Partia MHP paraqiti propozimin për kushtetutën e re të Turqisë

“Përgatitja e propozimit tonë kushtetues prej 100 nenesh, nën emrin ‘Kushtetuta e re me 100 nene’, ka përfunduar”, tha Bahçeli në selinë e partisë së tij në kryeqytetin Ankara

Kreu i Partisë së Lëvizjes Nacionaliste të Turqisë (MHP), Devlet Bahçeli, prezantoi sot propozimin e partisë së tij për një kushtetutë të re, raporton Anadolu Agency (AA).

“Përgatitja e propozimit tonë kushtetues prej 100 nenesh, nën emrin ‘Kushtetuta e re me 100 nene’, ka përfunduar”, tha Bahçeli në selinë e partisë së tij në kryeqytetin Ankara.

Duke thënë se është “një detyrë kombëtare të arrijmë marrëveshje dhe të përgatisim një kushtetutë të re”, Bahçeli në një konferencë shtypi në ndërtesën e MHP-së tha se partia e tij ka përfunduar punën e saj mbi kushtetutën e re, si dhe tekstin e shkruar të propozimit.

Në shkurt, presidenti Recep Tayyip Erdoğan u bëri thirrje të gjitha partive politike të marrin pjesë në hartimin e një kushtetute të re.

Lidhur me propozimin e kushtetutës së re, ai tha se parimet e përgjithshme të shtetit të renditura në pesë nenet e para të kushtetutës aktuale u ruajtën me formën dhe cilësitë e tyre të sakta në nenin 1 të propozimit të MHP-së.

“Në paragrafin e fundit të artikullit, u tha që ‘ky artikull nuk mund të ndryshohet dhe nuk mund të propozohet të ndryshohet’, shtoi ai.

Sipas kushtetutës aktuale, neni 1 është në formën e shtetit, neni 2 mbi karakteristikat e Republikës, neni 3 mbi integritetin, gjuhën zyrtare, flamurin, himnin kombëtar dhe kryeqytetin e shtetit, dhe neni 4 është në dispozita të parevokueshme.

Neni 5 i Kushtetutës aktuale të Turqisë është mbi qëllimet dhe detyrat themelore të shtetit.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet