Pushtimi rus i Ukrainës “alarmon” gjermanët, nis paraqitja masive e rezervistëve në ushtri

Forcat e armatosura të Gjermanisë thonë se “një numër në rritje rezervistësh” po vijnë për të ofruar mbështetje për shërbimet ushtarake të vendit pas pushtimit rus të Ukrainës.

“Pas fillimit të luftës së agresionit ndaj Ukrainës, një numër në rritje rezervistësh po kontaktojnë departamente të ndryshme të Bundesëehr-it për të ofruar mbështetjen e tyre”, thuhet në faqen e internetit të Bundesëehr-it të premten.

“Aktualisht, një kërkesë konkrete për Bundesëehr-in nuk është ende e parashikueshme; Nga ana tjetër, zhvillimi i situatës karakterizohet me dinamikë të lartë”, thuhet në deklaratën në faqen e internetit të Bundesëehr-it.

Bundesëehr tha gjithashtu se kanalet e komunikimit tani janë vendosur në faqen e saj të internetit për pyetje.

Gjermania hoqi shërbimin e detyrueshëm ushtarak në vitin 2011, në një hap që shënoi një ndryshim historik për forcat e vendit të pas Luftës së Dytë Botërore. Që nga viti 2011, forcat e armatosura të Gjermanisë janë mbështetur te vullnetarët për të plotësuar radhët e tyre. Në rast emergjence të mbrojtjes kombëtare, bëhet një riaktivizim i automatizuar i rekrutimit.

Pushtimi rus i Ukrainës ka ringjallur një debat në Gjermani,  nëse të rinjve dhe të rejave duhet t’u kërkohet të luftojnë për vendin e tyre.

Kategoritë
BotaLajme