Qentë nuhatës zbuluan raste të Covid-19 më shumë se një javë para se të merreshin provat nga shtupat e hundës në një klub belg futbolli

Një model mbi efektivitetin e qenve nuhatës për Covid u zhvillua te lojtarët në klubin belg të futbollit KV Oostende transmeton Gazeta e Re.

Qentë nuhatës janë mbështjellë si një mjet për shqyrtimin e viruseve për ardhjet e reja në aeroportet e Belgjikës, Finlandës dhe Emirateve të Bashkuara Arabe.

Në gjyqin belg, qentë kishin për detyrë të nuhatnin shtupat e djersitura nga sqetullat e lojtarëve për ndonjë shenjë infeksioni.

Studimet e mëparshme kanë zbuluar se një erë dalluese e corona-s është e pranishme që nga dita e parë e infeksionit.

Sidoqoftë, aktualisht nuk ka asnjë mjet diagnostikues në gjendje ta identifikojë atë, përveç sistemit të nuhatjes tepër të ndjeshme të mikut më të mirë të njeriut.

Gazeta flamane De Standaard raporton se qentë kanë një saktësi prej 99.5 përqind.

Kjo është e ngjashme me ndjeshmërinë e shtupave të laboratorit PCR të marrë nga hunda, i konsideruar si standard i artë i testimit të koronavirusit.

Qentë u trajnuan nga ekspertët në K9 Detection, me qendër në Ostend.

CEO i zbulimit të K9 Johan Weckhuyzen tha: “Kishte lojtarë që rezultuan negativë përmes PCR, por u gjetën pozitivë me ne. Tetë ose nëntë ditë më vonë ato dolën të ishin pozitivë”.

“Nëse ata do të kishin ndjekur rezultatin tonë, lojtari i infektuar do të kishte bërë karantinë më herët dhe virusi nuk do të ishte përhapur më tej në grupin e lojtarëve”, shtoi ai.

Klubi i futbollit thotë se nuk ka gjasa që qentë nuhatës të zëvendësojnë testimin PCR tërësisht, por ata mund të luajnë një rol si një mjet kontrolli masiv për të lejuar tifozët të kthehen në tribuna.

“Të kesh disa mijëra njerëz që bëjnë një test PCR para se të lejohen të vijnë në futboll nuk është financiarisht dhe praktikisht e pamundur”, thotë klubi.

Gjyqi mbështet gjetjet nga një studim i fundit në një aeroport finlandez ku qentë ndaluan njerëzit që dukeshin mirë.

Udhëtarëve të ndaluar nga qentë nuhatës iu dha testi i shtupave për të parë nëse ata e kishin virusin, por të gjithë dolën negativë.

Disa ditë më vonë, megjithatë, të njëjtët njerëz gjoja negativë u thanë studiuesve se kishin ardhur me simptoma të Covid-19.

Gjashtë qen nuhatës u provuan nga Shkolla e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër vitin e kaluar për të parë nëse mund të përdoren për të zbuluar virusin.

Rezultatet e studimit prej 500,000 £ iu raportuan Sekretarit të Shëndetësisë Matt Hancock në tetor, por është e panjohur nëse ato do të çojnë në përdorimin zyrtar të qenve.

Tre qentë e përfshirë në studimin finlandez, të quajtur Miina, Kossi dhe Valo, kishin një përqindje suksesi afro 100 përqind në zbulimin e virusit, tha studiuesja kryesore Anna Hielm-Bjorkman nga Universiteti i Helsinkit.

“Ata në të vërtetë po gjejnë negativë të PCR që do të jenë pozitivë të PCR brenda një jave”, shtoi ajo. /Gazeta e Re.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi