Rrjedhin në internet mesazhet e Anthony Faucit – Çfarë shkruan në to rreth pandemisë?

Në fillim të pandemisë, shefi amerikan për luftën kundër sëmundjeve infektive, Dr. Anthony Fauci, shprehu dyshimin se virusi mund të ketë rrjedhur nga laboratori në Wuhan.

Këtë e tregojnë edhe postat elektronike të tij. Sipas Aktit të Lirisë së Informacionit, Washington Post, CNN dhe BuzzFeed News morën më shumë se 3,000 faqe të postave elektronike private të Anthony Faucit nga janari deri në qershor të vitit 2020.

Këto ditë, shërbimet sekrete amerikane kanë ritheksuar tezën që virusi mund të ketë dalë nga një laborator në qytetin kinez të Wuhanit, megjithëse ata e pranojnë se nuk kanë ende prova për këtë, transmeton Telegrafi.

Një nga postat elektronike në janar të 2020, të cilën Fauci e mori nga drejtori i institutit më të madh biomjekësor në SHBA, thotë se “vetitë e pazakonta” të virusit mund të tregojnë se virusi “projektohet”.

Në maj, Fauci tha se nuk ishte i bindur se virusi ka origjinë natyrale, duke mbështetur vazhdimin e hetimit. Në muajt e parë, autoritetet amerikane, si dhe qeveritë e vendeve të tjera, diskutuan rekomandimet në lidhje me mbajtjen e maskave: duhen veshur apo jo?

Në shkurt të vitit 2020, në një korrespondencë me ish-Sekretarin e Shëndetësisë të SHBA-së, Fauci deklaroi se maskat janë më shumë për të parandaluar që njerëzit e infektuar të përhapin infeksionin tek të tjerët, sesa për të mbrojtur njerëzit e infektuar nga infeksioni. Ai shtoi se maskat e blera në dyqan nuk janë në të vërtetë efektive në mbajtjen e virusit që është aq i vogël sa të kalojë përmes materialit.

Midis postave elektronike ka edhe ato të shkruara nga njerëz të famshëm: për shembull, kreu i Facebookut, Mark Zuckerberg, e ftoi Faucin të merrte pjesë në një bisedë me përdoruesit e Facebookut dhe t’u përgjigjej pyetjeve të tyre rreth pandemisë. Postat elektronike të publikuara zbulojnë se Fauci shpesh kishte mundësinë të mohonte se ishte censuruar nga ish-presidenti amerikan, Donald Trump. “Në të vërtetë nuk kisha fytyrë”, shkroi ai në një përgjigje në shkurt të 2020

Kategoritë
LajmeShëndetësi