Pentagoni ka laboratorë biologjikë në 25 vende! Kërcënimi vdekjeprurës nga virusi…

Sipas të dhënave të Programit të Angazhimit Biologjik Bashkëpunues, Departamenti Amerikan i Mbrojtjes (Pentagon) ka qindra laboratorë biologjikë në 25 vende. Javën e kaluar, Ministria ruse e Mbrojtjes pretendoi se ka 30 laboratorë biologjikë amerikanë në Ukrainë, ndërsa Pentagoni kinez thotë se ka 336 laboratorë në 30 vende dhe ata fshehin aktivitetet e tyre. Kina gjithashtu pretendon se këta laboratorë përmbajnë viruse shumë të rrezikshme.

Sipas deklaratës “Programi i Angazhimit Biologjik Bashkëpunues (CBEP)” të Programit të Angazhimit Biologjik Bashkëpunues, i cili u krijua për të studiuar armët biologjike të Bashkimit Sovjetik, Pentagoni ka laboratorë biologjikë në 25 vende. CBEP ndau hartat e atyre vendeve.

Programi merr pjesë në financimin e kërkimit shkencor mbi patogjenët veçanërisht të rrezikshëm.Igor Kirillov, Komandanti i Forcave të Mbrojtjes nga Rrezatimi, Kimike dhe Biologjike të forcave ushtarake ruse, deklaroi se Pentagoni po kryente programe biologjike ushtarake në gjeografinë e ish-Bashkimit Sovjetik

Duke ndarë informacionin se laboratori në fjalë ndodhej në qytetet ukrainase të Lviv, Kharkiv dhe Poltava dhe se ato ishin shkatërruar, Kirillov pohoi se “këtu u gjetën gjurmë të patogjenëve të murtajës, antraksit, brucelozës, difterisë, salmonelozës, dizenterisë”. Kirillov deklaroi se programe të tilla në Ukrainë u shkatërruan urgjentisht.Kina përsëriti pretendimin e Rusisë se “ushtria amerikane ka krijuar laboratorë të armëve biologjike në Ukrainë” dhe i bëri thirrje Shtëpisë së Bardhë që të shpjegojë aktivitetet e saj të supozuara biologjike. Javën e kaluar, zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme kineze Cao Licien iu përgjigj pyetjes në lidhje me pretendimin e Rusisë se SHBA po kryen programe ushtarake biologjike në këto laboratorë dhe po ruan një numër të madh virusesh të rrezikshëm.

Duke pretenduar se sipas të dhënave të publikuara nga BD, ai ka krijuar 26 laboratorë biologjie në Ukrainë dhe të gjithë janë nën kontrollin e Ministrisë së Mbrojtjes, Cao tha:

“Të gjithë viruset e rrezikshëm në Ukrainë duhet të mbahen në këtë laborator. Të gjitha aktivitetet kërkimore kryhen nga SHBA dhe asnjë informacion nuk mund të zbulohet pa lejen e saj. Në situatën aktuale, është e nevojshme të sigurohet siguria e këtyre laboratorëve, duke marrë parasysh mbaj parasysh shëndetin dhe sigurinë e qytetarëve të Ukrainës dhe vendeve përreth, dhe të gjithë botës. Ne po bëjmë thirrje.”

Duke deklaruar se SHBA-ja duhet të zbulojë informacionin në lidhje me këta laboratorë, veçanërisht cilët viruse ruhen dhe çfarë kërkimesh janë bërë, Cao përdori deklaratat e mëposhtme:

“Aktivitetet bioushtarake të SHBA-së në Ukrainë janë vetëm maja e ajsbergut. Departamenti i Mbrojtjes i SHBA-së kontrollon 336 laboratorë biologjie në 30 vende nën emrin “zvogëlimi i rreziqeve të biosigurisë dhe forcimi i shëndetit publik global”. Po, keni dëgjuar mirë, 336. SHBA gjithashtu kryen shumë aktivitete bioushtarake në bazën Fort Detrick në territorin e saj. Cili është qëllimi i vërtetë i SHBA-së? Çfarë keni bërë saktësisht?”

Kategoritë
BotaLajme