë reale, shpesh duke vepruar si një parandalues kundër dhunës. Marrja e kësaj ndryshon dinamikën thellësisht në favor të Izraelit duke hequr përgjegjësinë dhe transparencën.

“Për të mbijetuar, aktivistët postojnë video pa tekst ose shprehje. Ndonjëherë ata thyejnë fjalë të ‘ndaluara’ në mënyrë që ato të mos merren nga censorët, ose të krijojnë llogari rezervë dhe të nxisin ndjekësit e tyre që t’i ndjekin ata atje për eventualisht e para do të fshihet, ”shton Ishtaiwi.

Përdoruesit e tjerë të mediave sociale si sabrinecat, një influencues modest i modës me mbi 338,000 ndjekës në Instagram gjithashtu e gjetën veten viktimë të censurës me hije të Instagram-it kur llogaria e saj jo vetëm ishte ndaluar në hije, por humbi aftësinë për të ruajtur histori në pikat kryesore në mënyrë që ato të shihen më tej data e skadimit të tyre 24 orë.

Ajo gjithashtu raporton se shikimi i saj është zvogëluar.

Newspeak

Këto ngjarje shënojnë një kërcënim të ngulitur thellë dhe të toleruar institucionalisht ndaj vlerave liberale të lirisë së fjalës të vlerësuar shumë, të cilat në thelb mbështesin bazën e shoqërive demokratike. Disa argumentojnë se nuk tolerohet, por që Big Tech është rritur aq shumë saqë janë jashtë kontrollit.

Rreziqet e kompanive të mediave sociale që anashkalojnë atë që është bërë e njohur si paragjykim algoritmik është mjaft e keqe, siç është heshtja e heshtur pavarësisht se janë përballur me ankesa për këtë. Po atëherë, në rastet kur kompanitë e mediave sociale duket se po marrin anën e Izraelit në mënyrë aktive?

Një tjetër përdorues i instagramit që iu përgjigj një thirrje për informacion, raporton se postimet në rrjetet sociale që përfshijnë ndonjë hashtags pro-palestinez nuk mund të promovohen. Krejt e rrezikshme, nëse përfshihen hashtags pro-izraelitë, Instagram ju bën që të promovoni historinë tuaj. Ne e testuam këtë, dhe kjo vazhdoi. Hashtagët pro-Palestinë censurohen pothuajse menjëherë. Përmbajtja pro-Izraelit nuk preket në të njëjtën mënyrë.

Pilula e kuqe ose pilula blu

Kritikisht, kompanitë e mediave sociale nuk përdorin dallime të nuancuara për të marrë këto vendime që ndryshojnë jetën, sado të qëllimshme apo të paqëllimta të jenë. Në vend të kësaj, përdoren goditje të gjera me furçë, që do të thotë se një postim për fëmijët që vdesin mund të konsiderohet ofendues ose ngacmim. Për këdo që dëshiron të ndajë ose ribashkojë përmbajtjen që mbështet Palestinën, ka një taksë për të paguar.

Edhe ndarja e përmbajtjes mbi përhapjen e zgjidhjeve, e konsideruar e paligjshme nga shumica e komunitetit ndërkombëtar dhe organeve të tij ndërkombëtare, është e mjaftueshme për të siguruar ‘vdekjen e mediave sociale’. Për një brez të ri të mijëvjeçarëve që marrin frymë në një luftë të vjetër anti-aparteid, kjo godet në shtëpi në një mënyrë tjetër.

Një përdorues palestinez i mediave sociale që kërkoi anonimitet foli sinqerisht se çfarë do të thoshte kjo për të.

“Po të thotë që as mos provo, sepse nuk do të funksionojë. Kjo është e njëjta logjikë që Izraeli përdor për të thyer palestinezët. Pranoni okupimin. Por është gjithashtu më shumë se kaq. Mediat sociale janë mënyra sesi ne gjejmë punë, lidhemi, fitojmë njohje. Unë duhet të kujdesem për familjen time. Badshtë mjaft keq që unë zakonisht arrestohem nga siguria izraelite kur vizitoj Palestinën. Të flasësh tani është edhe më ndëshkuese,” pranon ai.

Azrul, një ish kampion i debatit Malajzian dhe pronar i Inner Sejuk, një kompani modeste e veshjeve sportive, më dërgoi një pamje të ndryshimit të madh në performancën midis pro-Palestinës dhe përmbajtjes së rregullt të korporatave. Mes rrotullave me mijëra shikime, një postim i parrezikshëm #SavePalestine qëndron i vetëm, me më shumë se 94 shikime.

Përballë deklaratave nga kompanitë e mediave sociale që citojnë probleme dhe sfida mbikëqyrëse herë pas here, aktivistët ngadalë po vijnë për të kuptuar rolin e mrekullueshëm nëse kompanitë e mediave sociale të padukshme luajnë në vendosjen se çfarë e bën atë në qendër të bisedave të shoqërisë.

“Diktatorët dhe ministrat e propagandës gjatë gjithë historisë do të ishin krenarë. Ata po i lënë vetëm bisedat që duan të zhvillohen dhe e bëjnë atë aq mirë sa që shumica e njerëzve nuk janë të vetëdijshëm për këtë,” shton Harith.

Shtyrja mbrapa

Aktivistët janë përpjekur të ndajnë ‘hakime ’për të rivendosur shikueshmërinë e llogarisë së tyre, duke mashtruar algoritmin për të menduar se po flasin për ndonjë gjë tjetër përveç Palestinës për të rifituar arritjen e tyre dhe lirinë e fjalës.

Duke mos marrë asnjë përgjigje as përballë këtyre gjigantëve të teknologjisë monolitike dhe algoritmeve të tyre, përdoruesit e mediave sociale pro-palestineze kanë marrë përsipër të postojnë kuize të palidhura në instagram për të sinjalizuar se nuk janë llogari e aktivistëve. Për disa funksionon, për shumë njerëz, është thjesht gërvishtje në errësirë ​​duke u përpjekur të rimarrin kapacitetin e tyre për të bërë një ndryshim.

Metoda të tjera më të suksesshme përfshijnë përdorimin e hashtags në lidhje me covid-19. Një përdorues palestinez i mediave sociale me emrin Tamer i cili kërkoi të mos mbahej mbiemri i tij, zbuloi se postimet tuaja fitojnë tërheqje të konsiderueshme nëse fshehni hashtags pro-Izraelit prapa një shtrese të përmbajtjes palestineze. Të tjerët i përziejnë të dyja. Shtë një kohë e dëshpëruar, e cila kërkon masa të dëshpëruara.

Shumica e aktivistëve mbeten pa faza. Për një_girl_with_imaan, e cila postonte përmbajtje shpirtërore dhe fetare në Instagram, pikëpamjet e saj ranë nga 80,000 në 6,000 nga 8 në 18 maj. Përgjigja e saj? Vendosmëri e paepur dhe një angazhim publik për të ngritur zërin e saj “kundër shtypjes dhe gjenocidit”.

Bota e Re Trime

Për aktivistët që përpiqen të amplifikojnë histori emocionale të familjeve të shkatërruara në Palestinë, brutalitetin izraelit, aparteidin dhe dhunën dhe brutalitetin disproporcional, është e çuditshme që pjesa tjetër e botës mund të vazhdojë jetën si zakonisht, pa menduar për dhunën e vazhdueshme.

Megjithatë, për herë të parë, përdoruesit e rinj të mediave sociale kanë filluar të bashkojnë së bashku se ndoshta rregullat janë të ndryshme për ta.

Është duke u bërë gjithnjë e më e mundur që arsyeja që përmbajtja e drejtësisë sociale pro-Palestineze nuk ka shkuar në rrjedhën kryesore është e lidhur drejtpërdrejt me kufizime të vështira të vendosura nga ndërmarrjet fitimprurëse për arsye po aq të paqarta.

Veç që nuk janë të paqartë. Ndalimet e hijeve dhe shikueshmëria nuk janë të reja për aktivistët për asnjë arsye. Lëvizja Black Lives Matter luftoi me të njëjtat sfida në vitet e kaluara, me shumë pak për të zgjidhur atë.

Me një kuptim në rritje që media sociale përfiton nga përdoruesit e saj, më shumë përdorues po bëjnë thirrje për rritjen e llogaridhënies dhe rregullimit veçanërisht duke pasur parasysh se gabimet në madhësinë e tyre mund të vendosin fatin e njerëzve ose të ndikojnë në zgjedhjet e tëra.

Paragjykimi algoritmik hedh zërat e mospajtimit dhe kërcënon demokracinë. Pak është bërë në lidhje me të, thonë aktivistët, duke shtuar se është koha të fillojmë të pyesim pse.

Kategoritë
BotaLajme