Qeveria franceze kërkon mënyra për të mbyllur më shumë xhami

Klima anti-muslimane në Francë po normalizon një goditje të përgjithshme ndaj vendeve të komunitetit mysliman me 6 milion banorë transmeton Gazeta e Re.

Ministri i Brendshëm i krahut të djathtë të Francës Gerald Darmanin në një deklaratë shprehu pakënaqësinë e tij për të mos qenë në gjendje të mbyllte më shumë xhami në vend.

Darmanin i bëri komentet në përgjigje të një pyetje parlamentare në lidhje me xhamitë që qeveria i sheh si promovimin e “separatizmit”.

“Ligjet e Republikës nuk na lejojnë t’i mbyllim këto vende të adhurimit,” tha ai.

Kjo nuk e ka ndaluar qeverinë e presidentit francez Emmanuel Macron të mbyllë 17 xhami për shkelje të “ligjeve të paqarta të sigurisë” ose për të mos pasur “standardet e duhura të sigurisë”. 89 xhami shtesë janë gjithashtu nën mbikëqyrje.

Komentet e Darmanin vijnë gjithashtu në një kohë kur parlamenti francez është në fazat e fundit të miratimit të një projektligji të diskutueshëm të Separatizmit, të cilin disa e kanë parë si një mjet të krijuar për të synuar specifikisht komunitetin mysliman të vendit.

Gjatë diskutimit të projektligjit, ligjvënësit kanë qenë të qartë se ndaj kujt mendojnë se duhet të zbatohet ligji.

Një ligjvënës tha se Projektligji i Separatizmit rrezikonte “të bezdiste të gjitha fetë pa dallim”, përfshirë ato “që nuk paraqesin ndonjë problem për Republikën”.

Darmanin iu përgjigj dëshirës së ligjvënësve francezë për të pasur një ligj që synon posaçërisht Islamin dhe myslimanët duke sugjeruar se “sigurisht që mund të pengojë” dhe se “një tekst i cili do të kishte të bënte vetëm me muslimanët do të ishte në kundërshtim me ligjin e ndarjes të kishave dhe të Shtetit “.

Një tjetër ligjvënës paralajmëroi se ekzistonte një lidhje midis separatizmit dhe imigracionit, duke sugjeruar që vendi duhet të rimendojë politikën e tij të migracionit.

Studiuesit dhe akademikët, megjithatë, kanë sugjeruar që politikat e strehimit, diskriminimi dhe racizmi i Francës janë faktorë më të mëdhenj që pengojnë paaftësinë e vendit për të integruar komunitete të ndryshme.

Në dhjetor të vitit të kaluar, një ligjvënës tjetër francez propozoi legjislacionin që do të rezultojë në “internimin” e qytetarëve francezë që janë në të ashtuquajturat lista mbikëqyrëse të radikalizimit dhe do t’i shohë ata duke u dërguar zyrtarisht në “qendrat e paraburgimit administrativ”.

Në fillim të këtij muaji, Ministri i Brendshëm i Francës, Gerald Darmanin, i cili u zgjodh në një platformë centriste, ngriti vetullat kur akuzoi udhëheqësen e ekstremit të djathtë Marine Le Pen – e cila ka bërë një karrierë si anti-Islam.

Amnesty International ka akuzuar qeverinë franceze për dyfishimin e “fushatës së tyre të përhershme të shpifjeve kundër myslimanëve francezë” dhe për fillimin e “sulmit të tyre ndaj lirisë së shprehjes” si një mjet për të heshtur komunitetin mysliman të vendit.

Pas vrasjes së Samuel Patty nga një individ i vetëm, qeveria franceze u lodh për të provuar dhe goditur komunitetin e gjerë mysliman. Goditja bëri që Amnesty International të thoshte se “Qeveria Franceze nuk është kampione e fjalës së lirë, gjë që i pëlqen të mendojë se është”. /Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaLajme