Rama ia kthen Kurtit: Kushdo që mendon se Mini-Shengeni është gatuar në bodrumet e ish-Jugosllavisë jeton në botë paralele

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama ka thënë se kushdo që mendon se Mini-Shengeni është gatuar në bodrumet e ish-Jugosllavisë jeton në botë paralele. Rama këto komente i beri nga Forumi Rajonal për Bashkëpunim Ekonomik që po mbahet në Shkup duke thënë se inciaitiva e Serbisë, Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut është e hapur për të gjitha shtetet e rajonit që duan t’i bashkohen.

“Kush thotë se kjo është një nismë e projektuar në bodrumet e ish-Jugosllavisë  për të rikompozuar Jugosllavinë dhe për t’ia dhënë hegjemoninë Serbisë sepse është më e madhe  dhe do vijë të na marrë krejt çka kemi, e para jeton në një botë paralele e dyta, jeton për politikë në lëkurën e njerzve dhe jo për rritjen e mirëqenies dhe forcimin e urave mes njerëzve dhe e treta harron se po të nisemi kështu atëherë edhe BE është një Jugosllavi e madhe, nëse BE është një Jugosllavi e madhe atëherë kjo është një Jugosllavi e vogël. Por jo kjo është një hapësirë që jeton me mekanizmat e BE-së në ndërkohë që secili nga vendet bën përpjekje për t’u integruar në BE”, u shpreh Rama.

Kryeministri i Kosovës, kishte deklaruar më parë se “mini-Schengeni” mund të jetë vizioni i Serbisë për një Jugosllavi të re.

“Më duhet të jem i sinqertë se Minishengeni Ballkanik nuk është realitet, më shumë është ide se sa projekt. Për të bashkëpunuar gjashtë vendet e rajonit ne kemi kornizën e Procesit të Berlinit. Në këtë kuptim edhe nuk ka ndonjë gjë të re. Minishengeni ballkanik ka rreziqet e veta, kam thënë se ai paraqet Jugosllavinë e katërt, të cilën Serbia e do, kjo është intenca e Beogradit”, shprehej Kurti.

Rama poashtu tha se rajoni nuk mund të mbetet peng i së shkuarës.

“Mozaiku i pjesëmarrjes sot është përtej tri vendeve tona, dhe besoj që është e mjaftueshme pamja e këtij mozaiku për të kuptuar vlerën dhe rëndësinë e kësaj nisme. Këtu janë të pranishëm ata që krijojnë punë, të ardhura dhe duan të shkojnë më tutje, dhe është shumë e qartë që kjo nismë është gjëja e duhur dhe jo vetëm është gjëja e duhur por ndryshe nga çfarë predikojnë disa është edhe e vonuar.Ky rajon nuk mund të vazhdojë të mbetet peng i të shkuarës në asnëj aspekt dhe kush nuk e kupton akoma se sa të vegjël jemi të ndarë për të rritur ekonomitë tona për të hapur perspektivë është i dënuar të jetojë në të shkuarën”, tha ai.

Ai tha se nisma e tri shteteve s’është asgjë e re por e ngjashme me 4 liritë themelore të BE-së.

“Ne duam të projektohemi për të ardhmën përmes një nisme e cila nuk shpik asgjë të re, por thjesht sjell në këtë rajon një shembull kuptimplotë që është Bashkimi Evropian, duke jetësuar katër liritë themelore të BE-së, lëvizjes së njerëzve,mallrave, kapitaleve dhe shërbimeve.Në momentin që ne integrohemi në BE do të bëjmë ekzaktësisht këtë që po bëjmë sot, pa Bashkimin Evropian. Pra nesër si pjesë e BE-së nuk do të ketë diskutime nëse këto 4 liri do të zbatohen në rajonin tonë”, tha kryeministri shqiptar.

Ai tutje tha se integrimin e rajonit do ta bëjnë tani para se të hyjnë në Bashkimin Evropian.

“Nuk kemi ne pse presim që integrimin e rajonit ta bëjmë pasi të kem hyrë në BE, ne do ta bëjmë tani. Sa herë duhet ta përsërisim që kjo nuk është një nismë e tre shteteve, kjo nismë që është e hapur për të gjithë, cili do që dëshiron të na bashkohet është i mirëpritur. Ne nuk kemi luksin që të humbasim kohë sepse kemi humbur shekuj”, tha Rama.

Kategoritë
LajmeRajoni