Qytetari amerikan refuzon të jetë informator i FBI, zbarkon në listën e ndalimit të fluturimeve

Një musliman me origjinë libaneze u kërcënua dhe u ngacmua nga agjentët e FBI-së për refuzimin e të qenit informator i tyre. Tani është bllokuar në Liban transmeton Gazeta e Re.

Unioni Amerikan i Lirive Civile (ACLU) ka zbuluar se agjentët e FBI-së kanë bërë presion dhe kërcënim ndaj një shtetasi Amerikan me origjinë Libaneze për refuzimin e punës për ta si informator.

Si rezultat, emri i tij u shtua në listën e ndalimit të fluturimeve në SHBA, e cila ndalon njerëzit të hyjnë në vend.

Ahmad Chebli shkroi historinë e tij për ACLU, duke përshkruar se si ai u bllokua nga FBI.

Chebli lindi në Çikago. Ai përfundoi shkollën e mesme dhe tre vjet kolegj në Liban para se të kthehej në shtetin e tij të lindjes në Michigan për të përfunduar arsimin e tij të lartë.

Me kalimin e viteve, ai krijoi një biznes si inxhinier në industrinë e automobilave në Michigan.

Në gusht 2018, Chebli u ftua në Bashkinë e Shtetit për të pastruar një shkelje të lejes së qytetit. Thirrja doli të ishte “një mashtrim”.

Pasi mbërriti në Bashkinë, ai u drejtua për në një sallë konferencash ku ishin të pranishëm dy agjentë të FBI-së.

Chebli u kap menjëherë jashtë rojes kur pa FBI duke pritur të fliste me të.

“Unë jam një burrë dhe baba i dy fëmijëve të vegjël dhe gjithmonë jam përqendruar në ndërtimin e një jete të mirë me familjen time,” shkroi Chebli më vonë në llogarinë e tij personale.

Agjentët e pyetën atë për bindjet e tij politike dhe fetare, si dhe vitet e tij në Liban.

Megjithëse Chebli u tha se ai mund të dilte nga dhoma kur të donte, dera ishte mbyllur fort dhe agjentët vazhduan ta pyesnin për orë të tëra.

Në fillim, ata kërkuan ndihmën e Chebli në identifikimin e njerëzve në komunitetin e tij që “mund të dëshirojnë të dëmtojnë SHBA, për shkak të aftësive të tij gjuhësore, angleze dhe arabe, trashëgimisë libaneze dhe ekspertizës inxhinierike”.

Chebli refuzoi pasi ndjeu se “të bëhesha informator në komunitetin tim do të shkelte etikën time personale”.

Pavarësisht insistimit të përsëritur për të mos pasur asnjë interes për të punuar për FBI, agjentët nuk u tërhoqën në përpjekjen për ta bindur atë që të bashkohej me anën e tyre.

“Unë u trondita kur agjentët e FBI-së më akuzuan për lidhje me një grup terrorist”, shkroi Chebli.

Zyrtarët madje e kërcënuan atë, duke sugjeruar që familja e tij do të hetohet dhe mund të arrestohet nëse ai vendos të mos dorëzohet.

Në një moment ata madje thanë se fëmijët e tij do të merreshin dhe refuzimi i tij i vazhdueshëm i ofertës së tyre do të shihte statusin e emigracionit të gruas së tij papritmas në rrezik.

“Përfundimisht, agjentët e FBI-së më thanë se përballesha me një zgjedhje: Unë mund të qëndroja në Amerikë dhe të bëhesha informator, dhe dyshimet e tyre për mua do të “zhdukeshin “, ose unë mund të largohesha nga vendi”.

“Nëse do të qëndroja dhe nuk do të bëhesha informator, familja ime dhe unë do t’i nënshtroheshim më shumë mbikëqyrjes dhe hetimit, duke kërcënuar posaçërisht për të kontaktuar me familjen, miqtë dhe punëdhënësin tim”, tha ai.

Për dy muaj, kërcënimet dhe ngacmimet vazhduan.

Chebli vendosi të dërgojë familjen e tij në Liban në mënyrë që t’i mbrojë ata. Disa javë më vonë, ai u bashkua me ta dhe filloi të punojë me kohë të pjesshme.

Një muaj më vonë, Chebli u përpoq të kthehej në SHBA por ai nuk u lejua të hipte në fluturim.

Më vonë akoma, qeveria amerikane dërgoi një konfirmim zyrtar që njoftoi Chebli se ishte në “Listën e Jo Fluturimeve”.

Që atëherë, Chebli është përpjekur të ndryshojë këtë status kufizues duke i shkruar letra qeverisë amerikane. Asgjë ende nuk ka ndryshuar.

Chebli u trondit gjithashtu kur mësoi se “qytetarët dhe banorët e SHBA-së në Listën e Jo Fluturimeve mund të kalojnë vite duke kërkuar përgjigje dhe informacion, madje pa mësuar pse qeveria i vendos ata në listë në radhë të parë”.

Ai tani nuk është në gjendje të vizitojë familjen dhe miqtë e tij në SHBA.

“Unë shqetësohem që zyrtarët qeveritarë që pretendojnë të mbrojnë të gjithë amerikanët në mënyrë të barabartë mund të shkelin të drejtat tona kushtetuese pa u ndëshkuar,” tha ai.

Me ndihmën e ACLU, Chebli po sjell një proces gjyqësor për të sfiduar vendimin e qeverisë amerikane.

Ai dëshiron një proces të ndershëm për të pastruar emrin e tij.

“Dhe unë dua të sigurohem që askush nuk vuan atë që kam vuajtur unë dhe familja ime”, përfundoi letrën e tij Chebli./Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaLajme