Pavarësisht embargos, 10 vende evropiane kanë eksportuar armë në Rusi

Pavarësisht embargos së armëve të vendosura nga Bashkimi Evropian (BE) që nga viti 2014, 10 vende evropiane kanë eksportuar armë në Rusi me një kosto prej gjithsej 346 milionë eurosh.

Pavarësisht embargos së armëve të vendosura nga Bashkimi Evropian (BE) që nga viti 2014, 10 vende evropiane kanë eksportuar armë në Rusi me një kosto prej gjithsej 346 milionë eurosh.

Sipas lajmeve të faqes franceze “Mediapart”, bazuar në hulumtimin e organizatës së quajtur “Investigate Europe”, Franca, Gjermania, Italia, Austria, Bullgaria, Çekia, Kroacia, Finlanda, Spanja dhe Sllovakia shiten raketa, anije luftarake dhe automjete luftarake dhe raketa, bomba, armë për Rusinë me vlerë 346 milionë euro, në periudhën 2015-2020.

Këto shitje dhe dërgesa armësh u bënë pavarësisht embargos së armëve të BE-së ndaj Rusisë që nga viti 2014 për shkak të aneksimit të paligjshëm të Krimesë nga Rusia.

Ndër këto vende, vendi që shet më shumë armë është Franca me 152 milionë euro. Franca ndaloi shitjen e armëve kimike për Rusinë.

Në një deklaratë për “Mediapart”, Ministria franceze e Mbrojtjes argumentoi se respektojnë embargon e armëve dhe se kontratat për armët e shitura janë nënshkruar në vitin 2014.

Me 121.8 milionë euro, Gjermania është shitësi i dytë më i madh i armëve në Rusi në mesin e vendeve evropiane.

Italia gjithashtu eksportoi në Rusi 22.5 milionë automjete luftarake të prodhuara nga kompania Iveco. Sipas kanalit televiziv italian “LA7”, këto automjete janë parë në luftën në Ukrainë në fillim të këtij muaji. Qeveria italiane ua shiti këto automjete kompanive civile për shkak të embargos së armëve të BE-së.

Vende të tjera evropiane eksportuan armë me vlerë më të vogël se Franca, Gjermania dhe Italia. Disa prej tyre kanë eksportuar armë në vazhdimësi, ndërsa të tjerat i kanë ndërprerë eksportet pas dorëzimit të disa armëve në vitin 2015.

Austria dërgoi rregullisht armë të vogla në Rusi çdo vit gjatë periudhës 2015-2019. Bullgaria dorëzoi anije luftarake me vlerë 16.5 milionë në 2016 dhe 2018, ndërsa Finlanda, Spanja, Sllovakia dhe Kroacia dërguan armë vetëm një herë.

 

Kategoritë
BotaLajme