Raketa e tretë Space X ulet me sukses, triumfi zgjat pak, shpërthen pas disa minutash (Video)

Në provën e tretë Space X duket se ka pasur  progres krahasuar me dy herët e para në 9 dhjetor dhe në 2 shkurt ku raketa nuk kishte mundur që të qëndronte në ajër.

Mediat e huaja bëjnë me dije se Space X është gati  të ketë sukses për herë të tretë, me raketën e re prototip të Starship, e cila është e destinuar të dërgojë njerëz dhe furnizime në Hënë dhe Mars.

Raketa e Elon Musk Company pa asnjë problem u lëshua në ajër dhe fluturoi për gjashtë minuta deri në 10 kilometër, dhe më pas u ul në këmbë në platformën e saj të betonit në Teksas .

Ndërkohë ky nishte një triumf i shkurtës pasi pas tetë minutash ka shpërthyer në flakë pa u zbuluar shkaku se pse ndodhi një gjë e tillë.

Raketa e çelikut të papërdorshëm Starship është zhvilluar për të mbajtur ngarkesa deri në 100 tonë në distanca të gjata dhe është “krenaria” e Musk. Ajo ka një lartësi prej 50 metrash, ndërsa në zhvillim të plotë Starship së bashku me transportuesin e raketave Super Heavy gjithashtu të ripërdorur do të arrijnë 120 metra.

Kapacitetet më të mëdha dhe më të Starship kanë për qëllim të zëvendësojnë raketat e sotme të ripërdorshme Falcon dhe kapsulat Space X Dragon për fluturimet hapësinore me njerëz dhe pa njerëz.

Qëllimi përfundimtar për udhëtimet e gjata është që Super Heavy të kthehet në Tokë për t’u përdorur përsëri pas lëshimit të Starship për Hënën ose Marsin. Për udhëtimet më të shkurtra, Starship do të bëjë të gjithë punën vetëm./

Kategoritë
BotaLajme