Përkujtohen me rastin e 30-vjetorit viktimat e para civile të rrethimit të Sarajevës

Përfaqësuesi i Lartë i BeH-së, Schmidt tha në ceremoni: “Kur kujtojmë vdekjen e dy vajzave të reja në këtë pikë dhe tri vitet që pasuan, ne duhet të kujtojmë vlerën e paqes dhe rëndësinë e mbajtjes së saj”

Në Sarajevë u përkujtuan me një ceremoni viktimat e para civile Suada Dilberoviç dhe Olga Suçiç të rrethimit 1.425-ditorë të Sarajevës , i njohur si rrethimi më i gjatë në historinë moderne, raporton Anadolu Agency (AA).

Në urën që mbante emrat e tyre për Dilberoviç dhe Suçiç u mbajt një ceremoni, të cilat ishin vrarë nga snajperët serbë në luftën në Bosnjë e Hercegovinë. Zyrtarët e shtetit boshnjak, të afërmit e viktimave dhe qytetarë të Sarajevës vendosën lule në monumentin në urë dhe mbajtën heshtje.

Përfaqësuesi i Lartë i Bosnjë e Hercegovinës, Christian Schmidt tha në ceremoni: “Kur kujtojmë vdekjen e dy vajzave të reja në këtë pikë dhe tri vitet që pasuan, ne duhet të kujtojmë vlerën e paqes dhe rëndësinë e mbajtjes së saj”.

Schmidt nënvizoi se ajo që ndodhi me Suadën dhe Olgën dhe lufta që ndodhi, imponoi një mision që na kujton se problemet mund të zgjidhen vetëm me dialog dhe mirëkuptim.

– “Fati i Sarajevës le të jetë një paralajmërim se një e keqe e tillë nuk do të ndodhë më”

Kryetarja e Bashkisë së Sarajevës, Benjamina Kariç tha: “Të këqijat e përjetuara në qytetin, i cili ishte nën rrethim për një kohë të gjatë, nuk arritën të na shkundnin, nuk mund të dëmtonin thelbin tonë dhe multikulturalizmin tonë”.

Duke nënvizuar se Sarajeva është një qytet heroik, Kariç tha: “Ka pasur bombardime, ndërtesa të shkatërruara nga lufta, njerëz të vrarë në qytetin tonë. Fati i Sarajevës le të jetë një paralajmërim se një e keqe e tillë nuk do të ndodhë më”.

Dilberoviç, studente në Fakultetin e Mjekësisë të Universitetit të Sarajevës dhe Suçiç nënë e dy fëmijëve, që punonte në Parlamentin e BeH-së u vranë në Urën e Vërbanjës si rezultat i sulmeve të njësive paraushtarake serbe.

Në sulmin e tyre më 5 prill, trupat serbe shënjestruan drejtpërdrejt civilët dhe hapën zjarr ndaj Sarajevës të cilët demonstronin kundër luftës.

Në ditën kur u vranë Dilberoviç dhe Suçiç, filloi rrethimi i Sarajevës, rrethimi më i gjatë në historinë moderne, ku në rrethimin 1.425-ditorë humbën jetën 11.541 persona, prej të cilëve 1.601 fëmijë.

Sarajeva, e cila u sulmua më 5 prill 1992, ishte nën rrethim deri më 29 shkurt 1996.

Kategoritë
LajmeRajoni