Rrjeti televiziv amerikan kërkon falje për paraqitjen e Stambollit si territor grek

“Kjo grafikë që tregonte gabimisht Stambollin si pjesë të Greqisë dhe jo Turqisë, u korrigjua pasi ne ishim në dijeni për gabimin”, tha administrata e CBS në letrën, drejtuar Drejtorisë Turke të Komunikimeve.

Rrjeti televiziv amerikan CBS sot i dërgoi një letër me kërkim-falje Turqisë për identifikimin e rremë të Stambollit, qytetin më të madh të vendit, si pjesë e Greqisë në një raportim të fundit në lidhje me anijet luftarake ruse që udhëtonin nëpër ngushticat turke.

“Kjo grafikë që tregonte gabimisht Stambollin si pjesë të Greqisë dhe jo Turqisë, u korrigjua pasi ne ishim në dijeni për gabimin”, tha administrata e CBS në letrën, drejtuar Drejtorisë Turke të Komunikimeve.

Ai shtoi se kanali do të rishikojë proceset e tij të transmetimit në mënyrë që të parandalojë gabime të tilla në të ardhmen.

Divizioni i lajmeve i CBS, një nga katër rrjetet kryesore televizive amerikane dhe dikur shtëpia e gazetarëve të nderuar si Walter Cronkite, ka qenë tradicionalisht xhevahiri i saj.

Të martën, Fahrettin Altun, kreu i Drejtorisë së Komunikimeve, kishte protestuar kundër gabimit të rrjetit, duke thënë se shpresonte se ishte një “gabim i sinqertë” dhe kërkoi falje.

“Ne protestojmë për keqpërfaqësimin e kufijve të Turqisë nga organizata juaj, që shpresojmë se ishte një gabim i ndershëm”, kishte shkruar ai në një letër.

“Ne presim që organizata juaj të marrë masat e nevojshme për të parandaluar një gabim të ngjashëm që të bëhet në të ardhmen dhe të përmbahet nga ndërmarrja e çdo hapi që mund të sfidojë integritetin territorial të qarkut tonë si dhe të kërkojë falje për ngjarjet e djeshme”.

Vitet e fundit, Turqia i ka rezistuar sulmit grek në territorin e saj në Egje dhe qeveria është e shpejtë për të reaguar kundër çdo harte që shihet për t’i grabitur asaj çdo dominim të ligjshëm.

Lufta e Ukrainës dhe Konventa e Montreux

Derisa lufta Rusi-Ukrainë hyn në javën e dytë, Turqia ka punuar për të sqaruar çështjet mbi zbatimin e Konventës së Montreux që rregullon ngushticat turke.

Ministri i Jashtëm, Mevlüt Çavuşoğlu tha se Rusia dëshironte të kalonte katër anije detare në Detin e Zi javën e kaluar, por tre prej tyre nuk ishin të regjistruara në bazat vendore të Detit të Zi. “Ne i thamë Rusisë që të mos i dërgonte këto anije. Dhe Rusia na tha se këto anije nuk do të lundrojnë nëpër ngushticat”, tha ai.

Konventa e Montreux e vitit 1936 i jep Turqisë autoritetin për të kufizuar kalimin e anijeve detare nëpër ngushticat turke në kohë lufte.

Kategoritë
BotaLajme