Reaksionet fatale të qumështit të lopës

Alergjia ndaj qumështit të lopës është shkaku më i zakonshëm i reaksioneve fatale tek fëmijët, dhe po prek gjithnjë e më shumë të rriturit transmeton Gazeta e Re.

Ekspertët thanë se, ndonëse, numrat janë të vegjël, qumështi i lopës ishte përgjegjës për 26% të vdekjeve nga alergjia ushqimore te fëmijët e moshës shkollore.

Kjo vjen nga studimi që zbuloi se pranimet në spital për alergji të rënda ushqimore janë trefishuar gjatë 20 viteve të fundit.

Por numri i vdekjeve nga anafilaksia e lidhur me ushqimin – reaksione të rënda alergjike – është zvogëluar.

Ekspertët nga Kolegji Imperial Kombëtar i Zemrës dhe i Mushkërive në Londër studiuan të dhëna nga 1998 në 2018.

Gjatë kësaj kohe 101,891 njerëz u pranuan në spitalet rreth Mbretërisë së Bashkuar për reaksione të rënda alergjike. Nga këto, 30,700 ishin për shkak të alergjive ushqimore.

“Që nga viti 1992, një tendencë në rënie ka ndodhur në përqindjen e vdekjeve për shkak të kikirikut ose arrës së pemës, por vdekjet për shkak të ekspozimit të qumështit të lopës janë rritur”, thanë studuesit.

“Ne kemi vërejtur një rritje shqetësuese të viktimave për shkak të qumështit të lopës, i cili tani është shkaku më i zakonshëm i anafilaksisë ushqimore fatale tek fëmijët në MB.”

Ata shtuan: “Shumica e fëmijëve të vegjël me alergji ndaj qumështit të lopës do të tejkalojnë alergjinë e tyre, megjithatë, tek ata me alergji të vazhdueshme, qumështi i lopës është përgjegjës për më shumë se një të katërtën e vdekjeve të shkaktuara nga anafilaksia e ushqimit.”

Duke reaguar ndaj studimit të Kolegjit Imperial, Tanya Ednan-Laperouse, bashkëthemeluese e Fondacionit të Kërkimit të Alergjisë Natasha, bëri thirrje për një regjistër kombëtar të vdekjeve nga anafilaksia.

Ajo tha: “Ne jemi thellësisht të shqetësuar se vdekjet e shkaktuara nga reaksione të rënda alergjike në ushqim janë nën-raportuar në mënyrë të konsiderueshme. Vetëm me një regjistër kombëtar mund të shihet pamja e vërtetë e krizës së alergjisë dhe zërat e atyre që thërrasin për veprim, përfshirë klinicistët, si dhe familjet.”

Profesori Sir Stephen Holgate, Profesor i Imunofarmakologjisë në Universitetin Southampton dhe një i besuar i Fondacionit të Kërkimit të Alergjisë Natasha, tha se ndërsa analiza ishte e mirëpritur, një rritje trefish e pranimeve në spitale e shkaktuar nga alergjitë ushqimore gjatë dy dekadave të fundit ishte vetëm pjesë e problemit. Sipas tij për shkak të mungesës së specialistëve të alergjisë do të thotë që anafilaksia nëndiagnostikohet dhe nënvlerësohet; pra vdekjet anafilaktike, të gjitha janë të parandalueshme.

“Numri i vërtetë i alergjive të rënda dhe kërcënuese për jetën në Mbretërinë e Bashkuar ka të ngjarë të jetë shumë më i lartë, veçanërisht pasi maskimet e anafilaksisë bëhen si gjendje të tjera klinike si astma, angioedema dhe urtikaria (urtikarie).”

“Është e domosdoshme që ne të kuptojmë shkallën e plotë të alergjive ushqimore në MB në mënyrë që ata me një alergji ushqimore të marrin kujdesin e duhur për të parandaluar anafilaksinë dhe vdekjet e panevojshme. Futja e një regjistri kombëtar të vdekjeve nga anafilaksia do të siguronte këtë informacion thelbësor.”, shtoi profesor Sir Stephen Holgate.

 

Kategoritë
FamiljeShëndetësi