Pse foshnjat e porsalindura qajnë kur ulesh dhe ndalet sapo ngrihesh?

Cila është gjëja e parë që bëni kur dëgjoni fëmijën tuaj duke qarë? Ju ngriheni dhe e merrni në krahë. Ne e dimë se kjo është një mënyrë për t’u çlodhur dhe qetësuar një të porsalindur. Hasshtë praktikuar me shekuj dhe nuk ka dështuar kurrë. Por cila është arsyeja prapa këtij fenomeni?

Sipas një studimi të botuar në 2013 në Current Biology, kur vishen nga nënat, foshnjat nën moshën gjashtë muaj menjëherë u qetësuan dhe ndaluan së qari. Rrahjet e zemrës së tyre filluan të ulen në krahasim me foshnjat që ishin në prehrin e nënave ulur.

Ky reagim i foshnjës nuk ka të bëjë vetëm me njerëzit. Një model i ngjashëm është parë në disa gjitarë të tjerë.

Për qëllimet e këtij studimi, studiuesit monitoruan sjelljen e 12 foshnjave të shëndetshëm të moshës një muaj deri në gjashtë muaj. Qëllimi ishte të përcaktohej mënyra më efektive për të qetësuar një foshnjë që qan ose mërzitet. Doli se ishte e veshur.

Studiuesit arritën në përfundimin se shkaku i kësaj sjelljeje është një mekanizëm i lindur i mbijetesës që është një pjesë thelbësore e ndërveprimit midis nënës dhe fëmijës. Veshja stimulon reagime fiziologjike që ndihmojnë në qetësimin e fëmijës, shkruan Index.hr.

Me fjalë të tjera, nëse fëmija juaj fillon të qajë, është mençuri ta merrni atë në krahët tuaj. Në këtë mënyrë do të zbuloni nëse ajo thjesht ka frikë apo është e uritur.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi