Presidentja e KE-së thirrje vendeve të BE-së për sigurimin e shpejtë të armëve për Ukrainën

“Nuk bëj dallim mes armëve të rënda dhe të lehta. Ukraina duhet të marrë gjërat që ka nevojë për të mbrojtur veten dhe që mund t’i përdorë”, tha presidentja e KE-së, Von der Leyen.

Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen për vendet e Bashkimit Evropian që kanë mundësi, ka bërë thirrjen që të sigurojë në mënyrë të shpejtë armë për Ukrainën.

Në një intervistë në gazetën “Bild”, në pyetjen nëse është apo jo pro dhënies së armëve të rënda për Ukrainën, Von der Leyen tha: “Nuk bëj dallim mes armëve të rënda dhe të lehta. Ukraina duhet të marrë gjërat që ka nevojë për të mbrojtur veten dhe që mund t’i përdorë”.

Duke u bërë thirrje vendeve anëtare të BE-së që të sigurojnë me shpejtësi armë për Ukrainën, Von der Leyen tha se “Ajo që është e vlefshme për të gjitha vendet anëtare është që të ofrojmë furnizim të shpejtë (të armëve) nëse munden, sepse atëherë Ukraina do të ketë sukses në luftën e saj urgjente për të mbrojtur veten e saj kundër Rusisë”.

Von der Leyen vuri në dukje paketën e gjashtë të sanksioneve që BE-ja është duke përgatitur kundër Rusisë. “Po vazhdojmë të shohim sektorin bankar, kryesisht Sberbank e cila përbën 37 për qind të sektorit bankar të Rusisë. Sigurisht që janë edhe çështjet e energjisë”.

Ajo theksoi se duhet të bëhet çdo gjë që lufta të përfundojë sa më parë. “Në të njëjtën kohë duhet të përgatisim veten me të vërtetën se në situatën më të keqe lufta mund të zgjasë me muaj, madje edhe me vite”, tha presidentja e KE-së.

Kategoritë
BotaLajme