Qindra bizonë në Grand Canyon duhet të vriten për ruajtje, thotë Shërbimi Kombëtar i Parqeve

Shërbimi i Parkut Kombëtar po zhvillon gjuetinë e parë të kontrolluar të bizonit brenda Parkut Kombëtar Grand Canyon që synon të shkurtojë tufën e bizonit House Rock me më shumë se gjysmën.

Lëvorja, sipas zyrtarëve, është për shkak të shqetësimeve të ndikimeve ekologjike si rezultat i stampimit nëpër pyje të dendura, mbi-kullotjes intensive dhe mrekullive rreth skajit të kanionit.

Sondazhet ajrore vëzhguan rreth 400 deri në 600 bizona në këtë mënyrë të veçantë, e cila mund të rritet në rreth 1,500 në 10 vitet e ardhshme.

Brenda Grand Canyon, rekreativët do të zgjidhen përmes një lotarie për të ndihmuar që numri i bizonëve që enden në pjesën veriore të parkut të mos kalojë në 200.

Parku Kombëtar Grand Canyon thotë se gjuetarët që plotësojnë kërkesat mund të aplikojnë në internet në fillim të majit.

Do të zgjidhet një grup prej 25 aplikantësh të kualifikuar dhe më pas 12 persona do të zgjidhen me short të rastit për të marrë pjesë në gjueti.

Gjuetia do të zhvillohet gjatë pesë javëve këtë vjeshtë: 20-24 shtator, 27 shtator-1 tetor, 18-22, 25-29. Datat e ardhshme do të shpallen.

Bizonet Grand Canyon janë pasardhës të atyre që u futën në Arizonën veriore në fillim të viteve 1900 nga fermeri Charles ‘Buffalo’ Jones.

Disa thonë se në një moment Jones po kujdesej për 150 buall dhe 15 përqind e tufës së sotme thuhet se janë pasardhësit e tyre.

Në vitin 1902, SHBA, Presidenti Theodore Roosevelt emëroi Jones si kujdestarin e parë të lojës Yellowstone, pas themelimit zyrtar të parkut më 1872.

Si një nga veprimet e tij të para zyrtare, Jones fitoi tre dema edukate nga tufa e buallit të Goodnight. Vitin pasues, mbikëqyrësi i Yellowstone raportoi me krenari në Uashington se tufa, ‘nën akuzën e menjëhershme të Z. C. J. Jones, po ecën jashtëzakonisht mirë’.

Jones e mbajti postin për pesë vjet, por mblodhi dhe edukoi buall për vite më pas.

Shpejt përpara deri në ditët e sotme, tufa e bizonëve 500 House Rock është duke bërë kërdi në park.

Shteti i Arizonës tani i zotëron ata dhe ka një tërheqje vjetore për etiketat në Pyllin Kombëtar Kaibab.

‘Kullotja dhe zhytja nëpër livadhet e parkut, stampimi nëpër pyje të dendura dhe herë pas here sipërmarrja përgjatë buzës së kanionit,’ ndau Parku Kombëtar në një deklaratë.

Shqetësimet e ndikimeve ekologjike dhe efektet në vendet arkeologjike janë rritur me kalimin e viteve pasi këto bizonë kanë filluar të grumbullohen rreth burimeve natyrore të ujit dhe të ndryshojnë sjelljet e tyre të migrimit për të qëndruar brenda kufijve të parkut për periudha më të gjata gjatë gjithë vitit.

Kategoritë
BotaLajme