Projekti “Zero Mbeturina” i sjell 3 miliardë dollarë ekonomisë turke

Projekti i Turqisë “Zero mbeturin” parandalon 2 miliardë tonë të emetimeve të gazeve serrë gjatë periudhës 2017-2020.

Projekti i “Zero Mbeturina”, i inicuar në vitin 2017 nën kujdesin e Zonjës së Parë të Turqisë, Emine Erdoğan, solli 17 miliardë lira turke (3,08 miliardë dollarë) në ekonominë turke nga qershori i vitit 2017 deri në fund të vitit 2020, transmeton Anadolu Agency (AA).

Qëllimi i projekti është të frenojë mbeturinat në bazë të parimit të zhvillimit të qëndrueshëm, duke lënë një Turqi të pastër dhe të zhvilluar dhe një botë më të mirë për brezat e ardhshëm, sipas informacioneve të përpiluara nga AA.

Kursi mesatar i këmbimit të dollarit amerikan kundrejt lirës turke ishte 5,55 gjatë kësaj periudhe.

Gjatë së njëjtës periudhë, u kursyen 315 milionë kilovatë orë energji, 345 milionë metra kub ujë, 50 milionë fuçi naftë, 397 milionë tonë lëndë të parë dhe 209 milionë pemë.

Projekti gjithashtu parandaloi 2 miliardë tonë emetime të gazrave serrë.

Pritet që sasia e mbeturinave të arrijë 2,2 miliardë tonë globalisht në vitin 2025, nga 1,3 miliardë tonë aktualisht, sipas një raporti të Bankës Botërore, ndërsa kjo shifër parashikohet të arrijë në 38 milionë tonë në vitin 2023.

Në Turqi, 52 për qind e të gjitha mbeturinave shtëpiake janë organike, 10 për qind janë letër, 6 për qind plastikë, 4 për qind qelq dhe 2 për qind metal, kështu që një sasi e konsiderueshme e mbeturinave mund të riciklohen.

Ky projekt është planifikuar të shtrihet në vende publike, si stacionet e trenave, portet, shkollat, qendrat tregtare dhe spitalet.

Si pjesë e projektit, niveli i rimëkëmbjes synon të arrijë 35 për qind në vitin 2023, nga 19 për qind sa është aktualisht.

Projekti synon gjithashtu të punësojë 100.000 njerëz drejtpërdrejt dhe të gjenerojë 20 miliardë lira turke (2,7 miliardë dollarë) duke kursyer që nga viti 2023.

Ndërsa 76.000 ndërtesa aktualisht kanë sistemin e menaxhimit “Zero Mbeturina”, kjo shifër pritet të arrijë në 400.000 ndërtesa në vitin 2023.

Gjithashtu, 100.000 litra vaj kursehen për 1 ton gota të ricikluara dhe 17 pemë do të kursehen për 1 ton letër të ricikluar.

Kategoritë
Ekonomi