Përhapja e vaksinave COVID-19 në Evropë një ‘ngadalësi e papranueshme’

Vetëm 10 përqind e popullsisë totale prej 900 milionësh të rajonit kanë marrë një dozë vaksine, thotë agjencia shëndetësore e KB transmeton Gazeta e Re.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka ngritur alarmin në përhapjen “e ngadaltë të papranueshme” të Evropës të vaksinave COVID-19 ndërsa paralajmëron për një rritje “shqetësuese” të infeksioneve të koronavirusit.

Drejtori Rajonal i OBSH-së për Evropën Hans Kluge tha të Mërkurën se fillimi i ngadaltë i programeve të imunizimit në të gjithë kontinentin po “zgjaste” pandeminë.

Vaksinat paraqesin mënyrën tonë më të mirë për të dalë nga kjo pandemi. Jo vetëm që funksionojnë, ato janë gjithashtu shumë efektive në parandalimin e infeksionit”, tha ai në një deklaratë.

“Megjithatë, përhapja e këtyre vaksinave është një ngdalësi e papranueshme, shtoi Kluge. “Ne duhet të përshpejtojmë procesin duke përshpejtuar prodhimin, duke zvogëluar pengesat për administrimin e vaksinave dhe duke përdorur çdo shishkë të vetme që kemi në magazinë, tani.”

Rajoni Evropian i OBSH-së përfshin 53 vende – përfshirë të 27 vendet anëtare të Bashkimit Evropian, ish-anëtare e BE-së Mbretëria e Bashkuar, Rusia, disa kombe të Azisë Qendrore dhe Izraeli.

Deri më sot, vetëm 10 përqind e popullsisë totale prej 900 milionësh të rajonit kanë marrë një dozë vaksine, tha agjencia shëndetësore e Kombeve të Bashkuara. Vetëm katër përqind janë inokuluar plotësisht.

Pabarazia e vaksinave

Ndërsa një pjesë e vogël e vendeve të tilla si Izraeli dhe Britania e Madhe kanë nivele të larta të vaksinimit, shumë të tjerë janë përpjekur të bëjnë përparime.

Shtetet anëtare të BE-së, në veçanti, janë rrënuar nga vonesat e shpërndarjes së vaksinave, pengesat e prodhimit dhe gabimet politike.

Më gjerë, kombet më të pasura po blejnë dhe grumbullojnë vaksina, sugjeroi OBSH.

“Çdo vend me të ardhura të larta në rajon po vaksinon kundër COVID-19, ndërsa janë vetëm 80 përqind e vendeve me të ardhura të mesme dhe 60 përqind e vendeve me të ardhura të mesme të ulëta dhe të ulëta”, tha ajo.

Kluge tha se çdo vend në rajon me doza të tepërta duhet të ndajë furnizimet me skemën COVAX të mbështetur nga KB për të ofruar goditje te vendet e varfëra ose drejtpërdrejt me vendet në nevojë.

“Të mos bësh kështu është vetë-shkatërruese,” tha ai.

Varianti në MB fshinë Evropën

Thirrja e Kluge erdhi ndërsa drejtori rajonal i OBSH-së për emergjencat për Evropën, Dorit Nitzan, tha se situata COVID-19 në Evropë ishte tani “më shqetësuese sesa kemi parë në disa muaj”.

Pesë javë më parë, sipas OBSH-së, numri javor i rasteve të reja në Evropë ishte ulur në nën një milion. Por javën e kaluar u rrit niveli i infeksioneve në shumicën e vendeve në rajon, me 1.6 milion raste të reja të regjistruara.

Mes rritjes, numri i përgjithshëm i vdekjeve në Evropë “po i afrohet me shpejtësi një milion dhe numri i përgjithshëm i rasteve që do të kalojë 45 milion”, tha ai.

Agjencia e lidhi ngarkesën e çështjeve në rritje me një tendosje shumë infektive të koronavirusit të zbuluar për herë të parë në Anglinë juglindore shtatorin e kaluar, identifikuar zyrtarisht si B.1.1.7, por zakonisht referuar si variant Kent ose MB. Ky lloj tani është përhapur në të gjithë pjesën më të madhe të Evropës dhe është bërë variant mbizotërues në rajon.

“Meqenëse ky variant është më i transmetueshëm dhe mund të rrisë rrezikun e shtrimit në spital, ai ka një ndikim më të madh në shëndetin publik dhe kërkohen veprime shtesë për ta kontrolluar atë,” tha ai.

Nitzan paralajmëroi gjithashtu se nëse virusi vazhdon të kapë botën, mund të shfaqen variante të tjera shqetësimi.

“Mundësia e shfaqjes së varianteve të reja të shqetësimit rritet me shpejtësinë në të cilën virusi replikohet dhe përhapet, kështu që frenimi i transmetimit përmes veprimeve themelore të kontrollit të sëmundjes është thelbësor,” tha ajo.

Një total prej 27 vendeve në rajonin Evropian të OBSH-së tani janë në bllokim të pjesshëm ose të plotë në të gjithë vendin, sipas agjencisë.

Në dy javët e fundit, 23 vende kanë forcuar masat e distancimit fizik ndërsa 13 kanë lehtësuar kufizimet, tha ajo./Gazeta e Re.

 

Kategoritë
BotaLajme