Publikohen pamjet e nëndetëses së mbytur “nga flota e humbur e Hitlerit” (Video)

Nëndetësja U-20 nga “flota e humbur” e Adolf Hitlerit nga Rajhu i Tretë u filmua në fund të Detit të Zi. Videoja është publikuar nga portali turk “Hurriyet”.

Pamjet nga fundi i detit tregojnë një nëndetëse të mbuluar me rërë, rrjeta peshkimi, alga deti dhe baltë. Nëndetësja U-20 shtrihet në një thellësi prej 20 metrash dhe u zbulua nga zhytësit pranë bregdetit verior të Turqisë.

“U-20 është një nga nëndetëset e humbura të Hitlerit. Ajo ishte dëshmitare e Luftës së Dytë Botërore në Sakarya Kars. Ne duhet ta ruajmë këtë pjesë të historisë dhe ta kthejmë nëndetësen në një atraksion turistik për zhytësit “, tha profesori Mehmet Emin Birpinar.

Nëndetësja aktualisht po shqyrtohet nga zhytësit, por nuk do të tërhiqet në sipërfaqe.

Kthehu në shkurt 2008, u botua informacioni në lidhje me nëndetëset gjermane të fundosura. Shkencëtarët kanë përcaktuar saktësisht vendet e U-20, U-19 dhe U-23. Sipas informacionit të tyre, U-23 ndodhet në një thellësi prej më shumë se 50 metra, pesë kilometra nga qyteti turk Agua, dhe U-19 ndodhet në një thellësi prej rreth 500 metra, pesë kilometra nga qyteti i Zonguldak.

Nëndetëset ishin pjesë e flotiljes së 30-të Kriegsmarine. Tre nëndetëse të tjera u fundosën gjatë luftimeve.

Edicioni britanik i “Telegrafit” e quajti flotiljen e 30-të Kriegsmarine “flota e humbur e Hitlerit”. Shoqëria e Arkeologjisë Detare deklaroi se nëndetëset ishin një zbulim shumë domethënës, sepse ato ishin vulosur dhe duhej të ruheshin në mënyrë ideale brenda, si shembuj unikë të teknologjisë nga Lufta e Dytë Botërore.

Nëndetëset u fundosën në vitin 1944 kur trupat sovjetike iu afruan portit rumun të Konstancës, ku atëherë ndodhej baza kryesore detare e Rumanisë, e cila atëherë ishte në anën e vendeve të koalicionit Hitler.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme