Protestat kundrejt mësuesit të shkollës në Mbretërinë e Bashkuar që tregoi karikaturën e Charlie Hebdo në klasë

Shkolla kërkoi falje pasi dy duzina protestues, kryesisht burra, u mblodhën jashtë Shkollës së Gramatikës ‘Batley’, pasi një mësues tregoi në klasë një karikaturë të Profetit Muhamed, të parë si anti-Islam dhe shpifës nga myslimanët në të gjithë botën transmeton Gazeta e Re.

Një shkollë e mesme shtetërore në Anglinë veriore ka kërkuar falje dhe pezulluar një mësues për ndarjen me nxënësit në klasë të një karikature të diskutueshme të Profetit Muhamed, i parë si anti-Islam dhe shpifës nga myslimanët, pasi u përball me protesta.

Protestuesit të enjten kërkuan veprim pas incidentit i cili ndodhi në një shkollë në West Yorkshire, e cila ka një komunitet të madh mysliman.

Sky News tha se imazhi i treguar në Batley Grammar School ishte marrë nga e njëjta seri karikaturash e botuar për herë të parë në revistën satirike Charlie Hebdo, zyra e së cilës në Paris u sulmua më 2015, duke lënë të vdekur 12 persona.

‘Imazh totalisht i papërshtatshëm’

“Shkolla kërkon pa dyshim falje për përdorimin e një imazhi krejtësisht të papërshtatshëm në një orë të fundit të studimeve fetare”, tha drejtori i shkollës Gary Kibble në një deklaratë televizive.

“Anëtarët e stafit kanë treguar gjithashtu faljet e tyre më të sinqerta”, tha ai.

“Është e rëndësishme që fëmijët të mësojnë rreth feve dhe besimeve. Kjo duhet të bëhet në një mënyrë të ndjeshme dhe të respektueshme.”

Rreth dy duzina protestues, kryesisht burra, me kapuç në kokë, u mblodhën jashtë portave të shkollës të enjten për të kërkuar dorëheqje pas klasës, e cila thuhet se u zhvillua të hënën.

Themeluesi i një bamirësie lokale të quajtur Purpose Of Life, Muhammad Sajad Hussain, tha se ai ishte “lënduar thellë” nga “karikaturat fyese të Profetit tonë të dashur Mohamed”.

Ai tha se bamirësia nuk ishte e gatshme të vazhdonte punën e saj me shkollën derisa mësuesi të “hiqej përgjithmonë”.

Sidoqoftë, Shoqëria Laike Kombëtare e quajti protestën një “përpjekje për të imponuar një tabu blasfemi islamike në një shkollë”.

Nuk kishte asnjë koment të menjëhershëm nga qeveria britanike.

Më 2019, prindërit myslimanë organizuan protesta në një shkollë fillore në qytetin qendror të Birmingham pasi mbajti mësime duke përfshirë marrëdhëniet e të njëjtit seks dhe çështje transgjinore.

Paraqitjet e profetëve shmangen në mënyrë rigoroze në Islam.

Sidoqoftë, kundërshtimet ndaj karikaturave të Charlie Hebdo në veçanti përfshijnë ankesën shtesë që ato ishin prodhuar me qëllim të denigrimit të një figure me nderim të madh në Islam, duke tallur kështu komunitetin mysliman në tërësi. Ato u prodhuan gjithashtu brenda kontekstit të marrëdhënies së ngushtë të shtetit francez me komunitetin mysliman./Gazeta e Re.

 

Kategoritë
BotaLajme