Pse lëvizja iraniane për të drejtat e grave do të qëndrojë përmes sanksioneve amerikane

Donald Trump mund të jetë jashtë zyrës, por gratë në Iran do të vazhdojnë të ndiejnë peshën e fushatës së tij “presion maksimal” ndërsa sanksionet po mbahen nën Joe Biden transmeton Gazeta e Re.

Gjatë fushatës elektorale, Joe Biden adresoi politikën e sanksioneve të Donald Trump kundër Teheranit si një dështim, por ka refuzuar t’i ofrojë vendit lehtësime për sanksionet e para. Ngecja diplomatike midis Iranit dhe Shteteve të Bashkuara do të thotë që gratë iraniane janë lënë t’i bartin pasojat e sanksioneve ekonomike dhe të Covid-19, ashtu si vendi po pret një valë të katërt.

TRT World foli me Amir Abdoli, Asistent Profesor në Universitetin Jahrom të Shkencave Mjekësore në Teheran, për të marrë njohuri mbi ndikimet e kujdesit shëndetësor mbi gratë e rrezikuara gjatë pandemisë.

“Përveç inflacionit të rëndë për shkak të sanksioneve, shumë njerëz kanë humbur punën e tyre për shkak të shpërthimit të Covid-19, duke rezultuar në të ardhura të amvisërive të rëna. Në këto situata, njerëzit e pambrojtur, përfshirë gratë shtatzëna janë më të prekur”, thotë Abdoli.

“Gratë shtatzëna duhet të konsumojnë dieta të shëndetshme që përmbajnë proteina, vitamina dhe minerale. Inflacioni shkaktoi një rritje të ndjeshme të çmimit të ushqimeve themelore, të tilla si mishi, shpezët, peshku, perimet dhe pemët. Për më tepër, kostot e shqyrtimit rutinë, ilaçeve dhe shtesave janë rritur afërsisht 10 herë gjatë sanksioneve të administratës Trump. Ushqimi i dobët dhe mungesa e aksesit në shërbimet shëndetësore ndikojnë rëndë në shëndetin e nënës dhe fëmijës, veçanërisht në grupe të varfra të shoqërisë”, shton Abdoli.

Ndërsa sanksionet duhet të hiqen nga administrata e Biden, Abdoli beson se “efektet afatgjata të sanksioneve mund të jenë më të rrezikshme për popullatat femërore sesa ndikimi i tyre afatshkurtër”.

 Ndikimi i sanksioneve amerikane

Amerika ka inkuadruar një pjesë të politikave të saj të sanksioneve në emër të shoqërisë civile, megjithatë, realiteti i këtyre politikave dëmton jo vetëm gratë e zakonshme, por edhe lëvizjet që ndodhin në terren në fushën e të drejtave të grave.

Assal Rad, një bashkëpunëtor i lartë kërkimor në Këshillin Kombëtar Iranian Amerikan, thotë: “Ndërsa politikëbërësit amerikanë mund të argumentojnë se sanksionet synojnë qeverinë iraniane, në praktikë, ato ndikojnë në iranianët e zakonshëm të të gjitha prejardhjeve”.

Rrëfimet e Uashingtonit janë shtyrë mbrapa që nga rivendosja e sanksioneve nga Trump më 2018 nga analistët dhe ekspertët rajonalë. Ata argumentojnë se sanksionet e pengojnë lëvizjen e të drejtave të grave në Iran edhe më shumë, dhe josanksionet ndaj koalicionit Iran të studiuesve, artistëve dhe aktivistëve feministo-amerikanë po bëjnë thirrje për t’i dhënë fund atyre.

“Studimet mbi ndikimin e sanksioneve kanë treguar se ato tentojnë të përkeqësojnë të drejtat e grave, dhe ky nuk është vetëm rasti në Iran. Meqenëse sanksionet kanë një ndikim negativ në ekonominë dhe stabilitetin politik të një vendi, gratë priren të vuajnë më shumë për shkak të statusit të tyre politik të prekshëm gjithashtu. Kërcënimet e sigurisë që vijnë së bashku me sanksionet dhe tensionet e rritura krijojnë një atmosferë të masave më të mëdha të sigurisë dhe shtypjes së shtuar të lëvizjeve të shoqërisë civile, duke përfshirë por jo kufizuar në të drejtat e grave”, shton Rad.

Ndërlidhja midis shtetit dhe sanksioneve

Sanksionet e SHBA, të cilat kanë qenë në fuqi që nga viti 2018, nuk e kanë bërë më të lehtë për gratë në Iran që po e drejtojnë lëvizjen drejt barazisë gjinore. Në një ekonomi të gjymtuar nga sanksionet, presioni rritet mbi mbrojtësit e të drejtave të grave, me disa aktivistë që u dha dënime me burg në dy vitet e fundit.

Ali Fathollah-Nejad, një ekspert i sanksioneve iraniane, dhe një studiues i lidhur në Qendrën për Bashkëpunim Ndërkombëtar dhe Studime të Zhvillimit me Universitetin libre de Bruxelles, shpjegon se si materializohen ndikimet negative nga sanksionet.

“Në shumicën e rasteve, qeveritë autoritare përpiqen të eksternalizojnë kostot e sanksioneve mbi popullatën civile. Si në mënyrë diskursive, ashtu edhe materialisht. Gjithashtu në rastin iranian, ekziston një proces i eksternalizimit të kostove, në mënyrë diskursive dhe materiale, mbi popullatën civile, përfshirë shoqërinë civile dhe përbërësit kryesorë të saj në Iran, domethënë studentët, lëvizjet e punës dhe të grave”.

“Eksternalizimi diskursiv, për shembull, funksionon në një mënyrë që aktivistët mund të portretizohen si pengje në duart e forcave malinje të jashtme të imperializmit në mënyrë që të de-legjitimojnë atë që po bëjnë”, shton Fathollah-Nejad.

Për shkak të ndikimit negativ ekonomik të sanksioneve, ai thotë se “mirëqenia ekonomike e aktivistëve të shoqërisë civile po ndërlikohet në mënyrë që të çojë në një skenar në të cilin aktivizmi politik bëhet thjesht një luks”.

Një konsensus sigurisht që ekziston midis analistëve rajonalë, megjithëse lëvizja për të drejtat e grave në Iran intensifikohet nga sanksionet e ShBA-së, zgjedhjet e politikave të vetë vendit konsiderohen rrënja e të dhënave të saj të mjerueshme për të drejtat e grave.

Fathollah-Nejad thotë “Kur bëhet fjalë për çështjen specifike të të drejtave të grave në Iran, pengesa më e rëndësishme është shteti, dhe jo sanksionet. Faktori më i rëndësishëm është shteti dhe kufizimet e tij shumëplanëshe të imponuara ndaj grave, të drejtat dhe aktivizmin e tyre. Kjo është diçka që është mjaft e qartë në çështjen iraniane”. /Gazeta e Re

Kategoritë
BotaLajme