Raporti i inteligjencës turke tregon një rritje në aktivitetet e inteligjencës së huaj

Agjencia Kombëtare e Inteligjencës (MIT) e Turqisë ka zgjeruar me sukses rolin e saj në mënyrë që të mbledhë informacione të vlefshme si në frontet vendore ashtu edhe në ato të huaja transmeton Gazeta e Re.

Në Raportin e tij Vjetor të vitit 2020, shefi i MIT Hakan Fidan tha se masat e marra nga agjencia kryesore e inteligjencës së Turqisë kanë treguar rezultate pozitive në rritjen e efektivitetit të saj në fushën e inteligjencës së huaj, ndërsa e çojnë luftën kundër terrorizmit në një dimension ndërkombëtar.

“Organizata jonë ka marrë përsipër detyra aktive për interesat e vendit tonë në zonat e konfliktit, ka rritur aktivitetet e inteligjencës së huaj, ka çuar luftën kundër terrorizmit në një dimension ndërkombëtar, dhe ka zbuluar aktivitete të zbulimit që synuan vendin tonë dhe e kanë bërë inteligjencën teknike pjesë e përbërësit kryesor të punëve të saj”, tha Fidan në artikullin që shkroi në tekstin e prezantimit të raportit.

Duke theksuar suksesin e veprimtarive të organizatës, si brenda kufijve turq ashtu edhe jashtë, mes pandemisë së rëndë Covid-19, kreu i MIT tha se ajo me të vërtetë ka shmangur lloje të reja kërcënimesh brenda vendit dhe jashtë saj.

“MIT më parë merrte vetëm rolin e marrjes dhe kuptimit të informacionit, tani ai ka përmirësuar shumë kanalet e tij të marrjes së informacionit. Ka një rol shumë të rëndësishëm në analizën, interpretimin dhe vlerësimin. Filloi të përfshihej në ekuacione në nivelin më të lartë në shtresën gjeopolitike. Dhe, MIT filloi të krijonte zgjidhje efektive për ngjarjet që ndodhën në terren ndërsa inteligjenca turke filloi t’u afrohej çështjeve si me logjikën e inteligjencës ashtu edhe me doktrinën luftarake”, tha eksperti i sigurisë dhe ish oficeri i lartë ushtarak turk, Abdullah Agar.

Sipas Agarit, MIT në vitet e mëparshme ishte pasiv në sigurimin e informacionit të përparuar, por tani ai është bërë një forcë aktive, ndërhyrëse dhe efektive.

“Inteligjenca turke është në një proces të madh ndryshimi. Tani po shohim një organizatë dinamike, jo statike, të funksionimit të koorporatave që zhvillohet vazhdimisht përmes paradigmave të ndryshme. MIT ka bërë detyra efektive në gjeografitë ekstreme, procese jashtëzakonisht të rrezikshme dhe këto janë shumë të rëndësishme në suksesin e Turqisë”, tha Agar, duke shtuar se është vetëm fillimi i historisë së suksesit të MIT.

“Më parë nuk kishte asnjë bashkëpunim strategjik midis institucioneve, tani ekziston. Forcat e Armatosura Turke, forcat e sigurisë të lidhura me Ministrinë e Brendshme dhe elementë të tjerë kanë kryer operacione të frytshme me një koordinim të përsosur. Prandaj, Agjencia Turke e Inteligjencës është shndërruar në një institucion që e kthen informacionin në një rezultat”, thotë Agar.

Siç dihet, Fidan ishte një ish oficer i pakomisionuar që shërbeu jashtë shtetit në Komandën e Inteligjencës dhe Operacioneve të Korpusit të Reagimit të Shpejtë të NATO-s në Gjermani, përpara se të kalonte në një karrierë civile.

Në tekstin e prezantimit të raportit të MIT për vitin 2020, Fidan tha: “Si MIT, ne përpiqemi të prodhojmë strategji për ndryshimin e lojës, të zhvillojmë metoda të reja në fushën e inteligjencës, të ndërthurim teknikat tona në dritën e ndryshimeve në botë dhe t’i përshtatemi ndryshimeve, në mënyrën më të shpejtë dhe më me fleksibël”.

MIT ka kryer shpesh operacione ndërkufitare kundër terrorizmit, veçanërisht në Sirinë veriore dhe Irak, në vitet e fundit.

Kohët e fundit, tre të ashtuquajtur anëtarë të rangut të lartë të PKK përgjegjës për inteligjencën dhe aktivitetet financiare të organizatës terroriste u neutralizuan nga forcat turke të sigurisë në një operacion të kryer nga MIT në rajonin Metina të Irakut verior, zbuluan burimet e sigurisë më 22 shkurt.

Për më tepër, në një operacion të përbashkët të kryer nga MIT dhe policia turke në kryeqytetin e Turqisë Ankara, terroristët e moshuar të Daesh dhe Al-Shabab u arrestuan javën e kaluar.

“Ky është një fillim dhe ky sukses do të shkojë shumë më tej, për shumë vite, sepse është krijuar një infrastrukturë shumë e rëndësishme për ta siguruar këtë”, tha Agar. /Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaLajme