Prindërit duhet të kenë kujdes! Sipas hulumtimit shumica e fëmijëve nga mosha 7 vjeçare shikojnë video pornografike

Mosha e shikimit të videove pornografike tek fëmijët po bie gradualisht. Duke shpjeguar se nxënësit e shkollave fillore shikojnë përmbajtje për të rritur mes klasave, në korridore dhe madje edhe para familjeve të tyre pa e kuptuar këtë, ekspertët thonë se fëmijët të cilëve u njihet një seksualitet i ‘shtrembëruar’ që në moshë të hershme mund të përjetojnë probleme serioze në marrëdhëniet ndaj femrave dhe jetën shoqërore në jetën e mëvonshme. Por a është e mundur të parandalohet kjo me një metodë “të shëndetshme”?

Sipas hulumtimeve mosha e shikimit të videove pornografike ka rënë në 7 vjeç dhe ky hulumtim ka shqetësuar shumë ekspertë

Pornografia për fëmijët në internet ka marrë përhapje të jashtëzakonshme. Ajo dëmton jo vetëm ata fëmijë që abuzohen seksualisht në imazhet pornografike, por edhe të gjithë fëmijët e tjerë që i shikojnë këto imazhe porno.

Imazhet e abuzimit seksual në internet janë të shumta dhe fëmijët i gjejnë ato me lehtësi, kudo ku janë, çdo ditë që hapin kompjuterin. Për të gjetur këto material, nuk ka nevojë të bëhesh anëtar i ndonjë klubi, as të kërkosh për website pornografike. Ato trafikohen pa pará.  Fëmijët i gjejnë, i përdorin dhe i shkarkojnë ato rregullisht, njësoj siç bëjnë me muzikën dhe filmat.

Më e keqja është, se prindërit nuk dinë fare që fëmijët i shikojnë këto materiale. Ata i shikojnë këto imazhe pornografike që kur janë akoma në moshën e zhvillimit të tyre të gjithanshëm. Kjo është arsyeja pse dëmi i pornografisë është dhe më i madh tek fëmijët se sa tek të rriturit.

Seksualiteti është pjesë me shumë rëndësi e personalitetit të personit. Fëmijët që shohin pornografi rriten me personalitet dhe seksualitet pervers. Këto pasoja i ndeshim sot dhe, po qe se nuk ndërhyjmë, do t’i shohim dhe ndeshim edhe më shumë më vonë.

Si ndikon pornografia tek fëmijët?

Pornografia i shkatërron fëmijët në shumë mënyra:

a-Imazhet pornografike kanë për objekt seksualitetin e fëmijëve.

b- Ato e paraqesin seksin si një gjë të zakonshme, që e bëjnë të gjithë.

c-I nxitin fëmijët të përdoren për seks prej të tjerëve, veçanërisht, prej të rriturve.

Çdo prind që dëshiron të rrisë fëmijë të shëndetshëm e të edukuar mirë, duhet ta ndjejë se është detyra e tij të bisedojë me fëmijët për këto imazhe pornografike dhe t’u shpjegojë pareshtur, rrezikun që vjen prej tyre.

Prindërit duhet t’ua bëjnë të qartë fëmijve të tyre se ky është një aktivitet i jashtëligjshëm që lidhet, në radhë të parë, me abuzimin seksual, abuzimin fizik dhe abuzimin psikologjik të fëmijëve.

Është detyra e prindërve, që kurrë, nuk duhet të reshtin për t’i kontrolluar dhe mbrojtur fëmijët nga pornografia. Ata duhet ta bëjnë këtë punë vazhdimisht, edhe atëherë kur janë të bindur se fëmijët nuk shikojnë materiale pornografike në internet.

Pornografia për fëmijët në internet është një epidemi e rrezikshme, ndaj shqetësimi për të duhet të jetë i të gjithëve: i prindërve, i mësuesve, i prokurorëve, i gjykatësve, i policëve, i ligjvënësve, pra i të gjithë shoqërisë dhe shtetit.

Çdo ditë, në internet qarkullojnë më shumë se 5 milionë foto dhe video pornografike për fëmijë. Mjafton kjo shifër që të kuptohet çfarë rreziku paraqet për fëmijët pornografia. Qëllimi im në këtë artikulli është të tregoj se çfarë është murtaja pornografi dhe t’ju ndihmoj të kuptoni rrezikun e saj të madh.

Tek ne nuk ka përçapje të ndjeshme nga organet shtetërore, për të luftuar pornografinë në përgjithësi, e veçanërisht, atë në internet, që mbart shumë pasoja të këqija. Organet e prokurorisë dhe të policisë nuk bëjnë asgjë, ose bëjnë fare pak kundër abuzimit seksual dhe përdhunimit në internet.

Keqbërësit në internet shkarkojnë dhe shpërndajnë imazhe që tregojnë fëmijë që abuzohen seksualisht, në mënyrat më violente. Ata janë përdorues dhe zotërues të nivelit të lartë të pornografisë për fëmijë. Ata janë kudo në botë. Interneti nuk ka as censurë, as doganë. Ajo futet në të gjitha shtëpitë nga çdo cep i botës.

Provoni, të dashur prindër, të ndiqni vetëm 50 imazhe pornografike në kompjuterin tuaj dhe kjo do të mjaftojë që ju të kuptoni se çfarë shohin fëmijët me orë të tëra, çdo ditë. Kjo do të jetë vetëm një fillim në drejtimin e duhur. Por kjo do të vlejë, vetëm, sa ta gërvishtni problemin. Ka mijëra keqbërës të rritur në internet, nga e gjithë bota.

Me siguri, ka shumë të tillë edhe në Shqipëri.

Shtëpitë ku banojnë këta njerëz keqbërës ju nuk i dini. Ato janë si apartamentet e të gjithë njerëzve të tjerë. Pornografia shkarkohet në kompjuterët që janë në këto shtëpi. Në këto materiale ka pornografi të mirëfilltë për fëmijë. Kjo do të thotë se ka veprime seksuale. Kur them veprime seksuale, kam parasysh penetrimin seksual vaginal, anal dhe oral. Ka përdhunime seksuale të fëmijëve. Ka skena seksuale sadiste me fëmijët, të cilët, të lidhur në mënyrat më të çuditshme të mundshme, përfshihen në marrëdhënie seksuale nga më perverset.

Këto janë vetëm pak, nga gjithë ato gjëra të tmerrshme, që shfaqen në pornografinë në internet.

Ata që prodhojnë, shpërndajnë dhe merren me këto materiale, janë të të gjitha moshave. Ata janë adoleshentë, nxënës shkollash, të rritur, mësues, gjykatës, prokurorë, politikanë, predikues fetarë. Prej tyre ka që janë vetë prindër. Mos u çudisni. Ata janë nga ata që ju u besoni fëmijët tuaj.

Si t’i mbrojmë fëmijët nga pornografia?

Çdo prind, nëna dhe  babai, duhet të jenë vigjilentë. Ata duhet të dinë dhe të kuptojnë se çfarë bën fëmija i tyre në kompjuter. Të hyjnë në websitet e fëmijëve, në My Space, ose Facebook-un që përdorin vazhdimisht fëmijët dhe t’i kontrollojnë ato.

Asnjë prind nuk është në gjendje t’i thotë fëmijës çfarë të mos bëjë, po qe se vetë nuk di për çfarë të flasë.

Prindërit duhet të jenë të mirinformuar dhe të gjejnë website që janë për ta. Sa më shumë të dinë prindërit se çfarë bëjnë keqbërësit me fëmijët e tyre, aq më të përgatitur do të jenë për të vepruar kundër tyre.

Çfarë është pornografia në të vërtetë?

Ajo nuk është vetëm imazhe. Ajo është përdhunim, torturë, degradim, abuzim violent e brutal i fëmijëve. Pornografia është një vajzë, që, akoma pa u bërë 10 vjeç, lakuriq, luan me gishta në privatet e saj. Pornografi janë imazhe ekzakte të abuzimit të përsëritur. Janë krime të paimagjinueshme. Imagjinoni vajza të mitura, të lidhura, që detyrohen të bëjnë seks me kafshët. Dhe këto imazhe zgjatin 45 minuta deri një orë. Vajzat që provojnë këto tmerre seksuale, alarmohen, qajnë.

Imagjinoni një fëmijë që, në dhomën e tij, fshehurazi, shikon këto imazhe në kompjuterin e tij. Nëna, pa ditur ç’bën fëmija, hyn me një copë ëmbëlsirë në duar. Ajo mendon se në këtë mënyrë bën kujdes për fëmijët e saj dhe kjo është e gjitha që duhet të bëjë një nënë e mirë.

Por, a ka gjëra të tjera që ajo duhet të bëjë? Patjetër që ka. Ajo duhet ta njohë mirë rrezikun që ka për fëmijët pornografia në internet. Ajo duhet të interesohet të mësojë të vërtetën ashtu siç është dhe të ketë informacionin e nevojshëm për mënyrën si t’i kontrollojë fëmijët.

Para pak kohësh në Indiana të ShBA-së, ndodhi kjo histori:

Një skuadër policie, e përbërë nga tetë policë, zbuloi se një çift që drejtonte një kopsht fëmijësh, kishte filmuar fëmijët e kopshtit duke bërë seks. Videoja zgjaste 90 minuta dhe tregonte përdhunime të përsëritura të fëmijëve. Këta fëmijë sapo kishin marrë këmbët, madje kishte edhe infantë.

Kjo ishte e shëmtuar. Kjo ishte e paimagjinueshme. Por kudo ka njerëz të sëmurë.

Çfarë ndodhi? Dënimet që u dhanë për keqbërësit nuk ishin të ashpra, ashtu siç e meritonin. Gjykatësit, prokurorët, ashtu si të gjithë njerëzit e tjerë, nuk i kishin parë filmimet dhe fotografitë ku ishin regjistruar këto raste të përbindshme.

Gjykatësit, prokurorët dhe avokatët që i gjykojnë dhe i mbrojnë këta kriminelë, që prodhojnë dhe shpërndajnë këto filmime vetëm për kënaqësi të tyre, kurrë nuk do të marrin vendime të drejta, po qe se nuk i dëgjojnë klithmat dhe qarjet e fëmijëve që abuzohen.

Po t’i kishin dëgjuar e shikuar këto tmerre, ata do ta gjenin një mënyrë që t’i ndalonin këto abuzime të përbindshme. Këto skena nuk mund të shfaqen në publik. Këto nuk i bën të njohura as policia, sepse ato janë shumë tmerruese.

Unë përshkrova vetëm pak raste, dhe mendoj se edhe vetëm këto, do të ndihmojnë që të kuptohet rëndësia e problemit. Ata që bëjnë ligjet dhe ata që janë ngarkuar të zbatojnë ligjet, duhet ta njohin e kuptojnë rëndësinë e problemit dhe të marrin masat për ta parandaluar atë.

Opinioni shoqëror duhet të ngrihet fuqishëm kundër pornografisë për fëmij

Kategoritë
LajmeVendi