Qeveria franceze ‘frikëson’ myslimanët mbi xhaminë e Strasburgut

Qeveria Emmanual Macron rrit retorikën anti-muslimane ndërsa afrohen zgjedhjet presidenciale transmeton Gazeta e Re.

Ministri i Brendshëm i krahut të djathtë të Francës Gerald Darmanin ka një objektiv të ri në kryqëzatën e tij të vazhdueshme kundër muslimanëve të vendit.

Polemika e fundit anti-muslimane e nxitur nga Darmanin lidhet me një ndërtim të planifikuar të xhamisë në proces në veriperëndim të Francës.

Të hënën këtë javë zyrtarët komunalë në qytetin e Strasburgut, të drejtuar nga një kryebashkiak i Gjelbër, Jeanne Barseghian, miratuan një grant prej gati 3 milion dollarësh për Milled Gorus Islam Confederation (CMIG), një bamirësi islamike pan-evropiane.

Kjo ishte e mjaftueshme që Darmanin e Francës të transmetonte në Twitter se kryetari i bashkisë së qytetit po mbështeste atë që ai e quajti “Islam politik” dhe më keq, që CMIG kishte refuzuar të nënshkruante Kartën e diskutueshme të Imamëve.

Statuti, një dokument që Presidenti Francez Emmanual Macron dëshiron që komuniteti Mysliman të miratojë ka qenë shumë i diskutueshëm.

Kur statuti u botua për herë të parë në janar, disa organizata myslimane refuzuan të nënshkruanin, një nga ato organizata ishte CMIG. Si rezultat, një krizë legjitimiteti ka turbulluar zbatimin e statutit.

Tani qeveria e Macron-it dhe ministri i tij i brendshëm po përpiqen të bëjnë presion ndaj komunitetit mysliman duke kërcënuar publikisht ata që kanë kritikuar statutin.

Një aktivist francez për të drejtat e njeriut akuzoi ministrin e brendshëm për përfshirjen në një “fushatë frikësimi për të bllokuar projektin”.

CMIG ka thënë se çdo statut që rregullon veprimet e hoxhallarëve duhet të bëhet në konsultim me komunitetin mysliman të vendit, të mos imponohet nga qeveria Macron.

Statuti, ndër të tjera, ka për qëllim heshtjen e hoxhallarëve nga të folurit në lidhje me çështjet e drejtësisë sociale në Francë dhe jashtë vendit që janë të rëndësishme për komunitetin mysliman të vendit.

Në nenin 9, statuti thotë se “denoncimi i racizmit të pretenduar shtetëror” do të konsiderohet një akt “shpifje”. Dokumenti madje thotë se të flasësh për racizmin shtetëror “përkeqëson edhe urrejtjen anti-muslimane dhe urrejtjen anti-Francë”.

Sekularizmi normalisht i ngurtë dhe ekstrem i Francës i njohur gjithashtu si laicit rregullon një ndarje të rreptë të kishës dhe shtetit, megjithatë, në rajonin e Strasburgut gjërat funksionojnë pak më ndryshe.

Nën Concordat në Alsace-Moselle rajoni drejtohet nga një sërë ligjesh që datojnë nga viti 1801 i cili lejon autoritetet rajonale të financojnë veprimtari fetare dhe e bën të detyrueshëm arsimin fetar në shkolla.

Ndërsa pjesa tjetër e Francës shfuqizoi Concordat më 1905, fillimisht nënshkruar nën periudhën Napoleonike, rajoni i Strasburgut ishte në kontrollin gjerman në atë kohë.

Kur rajoni u bë pjesë e Francës pas Luftës së Parë Botërore, ato ligje unike mbetën në fuqi.

Polemika e fundit, pra, ka të bëjë më pak me sekularizmin në Francë, por më shumë me qeverinë duke përdorur mundësinë për të djegur mesazhet e saja anti-Islame përpara zgjedhjeve presidenciale më 2022.

Lideri i ekstremit të djathtë të Francës, Marine Le Pen është përpara në sondazhet për zgjedhjet presidenciale të vitit 2022 dhe pothuajse 60 përqind e francezëve nuk e pranojnë punën që po bën Macron.

Në Shkurt, Darmanin, i cili u zgjodh në një platformë centriste, ngriti vetullat kur akuzoi Le Pen, i cili ka bërë një karrierë si anti-Islamist, për butësi ndaj fesë. /Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaLajme